Proces Mambo Social Club: parket vraagt strafopschorting voor Michel Degens

Vandaag vond in Hasselt het strafproces plaats tegen Mambo Social Club, de tweede Cannabis Social Club van België. Het openbaar ministerie vroeg vrijspraak voor de penningmeester en de secretaris van de club en ‘opschorting van straf’, het Belgische equivalent van onze schuldigverklaring zonder strafoplegging, voor voorzitter Michel Degens en een teler van de club.

Het bestuur van Mambo en een deel van de sympathisanten in de Hasselste rechtbank (© Gonzo media)
Het bestuur van Mambo en een deel van de sympathisanten in de Hasselste rechtbank (© Gonzo media)

Op de volle publieke tribune zaten behalve leden van Mambo ook de voorzitter en leden van Cannabis Social Club Trekt Uw Plant uit Antwerpen, een delegatie van het VOC, Steven Kompier van Cannabis News Network en Mauro Picavet van TheStonedSociety. De Vlaamse publieke omroep, persbureau Belga en een aantal lokale journalisten deden verslag van het proces.

Substituut-procureur Robrecht De Keersmaecker betoogde in zijn requisitoir dat de Belgische wetgeving rond cannabis duidelijk is. “De wet is de wet. Het bezit van cannabis is niet toegestaan, ook niet van één plant en ook niet voor persoonlijk gebruik is. In cannabis zit THC en dat is een verboden stof.”

Het Vlaamse Journaal interviewt Michel Degens voor de rechtbank (© Gonzo media)
Het Vlaamse Journaal interviewt Michel Degens voor de rechtbank, op de achtergrond Tom Goossens (© Gonzo media)

De procureur stelde dat het “hier niet ging om persoonlijk gebruik” en dat er sprake was van handel. De Keersmaecker: “Degens werd op 18 december 2013 met 1.100 gram cannabis met een waarde van 7.700 euro onderschept en het ging om handel, want het was voor de leden van uw Mambo Social Club. U heeft het cannabisgebruik ook vergemakkelijkt. Voor twee van de vier personen, die hier terechtstaan, vraag ik de vrijspraak. Voor de andere twee kan ik akkoord gaan met een opschorting. Ik wil ook een oproep doen om ermee te stoppen, ook met die polemiek te voeren in de media.”

Optimisme en hoop op een goede afloop overheersten (© Gonzo media)
Optimisme en hoop op een goede afloop overheersten (© Gonzo media)

Een opmerkelijk moment: toen de procureur meldde dat in Antwerpen zero tolerance geldt voor cannabis en ook gebruikers door de politie worden vervolgd, voegde hij daaraan toe “zodat ze minder tijd hebben om inbraken op te lossen”. In een ijzersterk pleidooi bestreed advocaat Tom Goossens dat de Belgische wetgeving rond cannabis duidelijk is. De ministeriële richtlijn uit 2005 die stelt dat bezit van één cannabisplant of drie gram cannabis door volwassenen niet wordt vervolgd als er geen sprake is van verzwarende omstandigheden of overlast, geldt immers nog steeds.

Trekt Uw Plant voorzitter Joep Oomen (links) en Mauro Picavet van TheStonedSociety (© Gonzo media)
Trekt Uw Plant voorzitter Joep Oomen (links) en Mauro Picavet van TheStonedSociety (© Gonzo media)

Bovendien heeft de Antwerpse rechtbank Trekt Uw Plant, de eerste Cannabis Social Club van België, tot twee keer toe vrij gesproken. Beide clubs werken op identieke wijze, volgens de gedragscode voor Cannabis Social Clubs van Encod. Goossens vroeg dan ook om vrijspraak voor alle gedaagden, inclusief voorzitter Michel Degens en de teler bij wie zeven planten werden aangetroffen, allen voorzien van eigendomsbewijzen van leden van Mambo.

Goossens: “De doelstelling van de vzw is de cannabis van de straat en uit het criminele circuit te halen. De cannabis is zuiver en van goede kwaliteit. In contrast met de visie van het parket zijn er volgens ons wel onnauwkeurigheden in de wetgeving rond cannabis. De cannabis was wel degelijk voor eigen gebruik en dus gaat het om een overtreding met een verjaringstermijn van zes maanden. Voor de verkoop en het aanzetten tot cannabisgebruik vraag ik de vrijspraak. Onze vraag aan u, mevrouw de rechter, is of u in eer en geweten kan zeggen dat de wet klaar en duidelijk is.”

Michel Degens benadrukte in zijn slotwoord dat de volksgezondheid de belangrijkste drijfveer is van Mambo Social Club en zei te vertrouwen op de wijsheid van de rechter. De uitspraak is op donderdag 11 december.

Comment (1)

  • pieter 13/11/2014 at 9:07 pm Reply

    veel succes op 11 december, groetjes pieter

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*