Mambo Social Club weer voor rechter: VOC delegatie naar Hasselt

Morgen, 13 november staat Mambo Social Club, de tweede Cannabis Social Club van België, terecht in Hasselt. Verschillende VOC’ers en een bestuurslid van de eerste Nederlandse Cannabis Social Club Tree of Life zullen het proces bijwonen.

Het bestuur van de Mambo Social Club bij de rechtbank in Hasselt, 9 september 2014 (© Gonzo media)
Het bestuur van de Mambo Social Club bij de rechtbank in Hasselt, 9 september 2014 (© Gonzo media)

Op 9 september werd het bestuur van Mambo voor het eerst gedagvaard. Aan de burgelijke rechtbank werd toen gevraagd de vzw  (vereniging zonder winstoogmerk) te ontbinden, maar die ging daar niet op in. Nu probeert het parket het opnieuw, voor de correctionele rechtbank (strafrechter).

Mambo_Social_Club_logo

De aanklacht luidt ‘handel in en aanzet tot het gebruik van drugs’. Aanleiding tot de rechtszaak is de actie die plaatsvond op 18 december 2013, toen de Hasseltse politie Mambo voorzitter Michel Degens tegenhield toen hij op weg was naar een clubbijeenkomst met zestig leden.

In bezit had hij de opbrengst van 27 legaal geteelde cannabisplantjes, in totaal 1100 gram. Later volgde een huiszoeking bij twee van de kweekplaatsen van de club, waarbij 36 planten, allen voorzien van documenten en eigendomsbewijzen van de leden, in beslag werden genomen.

Mambo Social Club werd in mei 2013 opgericht als tweede Cannabis Social Club van België, na Trekt uw Plant in Antwerpen. Zij opereert op basis van een ministeriële richtlijn uit 2005, die stelt dat bezit door een volwassene van maximaal drie gram cannabis en/of één cannabisplant niet langer wordt vervolgd, tenzij sprake is van overlast of verzwarende omstandigheden. De planten van de leden worden op gemeenschappelijke, niet openbaar toegankelijke kweekplaatsen geteeld, en de oogst wordt op een veilige manier overgedragen aan de leden.

Mambo voorzitter Michel Degens op werkbezoek bij Bedrocan (© Gonzo media)
Mambo voorzitter Michel Degens bij een werkbezoek aan Bedrocan (© Gonzo media)

Cannabis Social Clubs zijn initiatieven van cannabisconsumenten die willen aantonen dat het perfect mogelijk is om de cannabismarkt te reguleren zonder dat er sprake is van overlast of winst. Zij zijn het beu om cannabis op straat te kopen, waarbij ze noodgedwongen in contact komen met criminele organisaties, en waar de kwaliteit vaak minimaal is. Door de controle over de produktie van cannabis in eigen hand te nemen leveren zij een bijdrage aan de openbare orde, waken zij over de gezondheidsaspecten van het cannabisgebruik en voeren zij een experiment uit met legale regulering waar de overheid veel van kan leren.

Criminologen Brice De Ruyver en Cyriel Fijnaut deden vrijdag 31 oktober een nauwelijks verhulde oproep aan de overheid om het model van Trekt Uw Plant en Mambo Social Club over te nemen:  ‘Cannabis social clubs zijn een interessante piste. Op voorwaarde dat je het aantal clubs beperkt kan houden, goed regelt wie er lid mag worden, vastlegt hoeveel planten er mogen worden geteeld en welke instantie die clubs kan controleren.’

Michel Degens vertrouwt erop dat de Hasseltse rechtbank dit ook zo ziet:

Beeld: www.encod.org
Beeld: www.encod.org

‘Wij delen de bezorgdheid omtrent het gebruik van cannabis, met name door jongeren. We hopen door onze manier van werken hierin ons steentje te kunnen bijdragen en te voorkomen dat jongeren in contact komen met cannabis. Wij hebben ons steeds voor de volle honderd procent aan de ministeriële richtlijn gehouden en nooit is er enige vorm van overlast geweest. Dat blijkt onder andere uit de vele en warme steunbetuigingen die we van onze buren en van de Hasseltse bevolking hebben mogen ontvangen. Als wij veroordeeld worden zullen we onze leden, onder wie verschillende mensen die cannabis als pijnstiller gebruiken, terug de straat op moeten sturen. We kunnen ons dat niet voorstellen, en blijven hopen op het gezond verstand van de rechtbank.’

Een delegatie VOC’ers zal het proces bijwonen om Mambo Social Club te steunen. Ook Ruud van Wieren, bestuurslid van Tree of Life, de eerste actieve Cannabis Social Club van Nederland, reist naar Hasselt. De zitting begint om 9.00 uur en is openbaar toegankelijk. Adres: Parklaan 25, op loopafstand van het station.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*