Hete herfst in cannabisland

Elke maand verschijnt in Highlife Magazine het Logboek VOC. De aflevering van oktober gaat over de hete herfst die cannabisland te wachten staat.

Klik hier voor een overzicht van alle VOC Logboeken

VOC Logboek oktober 2014

VOC draait -met stagiaire- op volle toeren
Hete herfst in cannabisland
Het belooft een belangrijke maand te worden in cannabisland, met cruciale debatten in Den Haag en een nieuwe rechtszaak tegen het Ingezetenencriterium. Naast de politieke lobby is het VOC druk met de multimedia campagne ‘Cannabis? Aangenaam!’ en met de Tour de Achterdeur; het team kwam vorige maand voor het eerst in actie bij de Gerrie Knetemann Classic in Amsterdam.
Nog een nieuwtje: sinds september heeft het VOC een fulltime stagiair. Robin van Korven (22) is vierdejaars student International Events, Music and Entertainment Studies aan de Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg. Hij houdt zich vooral bezig met de voorbereiding en organisatie van de zevende editie van Cannabis Bevrijdingsdag, op 14 juni 2015. Daarnaast draagt hij zijn steentje bij aan de andere evenementen en campagnes van het VOC. Zoals de campagne ‘Cannabis? Aangenaam!’ die dit najaar van start gaat.
Met een serie persoonlijke videostatements van bekende en ‘gewone’ Nederlanders wil deze multimediale campagne de beeldvorming over cannabis verbeteren en pleiten voor legalisering.
Het is tijd om te rekenen met achterhaalde clichés van overjarige hippies en randgroepjongeren. De campagne wil de realiteit laten zien: bijna een miljoen Nederlanders genieten van cannabis zonder daarbij iemand tot last te zijn. Hoe meer filmpjes en publiciteit, hoe groter de druk op de politiek om legalisering van cannabis niet langer voor zich uit te schuiven en te stoppen met de betutteling van volwassen burgers.
Een boodschap die prima aansluit op de Tour de Achterdeur, een initiatief dat het VOC van harte ondersteunt. Op 14 september kwam het fietsteam voor de eerste keer in actie tijdens de jaarlijkse Gerrie Knetemann Classic in Amsterdam. Het bleek een perfect evenement voor de ‘dooprit’ van het team: 45 kilometer door het Groene Hart, die de renners ruim binnen de twee uur aflegden. VOC voorzitter Henk Poncin was bij de start en finish in het Olympisch Stadion voor de morele ondersteuning.
De bedoeling is dat het fietsteam uitgroeit tot een stevig peloton, dat bij de volgende verkiezingen koers zal zetten naar het Binnenhof. Meld je dus aan op www.deachterdeur.nl, als ondersteunende coffeeshop of als deelnemer. Ervaring is niet vereist: gezelligheid en het brengen van een positieve boodschap staan voorop. De Tour wordt ondersteund door het VOC, WeSmoke, PCN, het Adviesburo Drugs en het Cannabis College in Amsterdam. Hulde aan August de Loor van het Adviesburo Drugs, die meteen bij de eerste rit van de Tour de Achterdeur zijn wielerkwaliteiten ten toon spreidde.
Het VOC is dit jaar regelmatig te vinden bij festivals en manifestaties. In augustus hadden we een kraam op Reggae Sundance, het grootste open lucht reggae festival van Nederland. Ondanks de Bijbelse zondvloed die het festivalterrein te verduren kreeg waren het twee leuke dagen, waarop heel veel mensen kennis hebben gemaakt met het VOC en de strijd voor beter cannabisbeleid. Op 19 september waren we met een VOC stand present bij de eerste editie van Social Cannabis Clubbing in Club Lite in Amsterdam.
Natuurlijk blijven we de politiek ondertussen op de huid zitten en bieden we consistent betrouwbare informatie over cannabis, coffeeshops en de nadelen en negatieve effecten van het huidige cannabisbeleid. Op 6 oktober is mr. Roozen, adviseur en Haags contactpersoon van het VOC, een van de deelnemers aan het rondetafelgesprek over de 15% thc maatregel in de Tweede Kamer. Het standpunt van het VOC is helder: dit wetsvoorstel is onnodig, wetenschappelijk niet te onderbouwen en zal vooral leiden tot meer illegale handel. Het hele idee dat een cannabisplant vanaf een bepaald gehalte thc ineens geen soft drug, maar een hard drug is, raakt kant noch wal.
Ook op de andere belangrijke wetsvoorstellen, zoals de Growshopwet en de wijziging van de Wegenverkeerswet, houdt de VOC lobbywerkgroep de vinger aan de pols. En op 30 oktober zijn we  bij het Gerechtshof in Den Haag voor een nieuwe rechtszaak tegen het Ingezetenencriterium (buitenlanderverbod) voor coffeeshops, aangespannen door de BCD en een aantal individuele coffeeshops. Volg het VOC op Twitter (@vocnederland) voor de laatste ontwikkelingen in deze hete herfst…
Agenda:
6 oktober:
Rondetafelgesprek Tweede Kamer commissie VWS over 15% thc maatregel.
7 oktober:
Plenair debat over de ‘growshopwet’ in de Eerste Kamer.

VOC draait -met stagiaire- op volle toeren

VOC kraam bij Reggae Sundance
VOC kraam bij Reggae Sundance

Hete herfst in cannabisland

Het belooft een belangrijke maand te worden in cannabisland, met cruciale debatten in Den Haag en een nieuwe rechtszaak tegen het Ingezetenencriterium. Naast de politieke lobby is het VOC druk met de multimedia campagne ‘Cannabis? Aangenaam!’ en met de Tour de Achterdeur; het team kwam vorige maand voor het eerst in actie bij de Gerrie Knetemann Classic in Amsterdam.

Nog een nieuwtje: sinds september heeft het VOC een fulltime stagiair. Robin van Korven (22) is vierdejaars student International Events, Music and Entertainment Studies aan de Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg. Hij houdt zich vooral bezig met de voorbereiding en organisatie van de zevende editie van Cannabis Bevrijdingsdag, op 14 juni 2015. Daarnaast draagt hij zijn steentje bij aan de andere evenementen en campagnes van het VOC. Zoals de campagne ‘Cannabis? Aangenaam!’ die dit najaar van start gaat.

Cannabis Aangenaam komuitdekast copyPersoonlijke videostatements
Met een serie persoonlijke videostatements van bekende en ‘gewone’ Nederlanders wil deze multimediale campagne de beeldvorming over cannabis verbeteren en pleiten voor legalisering. Het is tijd om te rekenen met achterhaalde clichés van overjarige hippies en randgroepjongeren. De campagne wil de realiteit laten zien: bijna een miljoen Nederlanders genieten van cannabis zonder daarbij iemand tot last te zijn. Hoe meer filmpjes en publiciteit, hoe groter de druk op de politiek om legalisering van cannabis niet langer voor zich uit te schuiven en te stoppen met de betutteling van volwassen burgers.

Cannabis journalist Jan Sennema en VOC voorzitter Henk Poncin bij de Tour de Achterdeur (© Gonzo media)
Cannabis journalist Jan Sennema en VOC voorzitter Henk Poncin bij de Tour de Achterdeur (© Gonzo media)

Tour de Achterdeur
Een boodschap die prima aansluit op de Tour de Achterdeur, een initiatief dat het VOC van harte ondersteunt. Op 14 september kwam het fietsteam voor de eerste keer in actie tijdens de jaarlijkse Gerrie Knetemann Classic in Amsterdam. Het bleek een perfect evenement voor de ‘dooprit’ van het team: 45 kilometer door het Groene Hart, die de renners ruim binnen de twee uur aflegden. VOC voorzitter Henk Poncin was bij de start en finish in het Olympisch Stadion voor de morele ondersteuning.

De bedoeling is dat het fietsteam uitgroeit tot een stevig peloton, dat bij de volgende verkiezingen koers zal zetten naar het Binnenhof. Meld je dus aan op www.deachterdeur.nl, als ondersteunende coffeeshop of als deelnemer. Ervaring is niet vereist: gezelligheid en het brengen van een positieve boodschap staan voorop.
De Tour de Achterdeur wordt ondersteund door het VOC, WeSmoke, PCN, het Adviesburo Drugs en het Cannabis College in Amsterdam. Hulde aan August de Loor van het Adviesburo Drugs, die meteen bij de eerste rit van de Tour de Achterdeur zijn indrukwekkende wielerkwaliteiten ten toon spreidde.

VOC kraam Reggae Sundance (© Gonzo media)
VOC kraam Reggae Sundance (© Gonzo media)

Reggae Sundance
Het VOC is dit jaar regelmatig te vinden bij festivals en manifestaties. In augustus hadden we een kraam op Reggae Sundance, het grootste open lucht reggae festival van Nederland. Ondanks de Bijbelse zondvloed die het festivalterrein te verduren kreeg waren het twee leuke dagen, waarop heel veel mensen kennis hebben gemaakt met het VOC en de strijd voor beter cannabisbeleid. Op 19 september waren we met een VOC stand present bij de eerste editie van Social Cannabis Clubbing in Club Lite in Amsterdam.

15% THC
Natuurlijk blijven we de politiek ondertussen op de huid zitten en bieden we consistent betrouwbare informatie over cannabis, coffeeshops en de nadelen en negatieve effecten van het huidige cannabisbeleid. Op 6 oktober is mr. Roozen, adviseur en Haags contactpersoon van het VOC, een van de deelnemers aan het rondetafelgesprek over de 15% thc maatregel in de Tweede Kamer. Het standpunt van het VOC is helder: dit wetsvoorstel is onnodig, wetenschappelijk niet te onderbouwen en zal vooral leiden tot meer illegale handel. Het hele idee dat een cannabisplant vanaf een bepaald gehalte thc ineens geen soft drug, maar een hard drug is, raakt kant noch wal.

Growshopwet
Ook bij de andere belangrijke wetsvoorstellen, zoals de Growshopwet en de wijziging van de Wegen-verkeerswet, houdt de VOC lobbywerkgroep de vinger aan de pols. En op 30 oktober zijn we bij het Gerechtshof in Den Haag voor een nieuwe rechtszaak tegen het Ingezetenencriterium (buitenlanderverbod) voor coffeeshops, aangespannen door de BCD en een aantal individuele coffeeshops. Volg het VOC op Twitter (@vocnederland) voor de laatste ontwikkelingen in deze hete herfst…

Wat is het VOC?
Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod is een onafhankelijke, niet-commerciële stichting, opgericht na het eerste Cannabis Tribunaal in december 2008. Het VOC strijdt voor fatsoenlijk cannabisbeleid inclusief het recht op eigen teelt en tegen betutteling en repressie.

STEUN HET VOC
IN DE STRIJD
VOOR FATSOENLIJK
CANNABISBELEID

Comment (1)

  • patient 16/10/2014 at 8:16 am Reply

    eigen gewin ?

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*