Fraaie VICE reportage over hennepoorlog, met Doede de Jong en Cannabis Bevrijdingsdag

In een fraaie reportage brengt VICE International de Hollandse Hennepoorlog in beeld. Aan het woord komen onder meer Jaap Louwrier van de -inmiddels gesloten- coffeeshop Homegrown Fantasy en Doede de Jong. Ook zijn er beelden van Cannabis Bevrijdingsdag, de jaarlijkse gratis manifestatie van het VOC. Aanrader!

In een fraaie reportage brengt VICE International de Hollandse Hennepoorlog in beeld. Aan het woord komen onder meer Jaap Louwerier van de -inmiddels gesloten- coffeeshop Homegrown Fantasy en Doede de Jong. Ook zijn er beelden van Cannabis Bevrijdingsdag, de jaarlijkse gratis manifestatie van het VOC. Aanrader!

Tekst van VICE:VICE-News-logo

Dertig jaar lang leek het alsof wiet in Nederland op het punt stond om gelegaliseerd te worden, maar sinds het einde van de jaren negentig is het beleid vooral op repressie gericht.

Toeristen werden geweerd, coffeeshops moeten dicht, de Cannabiscup werd binnengevallen, kwekers zijn ondergronds gegaan, en het einde van de strenge maatregelen is nog niet in zicht.

Terwijl de Verenigde Staten en Uruguay inmiddels voortvarend bezig zijn met de regulering van de wietplant, lijken Nederlandse wietbeleidsmakers geen idee te hebben waar ze mee bezig zijn.

VICE-news_CBD2014_oktober_2014
Still uit de reportage: Cannabis Bevrijdingsdag 2014

Om te zien wat de gevolgen van dat verwarde en strenge beleid zijn, spraken we onder andere met Doede de Jong, die veroordeeld werd voor het kweken van biologische wiet, en met Jaap Louwerier, die twintig jaar lang een coffeeshop had in Amsterdam. Hij moest zijn shop sluiten omdat die te dicht bij een school stond – terwijl scholieren sowieso te jong zijn om binnen te komen.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*