Primeur: kijkje in eerste Nederlandse Cannabis Social Club, Tree of Life Amsterdam

Insiders, en uiteraard de leden, wisten er al een tijdje van: de eerste Nederlandse Cannabis Social Club is al een paar maanden actief in Amsterdam. Een uniek kijkje bij de Tree of Life. ‘Al onze planten worden biologisch verantwoord geteeld en onze kweeklocaties voldoen aan de hoogste veiligheidseisen en technische standaarden.’

Insiders, en uiteraard de leden, wisten er al een tijdje van: de eerste Nederlandse Cannabis Social Club is al een paar maanden actief in Amsterdam. Een uniek kijkje bij de Tree of Life. ‘Al onze planten worden biologisch verantwoord geteeld en onze kweeklocaties voldoen aan de hoogste veiligheidseisen en technische standaarden.’

Opening night Tree of Life Cannabis Social Club, Vibrasonica, Amsterdam (© Gonzo media)
Opening night Tree of Life Cannabis Social Club, Vibrasonica, Amsterdam (© Gonzo media)

Op 6 oktober was het dan zover: de leden van Cannabis Social Club Tree of Life konden voor de eerste keer hun in clubverband geteelde, biologische cannabis afhalen. Plaats van handeling: Vibrasonica, een prachtig pand in het centrum van Amsterdam. Naast het lidmaatschap van Tree of Life, dienden leden ook -gratis- lid te worden van Vibrasonica. De initiatiefnemers van de Tree of Life, onder wie voorzitter Rosaria Ricci, Mila Jansen en Ruud van Wieren weten dat ze als pioniers zeer zorgvuldig te werk moeten gaan. Deze constructie getuigt van die zorgvuldigheid: het papierwerk klopt.

Beeld: www.encod.org
Beeld: www.encod.org

CSC Tree of Life werkt volgens de basisprincipes van het Cannabis Social Club model, dat in de jaren negentig in Spanje is ontstaan. Op de eerste flyer staat het zo omschreven: ‘Een transparante en goed georganiseerde vereniging van cannabisconsumenten, die alleen voor haar leden cannabis teelt. Teelt en distributie vinden in een gesloten circuit plaats.’ Eén van de grote voordelen van het CSC model is dat consumenten weten waar hun wiet vandaan komt en hoe die wordt gekweekt. De Tree of Life flyer: ‘Al onze planten worden biologisch verantwoord geteeld en onze kweeklocaties voldoen aan de hoogste veiligheidseisen en technische standaarden.’

Tree of Life is de eerste Cannabis Social Club in Nederland die daadwerkelijk cannabis teelt en distribueert onder haar leden. In Spanje opereren anno 2014 honderden CSC’s; alleen al in Barcelona wordt hun aantal rond de 200 geschat.

Joep Oomen, voorzitter van Trekt Uw Plant, wordt geïnterviewd op de openingsavond. In het midden Rosaria Ricci, voorzitter Tree of Life (© Gonzo media)
Joep Oomen, voorzitter van Trekt Uw Plant, wordt geïnterviewd op de openingsavond. In het midden Rosaria Ricci, voorzitter Tree of Life (© Gonzo media)

In Vlaanderen zijn op dit moment twee clubs actief: Trekt Uw Plant in Antwerpen en Mambo Social Club in Hasselt. De eerste is twee keer vrij gesproken, de tweede staat op 13 november voor de rechter. In grote Europese landen als Italië, Engeland, Oostenrijk en Frankrijk bestaan CSC’s die onder de radar blijven of functioneren als actiegroepen, die zich voorbereiden op het moment dat ze echt gaan telen.

In Nederland kreeg het initiatief van de Utrechtse wethouder Victor Everhard voor een experiment met een of meer Cannabis Social Clubs veel aandacht. Everhard wil garanties dat kwekers van deze clubs niet worden vervolgd; twee clubs hebben een ontheffing Opiumwet aangevraagd om dit mogelijk te maken.

De clubruimte van Tree of Life ademt de sfeer van de Spaanse Cannabis Social Clubs; kameraadschappelijk en informeel (© Gonzo media)
De clubruimte van Tree of Life ademt de sfeer van de Spaanse Cannabis Social Clubs; kameraadschappelijk en informeel (© Gonzo media)

De mensen van CSC Tree of Life kiezen voor een grass roots strategie, in de traditie van de pioniers in Spanje en België. Kort samengevat: gewoon beginnen, zorgen dat je je zaakjes perfect op orde hebt en de autoriteiten en de rechter met open vizier tegemoet treden.

In ons land zou de jarenlange gedoogpraktijk bij teelt tot vijf planten voor persoonlijk gebruik genoeg juridische ruimte moeten bieden voor het CSC model. Als volwassen burgers een paar cannabisplanten voor eigen gebruik mogen telen, waarom zouden deze burgers die planten dan niet in clubverband, op een centraal en veilig punt, door een ander clublid mogen laten verzorgen?

Leden van Tree of Life tekenen een contract met huisregels en geven aan hoeveel cannabis zij per maand af willen nemen. Uiteindelijk wordt elke gram in de boekhouding van de club verantwoord. Aspirant leden moeten aan de volgende eisen voldoen:

-je bent al cannabisconsument
-je bent minimaal 21 jaar oud
-je bent ingezetene in Nederland
-je verstrekt een kopie van je ID
-je betaalt jaarlijks €50 lidmaatschap
-je betaalt eenmalig €25 inschrijfkosten
-je betaalt je maandelijkse hoeveelheid cannabis vooraf

Logo Tree of Life Cannabis Social Club Amsterdam
Logo Tree of Life Cannabis Social Club Amsterdam

Als maximum geldt 150 gram cannabis per maand, per lid. De prijs per gram bedraagt €6,50 voor buitenwiet en €7,50 voor binnenwiet. Op ‘distributie-avonden’ wordt per lid maximaal vijf gram uitgereikt. Het bestuur van de club zet nadrukkelijk in op het sociale aspect van het Cannabis Social Club concept. Omdat CSC’s niet commercieel zijn, wordt eventuele winst besteed aan bevordering van de doelstellingen van de club: voorlichting en deskundigheidsbevordering op het gebied van cannabis en sociale activiteiten als concerten, feesten, wedstrijden enzovoort.

De Tree of Life heeft al een workshop koken met cannabis georganiseerd en een ‘Hash night’ met presentaties, video’s en de mogelijkheid Ice-o-lator hasj van een clubplant te proeven. Over proeven gesproken: de SFV Kush die ik als lid heb besteld bij de club bleek van uitmuntende kwaliteit.

De SVF Kush van Tree of Life (© Gonzo media)
De SFV Kush van Tree of Life (© Gonzo media)

Goed geknipt en gedroogd, met een rijk Kush aroma dat duidt op deskundige, degelijke teelt op aarde. Uitstekende service; bij mijn vijf gram kreeg ik een ‘Cannabinoids Profile‘, opgesteld door het Cannabis College (met de alpha-CAT methode), met de gehaltes cbd, cbn, thc, thcv, cbg, cbc en thca in deze oogst SFV Kush. Zoveel samenstellingsinformatie over je wiet is voor zover ik weet uniek in Europa.

De distributieavonden van Tree of Life, vooralsnog op maandag, staan ook open voor aspirant leden. Meer informatie vind je op de Facebook pagina, te bereiken via de url www.treeoflifeAmsterdam.club

Cannabinoids Profile van de SVF Kush (klik voor grote versie)
Cannabinoids Profile van de SVF Kush (klik voor grote versie)

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*