‘Koos Zwart Award’ voor Doede de Jong op zonovergoten zesde Cannabis Bevrijdingsdag

Biologisch wietkweker Doede de Jong heeft tijdens Cannabis Bevrijdingsdag de Koos Zwart Award in ontvangst genomen. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt door coffeeshopbond PCN, aan een persoon die zich uitzonderlijk heeft ingezet voor normalisering en legalisering van cannabis. Het jaarlijkse gratis festival van het VOC trok dit jaar een record aantal bezoekers.

Doede ontvangt de Koos Zwart Award, rechts zijn vrouw Kicky (© Gonzo Media)
Doede ontvangt de Koos Zwart Award, rechts zijn vrouw Kicky (© Gonzo Media)

“Dit jaar kon de Koos Zwart Award naar niemand anders gaan”, sprak PCN woordvoerder Ricardo Hewitt bij de overhandiging aan Nederlands bekendste wietteler en VOC’er. De prijs is vernoemd naar de vorige maand  overleden Koos Zwart, cannabisactivist van het eerste uur. De uitreiking was een ontroerend moment op een verder vooral vrolijke dag.

“Dat het verbieden van cannabis op zijn retour is, is duidelijk. Toch is er iemand in Den Haag, ik wil zijn naam niet noemen, die daar niet aan wil”, aldus Derrick Bergman, woordvoerder van het VOC en coördinator van Cannabis Bevrijdingsdag, in zijn welkomstwoord. “Maar deze meneer is zeventig jaar oud en gaat binnenkort met pensioen.”

De festivalweide in het fraaie Flevopark liep al vroeg in de middag vol. Door de dag heen bezochten naar schatting zesduizend mensen “het vreedzaamste festival van Nederland”, dat zoals altijd zonder enige wanklank verliep. Eén van de bezoekers, sixties icoon Willem de Ridder: “Het voelt als een familiefeest. We zijn onder elkaar. Heel gezellig.”

Cannabis Bevrijdingsdag dreigde begin dit jaar uit Amsterdam te verdwijnen. Het Westerpark besloot het evenement na vier probleemloze edities om onduidelijke redenen te weigeren. “Een geluk bij een ongeluk,” aldus VOC voorzitter Henk Poncin. “Iedereen is het er over eens dat deze locatie veel mooier is en veel beter past bij een evenement als het onze. Volgend jaar willen we graag terug komen in het Flevopark.”

Vera Bergkamp, drugswoordvoerder voor D66 in de Tweede Kamer, bracht een “werkbezoek” aan de zesde Cannabis Bevrijdingsdag. “Dit is het meest relaxte festival waar ik ooit geweest ben: geen drank, geen ruzie … alleen #chill #CannabisBevrijdingsdag.”

Flevopark, 15 juni 2014 (© BROEK)
Flevopark, 15 juni 2014 (© BROEK)

Later deze week meer foto’s en video’s!

Comment (1)

  • Has 16/06/2014 at 9:18 pm Reply

    HULDE VOOR ALLE GE-WEL-DI-GE VRIJWILLIGERS !

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*