‘Opstelten is steun PvdA en Onno Hoes voor zijn cannabisbeleid kwijt’

Na de teleurstellende uitspraak van de Raad van State over het ingezetenencriterium voor coffeeshops van 18 juni jl. kwam er gisteren positiever nieuws uit Den Haag. Bij Nieuwsuur verklaarde PvdA senator Guusje ter Horst dat haar partij niet meer wil meewerken aan het strenge cannabisbeleid van minister Opstelten (VVD). “Wij kunnen dit niet langer accepteren.” 

Minstens zo opmerkelijk waren de uitspraken van de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes (VVD) in dezelfde uitzending. Hoes, tot voor kort fel tegenstander van regulering en steun en toeverlaat van partijgenoot Ivo Opstelten, had veel woorden nodig om de draai te maken:

Hoes: “We zijn heel streng in het oprollen van allerlei kleine en grote plantages in Nederland. Daar moeten we ook streng in zijn, daar zullen we ook streng in blijven, maar misschien zitten daar een aantal plantages bij die eigenlijk kweken voor die coffeeshops, waarvan wij vinden dat ze moeten kunnen leveren aan die ingezetenen in Nederland. Dus wij blokkeren nu eigenlijk alles. Als we zelf controle krijgen over die teelt, dan kun je zeggen: oké, dat deel is gereguleerd en het andere deel blijven we keihard aanpakken.”

Nieuwsuur_26062014_Guusje_Twan01
Nieuwsuur, 26 juni 2014

Hoes: “De opstelling van minister Opstelten en van de meerderheid van de Kamer is dat we eigenlijk onze ogen dicht doen wat zich aan de achterkant afspeelt. Dus je kunt wel blijven doorgaan met dit beleid, maar het is een beetje dweilen met de kraan open. Als we die achterdeur gaan legaliseren en als we daar zicht gaan krijgen op de productie, dan weten we ook: wat is nou crimineel en wat is nou niet crimineel?”

Op de reportage volgde een live interview met Guusje Ter Horst in de studio. Hieronder een transcript van dit interview.

Twan Huijs: “Is het eigenlijk opmerkelijk -want Opstelten is absoluut tegen welke verandering dan ook- dat Onno Hoes, prominent VVD lid en burgemeester van Maastricht, zich nu uitspreekt tegen zijn minister?”

Nieuwsuur_26062014_Guusje_ter_Horst

Guusje ter Horst: “Het is bekend dat de VVD verdeeld is op dat punt. Er zijn VVD leden, ook van de Tweede Kamer, die er vóór zijn om de wietteelt en het aanleveren aan de coffeeshops te gaan reguleren. En er zijn ook VVD leden die daar zeer tegen zijn. Feit is dat een meerderheid van de Tweede Kamer nog steeds de minister steunt en dat geeft hem ook de titel om te zeggen: ik doe niks. Daarom hebben wij als PvdA in de Eerste Kamer gezegd: wij kunnen dit niet langer accepteren en wij gaan vanuit de Eerste Kamer proberen om de opvattingen van de minister te beïnvloeden.”

Huijs: “Hoe?”

Ter Horst: “Zoals u al aankondigde, binnenkort gaan we praten over een wetsvoorstel en ik wil dat wetsvoorstel gebruiken om dit onderwerp aan de orde te stellen. Namelijk dat de minister de wens van de helft van de burgemeesters van gemeenten waar coffeeshops zijn in de wind slaat. Die burgemeesters hebben namelijk gezegd: de situatie in Brabant en Limburg kunnen wij niet langer voor onze rekening nemen, er moet daar iets gebeuren. En wat u moet doen, minister, is een experiment starten in een regio te zorgen dat de hennep die wordt geleverd aan de coffeeshops, die die hennep of die cannabis mogen verkopen, dat dat bedrijven worden die gecertificeerd worden. Die dus een stempeltje krijgen van ‘u levert kwalitatief goede hennep af’. Dat is wat wij willen realiseren in een pilot in Nederland.”

Huijs: “En dat voorstel dient u in in de vorm van een motie, in de Eerste Kamer?”
Ter Horst: “Ja.”

"Ik ga er over en zij niet"
"Ik ga er over en zij niet"

Huijs: “Eerst maar eens: er waren natuurlijk al eerder grote klachten van burgemeesters die met dit probleem opgezadeld zitten. Meer dan 50 burgemeesters hebben een manifest ondertekend en willen dat zijn coffeeshop- en wietbeleid verandert. Dit was de reactie van minister Opstelten, kijkt u mee.”

Opstelten: “Ik ga niet over tot reguleren van de coffeeshops of een pilot, dat doe ik niet. Nou, daar moeten de burgemeesters mee leren leven. En dat zal uiteindelijk ook wel lukken. Ik eh, iedereen is vrij om zijn standpunt in te nemen, maar ik ga er over en zij niet.”

Huijs: “Ja, die tekst zal hij ook tegen u uitspreken. Die motie van u, die lijkt mij betrekkelijk zinloos, want hij is standvastig op dit punt.”

Ter Horst: “Ik hoop dat de Tweede Kamer dit citaat van de minister ook ziet. Want het kan toch niet zo zijn dat één iemand in Nederland -of het nou een minister is of niet- er voor zorgt dat steeds meer mensen in Brabant en in Limburg in de armen worden gedreven van criminele netwerken? Dat kan de minister toch niet voor zijn rekening nemen?”

"U hebt aan mij dus een hardliner" (© Gonzo media)
© Gonzo media

Huijs: “Heeft u het hem persoonlijk voorgelegd?”
Ter Horst: “Ja, ik heb het hem persoonlijk voorgelegd.”
Huijs: “Wat was zijn antwoord, toen u zei: dit kan niet?

Ter Horst: “Zijn antwoord was hetzelfde als dit. Namelijk: ik wil niet de minister zijn die de geschiedenis in gaat om de soft drugs in Nederland te legaliseren.

Huijs: “Maar wacht even, dat is een persoonlijke kwestie, het gaat dan om het ego van de minister.

Ter Horst: “Nou, niet om het ego, maar hij zegt: dat zal niet gebeuren zolang ik minister ben. En ik vind dat de minister zich niet zo zou moeten opstellen. Er zijn echt grote problemen in Brabant en Limburg en ik vind dat hij moet gaan praten met die gemeenten of met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om te zorgen dat dit probleem wordt opgelost.”

Ivo Op Stelten bezoekt Cannabis Bevrijdingsdag, Flevopark, Amsterdam, 15 juni 2014 (© Gonzo media)
Ivo Op Stelten bezoekt Cannabis Bevrijdingsdag, Flevopark, Amsterdam, 15 juni 2014 (© Gonzo media)

Huijs: “Maar feit blijft, daar heeft hij natuurlijk wel gelijk in: ik ben de minister en ik ga er over. En zoals u zojuist al zei, de Tweede Kamer, daar is een meerderheid voor zijn beleid. Dat maakt u toch volkomen kansloos dan?”

Ter Horst: “Nou ja, kansloos, wij willen als Eerste Kamer fractie van de PvdA laten zien dat wij dit een groot probleem vinden. En wij weten dat er ook, ik geloof op 1 juli, in de Tweede Kamer opnieuw een debat met de minister is over zo’n experiment zoals ik dat net beschreef. En ik hoop dat ook in de Tweede Kamer de meerderheid zich zal gaan vormen.”

Huijs: “Wat als het niet gebeurt? Want tot nu toe is hij, zoals ik al zei, standvastig en hij weigert ieder ander initiatief op dit gebied. En zegt dus met zoveel woorden: ook al zijn de problemen nog zo groot, mijn beleid is mijn beleid en ik verander het niet.”

Ter Horst: “Nou, ik denk dat hij links en rechts wordt ingehaald. Je ziet nu al dat gemeenten, zonder dat ze daarvoor de toestemming van de minister hebben, starten met experimenten. En er zijn gemeenten die zeggen: wij zullen blijven binnen de grenzen van de wet, bijvoorbeeld Amsterdam zegt dat, maar er zijn ook gemeenten die heel nadrukkelijk die grenzen van de wet zullen opzoeken. En ik verwacht dat dat steeds meer zal gaan gebeuren. Dus als de druk op de minister toeneemt, ook door wat er in die gemeenten gebeurt, dan verwacht ik dat de minister wellicht zijn steven zal… hoe zeg je dat, een andere koers zal gaan varen.”

Huijs: “En als dat niet gebeurt, vindt u dan dat de burgemeesters in die gemeenten het recht hebben om een eigen koers te gaan varen en zich niks aan te trekken van de minister?”

Ter Horst: “Nou ja, burgemeesters, dat weten ze dondersgoed, die moeten zich aan de wet houden en dat zullen ze ook doen. Maar de problemen, met name in de provincies Brabant en Limburg, zijn zo groot dat ik me goed kan voorstellen dat burgemeesters een weg proberen te kiezen om dit probleem op te lossen.”

Beeld: VOC
Beeld: VOC

Growshopwet
De opstelling van de PvdA kan gevolgen hebben voor de ‘Growshopwet‘, die al jaren in voorbereiding is. Twan Huijs: “Het moet strafbaar worden om voorbereidingen te treffen om wiet te telen en dus worden ook de growshops verboden, de winkels waar die spullen verkocht worden, zoals lampen, voor de wietteelt. Dat staat in een wetsvoorstel van minister van veiligheid en justitie Opstelten, dat na de zomer in de Eerste Kamer wordt besproken. Maar of dat wetsvoorstel het gaat halen is maar zeer de vraag: regeringspartner PvdA is bijvoorbeeld tegen.”

Op dinsdag 1 juli staat in de Tweede Kamer de tweede termijn van het Algemeen Overleg coffeeshopbeleid op de agenda. Dan zal blijken of Opstelten echt de steun van coalitiepartner PvdA kwijt is. Als dat debat niet over het zomerreces heen wordt getild en dat is zeker niet onwaarschijnlijk.Freedom to farm button

Thuisteelt
Het VOC maakt zich vooral zorgen over het volledig ontbreken van de kleine thuisteler van cannabis in het opnieuw opgelaaide debat over cannabis. Regulering van de achterdeur van coffeeshops is onacceptabel en onhoudbaar zonder een fatsoenlijke regulering van de thuisteelt voor persoonlijke consumptie. Zeker voor mensen die cannabis medicinaal gebruiken is het recht op teelt van hun medicijn een fundamenteel mensenrecht. Het recht op zelfbeschikking zou centraal moeten staan in de discussie, ook als het gaat om “recreatief” gebruik van cannabis.

Het is nog te vroeg om te zeggen of de bijdrage van Ter Horst een doorbraak is of niet. Zoals iemand vandaag via de VOC mailinglijst laat weten:  “De bevrijding van de cannabisplant ligt nog ver in het verschiet. Het is in ieder geval te vroeg om te juichen.”

De redactie van webmagazine RollingStoned schrijft vandaag, onder de kop ‘PvdA laat minister Opstelten vallen‘: “We moeten nog wat voorzichtig zijn met de cannabisvlag uithangen, maar het lijkt het er toch verdomd veel op dat vrijdag 27 juni 2014 de geschiedenisboeken ingaat als de dag waarop Nederland eindelijk besloot haar cannabisbeleid te veranderen van ‘War on Drugs’ naar ‘It’s a Wonderful Weed World’!”

Twan Huijs: “Is het eigenlijk opmerkelijk, want Opstelten is absoluut tegen welke verandering dan ook, dat Onno Hoes, prominent VVD lid en burgemeester van Maastricht zich nu uitspreekt tegen zijn minister?”
Guusje van der Horst: “Het is bekend dat de VVD verdeeld is op dat punt. Er zijn VVD leden, ook van de Tweede Kamer, die er vóór zijn om de wietteelt en het aanleveren aan de coffeeshops te gaan reguleren. En er zijn ook VVD leden die daar zeer tegen zijn. Feit is dat een meerderheid van de Tweede Kamer nog steeds de minister steunt en dat geeft hem ook de titel om te zeggen: ik doe niks. Daarom hebben wij als PvdA in de Eerste Kamer gezegd: wij kunnen dit niet langer accepteren en wij gaan vanuit de Eerste Kamer proberen om de opvattingen van de minister te beïnvloeden.”
Twan Huijs: “Hoe?”Twan Huijs: “Is het eigenlijk opmerkelijk, want Opstelten is absoluut tegen welke verandering dan ook, dat Onno Hoes, prominent VVD lid en burgemeester van Maastricht zich nu uitspreekt tegen zijn minister?”
Guusje van der Horst: “Het is bekend dat de VVD verdeeld is op dat punt. Er zijn VVD leden, ook van de Tweede Kamer, die er vóór zijn om de wietteelt en het aanleveren aan de coffeeshops te gaan reguleren. En er zijn ook VVD leden die daar zeer tegen zijn. Feit is dat een meerderheid van de Tweede Kamer nog steeds de minister steunt en dat geeft hem ook de titel om te zeggen: ik doe niks. Daarom hebben wij als PvdA in de Eerste Kamer gezegd: wij kunnen dit niet langer accepteren en wij gaan vanuit de Eerste Kamer proberen om de opvattingen van de minister te beïnvloeden.”
Twan Huijs: “Hoe?”

Comments (2)

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*