Eerste Kamer akkoord met growshopwet

Zoals verwacht heeft een meerderheid in de Eerste Kamer vandaag vóór het wetsvoostel ‘Strafbaarstelling voorbereiding illegale hennepteelt’ gestemd. Deze growshopwet is het zoveelste staaltje symboolpolitiek op het gebied van cannabis. ‘Deze wet draagt op geen enkele wijze bij aan een toekomstbestendig softdrugsbeleid’, aldus PvdA senator Guusje ter Horst in haar stemverklaring. De wet gaat op 1 maart 2015 in.

i-cant-believe-we-still-have-to-protest-this-crap
Beeld: WUPR.org

Over het wetsvoorstel werd bij hoofdelijke stemming beslist: 39 senatoren stemden vóór en 31 tegen, vijf waren afwezig. Volgens de samenvatting op de website van de Eerste Kamer ‘worden personen en bedrijven die geld verdienen met de levering van goederen of diensten en de financiering van illegale hennepteelt strafbaar’. ‘Het gaat bijvoorbeeld om growshops, transport- en distributiebedrijven, verhuurders van loodsen en schuren, elektriciens die illegale elektrische installaties aanleggen of de handel in kant-en-klaar ingerichte kasten voor de illegale hennepteelt.’

Als de verkoper van pakweg een zak potgrond of een gieter ‘ernstige reden heeft om te vermoeden’ dat de koper die spullengaat gebruiken voor professionele cannabisteelt is hij of zij voortaan dus strafbaar.

Beeld: I Owe You Only Non-Aggression Community
Beeld: I Owe You Only Non-Aggression Community

De kring van burgers die als potentiële verdachten onder strafbedreiging vallen wordt door deze nieuwe wet enorm uitgebreid. De letterlijke tekst van het nieuwe artikel 11a van de Opiumwet:

‘Hij die stoffen of voorwerpen bereidt, bewerkt, verwerkt, te koop aanbiedt, verkoopt, aflevert, verstrekt, vervoert, vervaardigt of voorhanden heeft dan wel vervoermiddelen, ruimten, gelden of andere betaalmiddelen voorhanden heeft of gegevens voorhanden heeft, waarvan hij weet of ernstige reden heeft om te vermoeden dat zij bestemd zijn tot het plegen van een van de in artikel 11, derde en vijfde lid, strafbaar gestelde feiten, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaar of geldboete van de vijfde categorie.’

Neem de ‘gegevens’ uit het artikel: elk kweekboek kan gebruikt worden om, al dan niet grootschalig, cannabis te leren kweken. Hetzelfde geldt voor honderden tijdschriften en honderdduizenden websites. Het ‘voorhanden hebben’ van deze gegevens is nu strafbaar met tot drie jaar gevangenisstraf.

Beeld: VOC
Beeld: VOC

Zoals het VOC eerder in een persbericht constateerde: ‘Artikel 11a legt in zijn uitputtende opsomming van nieuwe mogelijkheden tot het plegen van een misdrijf een verbetenheid aan de dag die men eerder zou verwachten bij het tegengaan van voorbereidingshandelingen tot het plegen van terroristische daden.’

Juist vanwege de ruime formulering is het zeer de vraag hoe succesvol het openbaar ministerie de nieuwe wet zal kunnen handhaven. Hoe bewijs je dat iemand een ernstig vermoeden had moeten hebben? Hoe zal de rechter omgaan met een Orwelliaans begrip als ‘verwijtbaar wegkijken’, dat bij de behandeling van de wet werd gemunt?

Zelfs dagblad Trouw constateert vandaag: ‘Paradoxaal: terwijl de Nederlandse senaat vandaag besluit om betrokkenheid bij illegale hennepteelt strafbaar te stellen, zet de Uruguese (sic) regering een vergunningenstelsel voor henneptelers op.’

18 maart 2015: Provinciale Staten verkiezingen!
18 maart 2015: Provinciale Staten verkiezingen!

Onze regering en onze volksvertegenwoordiging blijven hun kop in het zand steken en elke vooruitgang blokkeren. De uitslag van de stemming: D66, GroenLinks, PvdD, 50Plus én coalitiepartner PvdA stemden tegen het absurde wetsvoorstel. Vóór stemden: VVD, PVV, ChristenUnie, CDA en OSF. De SGP was afwezig, maar sprak zich eerder voor het wetsvoorstel uit. Volgens dezelfde stemverhouding werd de motie van Guusje ter Horst, over de instelling van een commissie die de regering moet adviseren over het toekomstige softdrugsbeleid, verworpen.

Comments (6)

 • _de_Buurman_420_ 19/01/2015 at 11:59 pm Reply

  ik heb adhd ben benieuwd wat voor straf ik dan binnekort krijg voor het bezit van een pakkie vloei waar je wel 30 joints uit kan draaien ow shit me methyl fenidaad morgen bestellen wie betaald dat eigenlijk kunnen ze me beter laten kweken ben ik net zo rustig en hoeft te staat niks te betalen aan adhd medicatie

 • Jojo 23/02/2015 at 8:09 pm Reply

  En de coffeeshop word steeds rijker

 • Oddball 24/02/2015 at 9:39 am Reply

  Het probleem is dat mensen die niet weten wat cannabis eigenlijk is of doet, voor al die miljoenen andere mensen die dat wel weten moeten bepalen of zij dat uit vrije wil kunnen gebruiken. In Amerika zijn al verschillende staten die Cannabis gewoon gelegaliseerd hebben. Zoals dat ook hoort. Er bestaat geen beter medicijn om de geest te defragmenteren, en het lichaam weer te genezen van all alientroep die door echte criminelen in de lucht wordt geblazen, in ons eten verwerkt, en in ons drinkwater wordt gestopt. Het geneest kanker, in elke vorm, en in elk stadium, en kan voor duizenden ander toepassingen worden gebruikt. Alleen, als je het zelf niet gebruikt, kan het je domheid niet genezen.. 😉

 • Eric 05/03/2015 at 4:07 am Reply

  Het verbod zal alleen maar zorgen voor meer werk voor onze politie, die al veel te veel werk heeft, maar dat maakt onze politieke minkukels weinig uit… Het probleem is dat er 2 mensen de touwtjes in handen hebben en absoluut niet luisteren naar de rest van Nederland.

  Nadelen legalisering;
  – Minder werk voor OM
  – Minder werk voor Politie
  – Mogelijk meer werk voor gezondsheidsinstellingen

  Voordelen legalisering;
  – Belasting ontvangen ook nu van de verbouwer
  – Politie & OM kunnen eindelijk weer tijd besteden aan nuttige onderwerpen/zaken
  – Het grijze gebied wordt wit.
  – Wiet / Hash kan nu gecontroleerd verbouwd worden.

  Zo kan ik nog wel even doorgaan, en het rare is dat volgens bepaalde sites VVD een voorstander is… alleen de bejaarde (man zonder mensen kennis) Ivo is tegen terwijl hij toch echt een VVDer is… Hmmm..

  Maar goed, nog een paar weekjes en Ivo kan zich gaan voorbereiden op het verzorgingstehuis…

 • Gerrit 25/03/2015 at 8:25 pm Reply

  Het is zeker een belachelijke toestand en vooral dat de overheid wel kweekt voor de zogenaamde medicinale wiet.
  Over een korte tijd worden de overgebleven Coffeeshops verplicht om bij de staat in te kopen en dan hebben ze wat ze willen.

 • Harm camstra 04/08/2015 at 8:38 pm Reply

  Ik kan er met mn nuchtere boeren verstand niet bij. Wiet is een byzondere plant met vele gaven.
  Veel mensen hebben echt baat bij dit medicijn.
  Daarnaast zijn er veel recreatieve gebruikers die van deze plant genieten.
  Maar dat deze groep hardcore misdadigers zijn die dagelijks vele honderden euro’s nodig hebben is een vette leugen. Zij die enkel blowen zullen zich normaal gedragen. Op die ene na dan die er altijd wel is. Durf de ware problemen eens onder ogen te zien en steek daar eens energie in.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*