Doe mee aan de Tour de Achterdeur: aanmelden voor 8 september voor Knetemann Classic Amsterdam!

Op zondag 14 september is het zo ver: dan rijdt het team van de Tour de Achterdeur voor het eerst mee in een wielerronde. En niet de minste: de Gerrie Knetemann Classic in Amsterdam. Fiets mee voor regulering en geef je snel op: de inschrijving voor de 45 kilometer lange tocht sluit op 8 september.

Op Cannabis Bevrijdingsdag presenteerde de Tour zich met een kraam op de hennepmarkt en op het hoofdpodium, mét zes racefietsen en fraaie Tour de Achterdeur wielertenues. Eén van de initiatiefnemers van de tour is coffeeshopondernemer Alex Ligtvoet. De sympathieke Hagenees deed twee keer mee aan de Medical Cannabis Biketour, die Luc Krol van Paradise Seeds in Spanje organiseert om geld in te zamelen voor onderzoek naar cannabis als medicijn tegen kanker. Alex: “Dat was gewoon helemaal te gek: dat rijen door die bergies heen, de onderlinge communicatie met de mensen allemaal, echt top.”
De tour wordt ondersteund door cannabisconsumentenbond WeSmoke en het VOC (Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod). Alex: “Iedereen weet wat het probleem is. Aan de voordeur van de coffeeshops wordt netjes alles afgedragen, het personeel staat op de loonlijst, enkel de achterdeur is een grijs gebied. Wij zeggen: als je de voordeur gedoogt, gedoog dan ook de achterdeur. Reguleer de teelt, zodat je geen mensen in de problemen brengt.” De opzet van de tour is flexibel. “Het is de bedoeling dat elke coffeeshop twee renners mee stuurt. Er zijn genoeg goede doelen, bijvoorbeeld het Glazen Huis, de jaarlijkse actie van 3FM, om de opbrengst met zijn allen naar toe te brengen. Dat is positieve energie. Het zou mooi zijn als we een kleine bijdrage kunnen leveren aan een beter begrip over cannabis en coffeeshops, bij de mensen en natuurlijk bij de politiek.”
De reacties op de presentatie tijdens Cannabis Bevrijdingsdag waren zonder uitzondering positief, vertelt Alex. “Mensen waren al direct bereid om mee te fietsen. Als coffeeshops twee renners sponsoren door twee pakken te kopen, dan krijgen we een mooie uniforme tour. Het zijn hartsikke mooie tenues van Castelli, helemaal compleet, met alles erop en eraan. Shops kunnen ze bestellen voor €150 per set, dat is de kostprijs.” De lijst met steden die op de banners stond is slechts een eerste aanzet benadrukt hij. “Alles ligt aan de collega’s en de mensen in den lande. Als er genoeg mensen zeggen: we gaan fietsen, dan gaan we fietsen.”
Gezelligheid en het brengen van een positieve boodschap staan voorop. Je hoeft echt geen Lars Boom te heten om mee te doen. Alex: “Het zijn korte etappetjes, hoor, anders red ik het zelf ook niet. Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt etappes rijden in de Tour en de echte diehards kunnen hem helemaal uit rijden. We zouden er campings bij kunnen betrekken, zodat de rijders kunnen overnachten. Het moet één gezellige meute worden, waarbij je aan het eind op het Binnenhof staat, met Bicycle Race van Queen erbij en bijvoorbeeld een petitie aanbiedt.” De Tour de Achterdeur website is inmiddels online en binnenkort komen er posters voor de coffeeshops.
Alex: “Je moet het zo zien: de Tour de France bestaat uit 200 wielrenners en kijk eens wat een mediaspektakel dat is. En nu al zijn er een heleboel shops in den lande, een kleine vijftig, die al twee rijders hebben. Dus dan heb je er al honderd. Dat is toch helemaal te gek?”
Download de poster op www.tourdeachterdeur.nl
Download de poster op www.tourdeachterdeur.nl

Op Cannabis Bevrijdingsdag presenteerde de Tour de Achterdeur zich met een kraam op de hennepmarkt en op het hoofdpodium, mét zes renners in fraaie wielertenues. Eén van de initiatiefnemers is coffeeshopondernemer Alex. De sympathieke Hagenees nam twee keer deel aan de Medical Cannabis Biketour, die Luc Krol van Paradise Seeds in Spanje organiseert om geld in te zamelen voor onderzoek naar cannabis als medicijn tegen kanker. Alex: “Dat was gewoon helemaal te gek: dat rijen door die bergies heen, de onderlinge communicatie met de mensen, echt top.”

De Tour wordt ondersteund door het VOC, consumentenbond WeSmoke, het PCN (Platform Cannabis-ondernemingen Nederland) en het Cannabis College in Amsterdam. Alex: “Iedereen weet wat het probleem is. Aan de voordeur van de coffeeshops wordt netjes alles afgedragen, het personeel staat op de loonlijst, alleen de achterdeur is een grijs gebied. Wij zeggen: als je de voordeur gedoogt, gedoog dan ook de achterdeur. Reguleer de teelt, zodat je geen mensen in de problemen brengt.”

Het Tour de Achterdeur wielertenue (klik voor grote versie)
Het Tour de Achterdeur wielertenue (klik voor grote versie)

De opzet van de tour is flexibel. “Het is de bedoeling dat elke coffeeshop één of meer renners mee stuurt. Er zijn genoeg goede doelen, bijvoorbeeld het Glazen Huis, om de opbrengst met zijn allen naar toe te brengen. Dat is positieve energie. Het zou mooi zijn als we een kleine bijdrage kunnen leveren aan een beter begrip over cannabis en coffeeshops, bij de mensen en natuurlijk bij de politiek.”

De reacties op Cannabis Bevrijdingsdag waren zeer positief, vertelt Alex. “Mensen waren al direct bereid mee te fietsen. Als coffeeshops twee renners sponsoren door twee pakken te kopen, dan krijgen we een mooie uniforme tour. Het zijn hartsikke mooie tenues van Castelli, met alles erop en eraan. Shops kunnen ze bestellen voor €150 per set, dat is de kostprijs.”

Kraam van Tour de Achterdeur op Cannabis Bevrijdingsdag 2014, Flevopark, Amsterdam
Kraam van Tour de Achterdeur op Cannabis Bevrijdingsdag 2014, Flevopark, Amsterdam

Gezelligheid en het brengen van een positieve boodschap staan voorop. Je hoeft echt geen Lars Boom te heten om mee te doen. Alex: “Het zijn korte etappetjes, hoor, anders red ik het zelf ook niet. Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt etappes rijden in de Tour en de echte diehards kunnen hem helemaal uit rijden. We kunnen er campings bij betrekken, zodat de rijders kunnen overnachten. Het moet één gezellige meute worden, waarbij je aan het eind op het Binnenhof staat, met Bicycle Race van Queen erbij.”

De Tour de Achterdeur website is inmiddels online; je kunt er posters downloaden voor de Gerrie Knetemann Classic op zondag 14 september, het eerste wielerevenement waar het Tour de Achterdeur Team acte de présence gaat geven.

Sluit je aan bij het team en fiets mee voor regulering!
Sluit je aan bij het team en fiets mee voor regulering!

Fiets mee!
Als je mee wil rijden in het team, geef je dan zo snel mogelijk op via de website van de Tour de Achterdeur; de inschrijving voor teams sluit op 8 september. En zorg dat jouw favoriete coffeeshop één of meer renners wil sponsoren. Coffeeshops die mee willen doen: klik hier. De afstand van de Gerrie Knetemann Classic is te doen: 45 kilometer. Start en finish in het Olympisch Stadion in Amsterdam.
Zegt het voort!

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*