Burgemeester Amsterdam verbiedt High Times Cannabis Cup expo

Frustratie en verslagenheid in Amsterdam vandaag: de eerste dag van de jaarlijkse High Times Cannabis Cup werd een chaos nadat de burgemeester het doorgaan van de Expo uitdrukkelijk verbood. Op straffe van arrestatie van alle verkopers en deelnemers. Ook het VOC stond letterlijk op straat.

De Melkweg rond 13.00 uur: standhouders ruimen op (© Gonzo media)
De Melkweg rond 13.00 uur: standhouders ruimen op (© Gonzo media)

Vanaf vrijdag circuleerden geruchten dat er problemen waren met de vergunning voor de expo, een essentieel onderdeel van de High Times Cannabis Cup. Een woordvoerder van Radion, de oorspronkelijk geplande locatie van de expo, verklaarde vrijdag bij AT5 Nieuws dat Radion de vergunning pas twee weken geleden heeft aangevraagd. De gemeente stelt dat vergunningen minimaal acht weken tevoren aangevraagd dienen te worden.

Na Radion werd partycentrum Kristal genoemd als nieuwe locatie; uiteindelijk liet High Times de standhouders zaterdagavond laat per mail weten dat de expo in De Melkweg plaats zou vinden.

High Times crew ontruimt stand in De Melkweg (© Gonzo media)
High Times crew ontruimt stand in De Melkweg (© Gonzo media)

Toen het VOC vandaag rond 12.00 uur arriveerde in de Melkweg waren er al stands ingericht. Al snel werd duidelijk dat de gemeente Amsterdam ook dwars ging liggen bij de derde locatie op rij.

High Times hoofdredacteur Dan Skye liet de standhouders weten dat burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) dreigde iedereen te arresteren als de expo niet onmiddellijk werd afgebroken. Voor de ingang had zich inmiddels een flinke menigte deelnemers gevormd, klaar om hun judge pass af te halen en de expo te bekijken.

De Melkweg, 14,00 uur: registratie van deelnemers (© Gonzo media)
De Melkweg, 14,00 uur: registratie van deelnemers (© Gonzo media)

Toen de deuren rond half twee open gingen, verlieten de laatste standhouders het pand. Buiten vertelde Dan Skye de menigte waarom er geen expo was (zie video hieronder): “For everybody’s safety, nobody wants to get busted. Right now the Cup is still on, but this day is fucked.” Het idee om de expo te verspreiden over de deelnemende coffeeshops bleek een onbegaanbare weg.

Het VOC is verbijsterd over de onbuigzame houding van de gemeente Amsterdam en burgemeester Van der Laan. Het imago van Amsterdam als stad van tolerante en vrijheid heeft een nieuwe deuk opgelopen.

VOC'ers Mauro en Robin wachten op nieuws in De Melkweg (© Gonzo media)
VOC'ers Mauro en Robin wachten op nieuws in De Melkweg (© Gonzo media)

In 26 voorgaande edities heeft de High Times Cannabis Cup nooit voor overlast, onveiligheid of enige bedreiging van de openbare orde gezorgd. Wel heeft de Cup tienduizenden bezoekers uit Amerika en Europa naar Amsterdam getrokken, die allemaal in hotels overnachten, in restaurants eten, souvenirs kopen etc.

Sinds de Amerikaanse staten Colorado en Washington State cannabis hebben gelegaliseerd, heeft High Times niet minder dan vier Cannabis Cup evenementen gelanceerd in de VS. Na dit onthaal in Amsterdam lijkt de kans groot dat de organisatie Amsterdam en Nederland voortaan links laat liggen. Daarmee verliest ons land een uniek, wereldwijd bekend evenement en een forse inkomstenstroom.

De Cannabis Cup gaat, vooralsnog zonder expo, overigens gewoon door: de seminars, de coffeeshop crawl, de concerten in De Melkweg en natuurlijk de awards ceremonie op donderdagavond, ook in De Melkweg. De grote vraag is welk belang gediend is met het verknallen van de expo door de gemeente.

Het VOC houdt de situatie scherp in de gaten en heeft via contacten in de gemeenteraad om opheldering gevraagd. Mocht er nog een locatie voor de expo en/of een compromis met de gemeente worden gevonden, dan is het VOC vanzelfsprekend aanwezig.

Save Our Cannabis Culture: Cup deelnemers poseren bij de VOC banner op de brug bij De Melkweg (© Gonzo media)
Save Our Cannabis Culture: Cup deelnemers poseren bij de VOC banner op de brug bij De Melkweg (© Gonzo media)

Daarnaast plannen we een protestactie tijdens de Cannabis Cup tegen het verbieden van de expo. Dit nieuwe dieptepunt bewijst eens te meer hoe hard cannabisactivisme nodig is in Nederland. Wij zetten de strijd voor fatsoenlijk cannabisbeleid en tegen repressie en betutteling onverminderd voort. De voorbereidingen voor Cannabis Bevrijdingsdag, zondag 14 juni 2015, zijn in volle gang. We zullen de vergunning ruim op tijd aanvragen.

Voor actuele ontwikkelingen: volg VOC op Twitter (@vocnederland), hashtag #cannabiscup

VIDEO: Dan Skye spreekt bezoekers bij De Melkweg toe, zondag 23 november 2014:

Comments (2)

  • rob 24/11/2014 at 9:14 am Reply

    Volgend jaar in Maastricht. Onze uiterst geliefde burgemeester is een groot voorstander van beurzen in het MECC.

  • Chris 24/11/2014 at 2:37 pm Reply

    Dit is helemaal geen verassing. De gemeente Amsterdam heeft de laatste paar jaren al aangetoond dat ze waren niet blij met de Cannabis Cup Expo, door veel politie naar de expo te sturen en ook mensen te arresteren. Ze geven een heel duidelijk signaal: dit evenement willen we niet in ons stad. De vraag is natuurlijk waarom? Volgens mij is dit waarschijnlijk vanuit Den Haag gekomen – ons favoriet mannetje Opstelten. Opstelten is heel hard aan het werk de cannabis beleid van Nederland op zijn kop te zetten, en de Expo niet te laten doorgaan geeft een duidelijk signaal van het nieuwe beleid. Dat is natuurlijk totaal achteruit en heel jammer.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*