BCD roept alle coffeeshops op om verkoop van wax te staken

De BCD (Bond van Cannabis Detaillisten) roept in een brief alle coffeeshops op om te stoppen met de verkoop van ‘wax‘, een concentraat van cannabis. ‘De verkoop van WAX levert voor de overheid een extra argument op voor het invoeren van het verbod op cannabis met een hoger THC gehalte dan 15%’, aldus BCD voorzitter Jan Goos in de brief.

Klik hier voor een pdf van de ‘Brandbrief WAX’, gedateerd 22 augustus 2014

Verzameling concentrates, waaronder wax, shatter en bho (© Gonzo media)
Verzameling Spaanse concentraten, waaronder wax, shatter en bho (© Gonzo media)

Veel bezoekers van de VOC website zullen bekend zijn met ‘dabben‘: het roken van moderne cannabis concentraten als wax, bho (butane honey oil), budder en shatter. Zoals zo’n beetje elke innovatie op het gebied van cannabis vinden deze concentraten hun oorsprong in de VS. Daar is wax gewoon te koop bij de duizenden dispensaries in de 23 staten die medicinale cannabis hebben gelegaliseerd.

Wax en soortgelijke concentraten worden meestal geproduceerd door in een glazen buis butaangas door cannabis en/of knipafval te laten stromen. Het is zaak om de aldus verkregen olie te zuiveren van gasresten. Omdat butaangas zeer brandbaar is, kunnen er makkelijk onveilige situaties ontstaan bij de productie.

Goed geproduceerde concentraten kunnen zeer hoge percentages thc bevatten; zeker voor medicinale cannabisgebruikers kan dat een groot voordeel zijn. Tot nu toe lijkt de verkoop van wax in Nederlandse coffeeshops zich te beperken tot een klein aantal shops in Amsterdam.

Advocaat Maurice Veldman, tevens adviseur van de BCD, meldde deze week in zijn column op RollingStoned.nl dat de Haagse burgemeester Van Aartsen een brief heeft gestuurd aan alle Haagse coffeeshopondernemers ‘waarmee coffeeshops expliciet wordt verboden Wax te verkopen’.

Verse bho, de basis van wax en andere moderne concentraten (© Gonzo media)
Verse bho, de basis van wax en andere moderne concentraten (© Gonzo media)

Veldman concludeert in zijn column dat ‘Wax juridisch gezien als een gevaarlijke drug moet worden beschouwd omdat in Wax geen botanische delen voorkomen, het een extreem hoge dosis THC bevat en daarom als hasjolie wordt aangemerkt. Daardoor hoort Wax thuis op lijst 1.’

Voor thuisproducenten heeft Veldman niettemin een tip, gebaseerd op het Ice-o-lator arrest van de Hoge Raad uit 2010. Veldman: ‘Mochten er wel botanische delen in Wax voorkomen dan valt dit middel (althans volgens de Ice-O-Lator zaak) onder lijst 2 van de Opiumwet. Dus als brave thuisproducent van Wax is het verstandig om een handje gruis erdoorheen te mixen, zodat het automatisch onder softdrugs valt…’

Hieronder de volledige tekst van de ‘Brandbrief WAX’ van de BCD, die is verstuurd aan alle coffeeshops in Amsterdam.

BCD_Logo_webAan de eigenaren van ALLE coffeeshops

Amsterdam, 22 augustus 2014

Betreft: Staken verkoop van WAX


Geachte heer, mevrouw,

Zover het op u van toepassing is willen wij het volgende onder uw aandacht brengen.

Steeds meer coffeeshops in Amsterdam verkopen naast de reguliere soorten hasj en wiet een concentraat van cannabis met een zeer hoog gehalte aan THC. Dit concentraat aangeprezen als WAX is te vergelijken met hasjolie. Het (te) hoge gehalte aan THC zou de discussie rond het plaatsen van dergelijke cannabis producten op lijst 1 van de Opiumwet kunnen aansterken. Dit betekend dat met de verkoop van WAX de coffeeshop in overtreding komt met de AJOH-G gedoogcriteria.

Wij raden u dan ook ten zeerste aan om, ter voorkoming van het sluiten van uw coffeeshop, te stoppen met de verkoop van WAX.

De verkoop van WAX levert voor de overheid een extra argument op voor het invoeren van het verbod op cannabis met een hoger THC gehalte dan 15%. Deze maatregel is een volgende stap in de afbraak van het Nederlandse softdrugs- en coffeeshopbeleid.
Het kan toch niet zo zijn dat met de verkoop van WAX, de branche een eigen bijdrage levert in dit afbraakbeleid.

Voor eventuele vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.
Met vriendelijke groet,

Jan Goos
Voorzitter

STEUN HET VOC IN DE STRIJD
VOOR BETER CANNABISBELEID

De verkoop van WAX levert voor de overheid een extra argument op voor het invoeren van het verbod op
cannabis met een hoger THC gehalte dan 15%

Comments (2)

  • Max 13/04/2015 at 9:34 pm Reply

    Ik wordt psychotisch van domme, arrogante, asociale, haatdragende mensen en politici! Zeer psychotisch… en dat is maar goed ook, want dan ben ik eerder capabel om wat aan ze te doen of in bepaalde omstandigheden wat aan hun te doen.

  • Miguel 03/04/2018 at 5:01 pm Reply

    Bullshit ….specially 15 %rules … are you kidding me.
    Bcd shut hang themselves for bringing out lies and bullshit about nothing.

    Have a nice day…its 2018

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*