Belgische Mambo Social Club voor de rechter in Hasselt

Op dinsdag 9 september moet het bestuur van de Mambo Social Club zich verantwoorden voor de rechtbank. Volgens het parket van Hasselt is het bestaan van de vereniging, de tweede Cannabis Social Club van België, ernstig in strijd met de openbare orde. Voorzitter Michel Degens ziet het proces met vertrouwen tegemoet.

Aanleiding tot de rechtszaak is de actie die plaatsvond op 18 december 2013, toen de Hasseltse politie voorzitter Degens tegenhield die op weg was naar de geplande ruilbeurs van de club. In bezit had hij de opbrengst van 27  legaal geteelde cannabisplantjes, bestemd voor 60 leden, in totaal 1.100 gram. Hierna volgde een huiszoeking bij twee van de kweekplaatsen van de club, waarbij 36 planten, allen voorzien van documenten en eigendomsbewijzen van de leden, in beslag werden genomen.
De Mambo Social Club is een vereniging zonder winstoogmerk die 100% biologische cannabis teelt voor een kleine honderd leden. Dit op basis van de ministeriële richtlijn van 2005, die stelt dat bezit door een volwassene van maximaal 3 gram cannabis en/of één cannabisplant niet langer wordt vervolgd, tenzij sprake is van overlast of verzwarende omstandigheden. De afgelopen jaren werden in België vijf van dit soort clubs opgericht, naast Hasselt ook in Antwerpen, Luik, Andenne en Namen.
Cannabis Social Clubs zijn een initiatief van cannabisconsumenten die het beu zijn om in aanraking te komen met de illegale markt. Aan de ene kant omdat zij daar indirect criminele organisaties mee steunen, aan de andere omdat de kwaliteit van het daar aangeboden product vaak beneden alle peil is. Professor criminologie Tom de Corte van de Universiteit van Gent deed onderzoek naar de Cannabis Social Clubs. Hij concludeert dat het Cannabis Social Club model een ‘waardevolle denkpiste’ is om tot een gulden middenweg te komen in het dilemma tussen een totaal verbod op cannabis en de volledige liberalisering ervan.
mnanmGezond en veilig alternatief of criminele organisatie?
Voorzitter Michel Degens van Mambo Social Club vertrouwt erop dat de Hasseltse rechtbank dit ook zo ziet: “Wij delen de bezorgdheid omtrent het gebruik van cannabis, met name door jongeren. We hopen door onze manier van werken hierin ons steentje te kunnen bijdragen en te voorkomen dat jongeren in contact komen met cannabis. De leden van Mambo zijn allemaal volwassen mensen die ervoor kiezen om cannabis op een zo verantwoord mogelijke manier te telen en te gebruiken. Wij hebben ons steeds voor de volle 100 procent aan de ministeriële richtlijn gehouden en nooit is er enige vorm van overlast geweest. Net als eerder bij onze collega’s in Antwerpen het geval was gaan we ervan uit dat de rechtbank erkent dat Cannabis Social Clubs geen criminele organisaties zijn, maar juist een gezond en veilig alternatief bieden voor het criminele circuit.”

Mambo_Social_Club_logo

Aanleiding tot de rechtszaak is de actie die plaatsvond op 18 december 2013, toen de Hasseltse politie voorzitter Degens tegenhield die op weg was naar de geplande ruilbeurs van de club. In bezit had hij de opbrengst van 27 legaal geteelde cannabisplantjes, bestemd voor 60 leden, in totaal 1100 gram. Hierna volgde een huiszoeking bij twee van de kweekplaatsen van de club, waarbij 36 planten, allen voorzien van documenten en eigendomsbewijzen van de leden, in beslag werden genomen.

De Mambo Social Club is een vereniging zonder winstoogmerk die 100% biologische cannabis teelt voor een kleine honderd leden. Dit op basis van de ministeriële richtlijn van 2005, die stelt dat bezit door een volwassene van maximaal 3 gram cannabis en/of één cannabisplant niet langer wordt vervolgd, tenzij sprake is van overlast of verzwarende omstandigheden. De afgelopen jaren werden in België vijf van dit soort clubs opgericht, naast Hasselt ook in Antwerpen, Luik, Andenne en Namen.

Michel Degens, voorzitter van Mambo Social Club (© Gonzo media)
Michel Degens, voorzitter van Mambo Social Club (© Gonzo media)

Cannabis Social Clubs zijn een initiatief van cannabisconsumenten die het beu zijn om in aanraking te komen met de illegale markt. Aan de ene kant omdat zij daar indirect criminele organisaties mee steunen, aan de andere omdat de kwaliteit van het daar aangeboden product vaak beneden alle peil is. Professor criminologie Tom de Corte van de Universiteit van Gent deed onderzoek naar de Cannabis Social Clubs. Hij concludeert dat het Cannabis Social Club model een ‘waardevolle denkpiste’ is om tot een gulden middenweg te komen in het dilemma tussen een totaal verbod op cannabis en de volledige liberalisering ervan.

Voorzitter Michel Degens van Mambo Social Club vertrouwt erop dat de Hasseltse rechtbank dit ook zo ziet: “Wij delen de bezorgdheid omtrent het gebruik van cannabis, met name door jongeren. We hopen door onze manier van werken hierin ons steentje te kunnen bijdragen en te voorkomen dat jongeren in contact komen met cannabis. De leden van Mambo zijn allemaal volwassen mensen die ervoor kiezen om cannabis op een zo verantwoord mogelijke manier te telen en te gebruiken.”

Beeld: Encod
Beeld: Encod

Degens ziet de uitkomst van de rechtszaak met vertrouwen tegemoet: “Wij hebben ons steeds voor de volle 100 procent aan de ministeriële richtlijn gehouden en nooit is er enige vorm van overlast geweest. Net als eerder bij onze collega’s in Antwerpen het geval was gaan we ervan uit dat de rechtbank erkent dat Cannabis Social Clubs geen criminele organisaties zijn, maar juist een gezond en veilig alternatief bieden voor het criminele circuit.”

VOC secretaris en woordvoerder Derrick Bergman zal het proces bijwonen.

Zie ook:

Politie actie bij Mambo Social Club Hasselt: planten en cannabis in beslag genomen, VOC-Blog 19 december 2013

Ontzetting en internationale steun na politieactie bij Mambo Social Club, VOC-Blog 23 december 2013

Thank you, Drug Warriors: Doug Fine on the Mambo Social Club raid, VOC-Blog 25 december 2013

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*