Koos Zwart overleden

Zojuist bereikte ons via Eddie en Merian van The New Balance in Zwolle het trieste bericht dat Koos Zwart vanmiddag rond 14.00 uur is overleden in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam.

Zojuist bereikte ons het trieste bericht dat Koos Zwart vandaag rond 14.00 uur is overleden in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. Met Koos Zwart verliezen we een van de markantste en meest effectieve cannabisactivisten uit de Nederlandse geschiedenis.

Koos Zwart bij een van de VOC cannabisdebatten, Eindhoven, 26 februari 2011 (© Gonzo media)
Koos Zwart bij een van de VOC cannabisdebatten, Eindhoven, 26 februari 2011 (© Gonzo media)

Koos is van onschatbare waarde geweest voor de Nederlandse cannabiscultuur. Bij het grote publiek was hij vooral bekend van de Beursberichten voor wiet en hasj die hij in de jaren zeventig voorlas bij het legendarische VARA radioprogramma In de Rooie Haan. Hij haalde er de media tot in Japan mee en inspireerde Kees van Kooten bij het personage Koos Koets, de “oudere jongere” uit Juinen.

Koos was de zoon van Irene Vorrink, minister van volksgezondheid in het kabinet Den Uyl en met toenmalig minister van justitie Dries van Agt verantwoordelijk voor de wijziging van de Opiumwet in 1976. Koos heeft er zijn levenswerk van gemaakt om de erfenis van zijn moeder, het gedoogbeleid, de scheiding tussen soft en hard drugs en de decriminalisering van drugs en consumenten van drugs, te beschermen en uit te bouwen.

Hij deed dat vooral achter de schermen. Talloze coffeeshopeigenaren hadden Koos’ telefoonnummer in hun boekje of telefoon staan voor als het echt mis ging, met de gemeente of na een inval van de politie. In zo’n crisissituatie was Koos op zijn best en wist hij vrijwel altijd net zolang te polderen en te praten totdat er een schikking lag die voor beide partijen acceptabel was. Dat soort werk doe je in stilte, anders lukt het niet.

Koos Zwart bij het VOC cannabis debat in Leeuwarden, maart 2011 (© Gonzo media)
Koos Zwart bij het VOC cannabis debat in Leeuwarden, maart 2011 (© Gonzo media)

Koos was betrokken bij de oprichting van de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD), de allereerste organisatie van coffeeshopondernemers in Nederland. Na onenigheid werd hij adviseur van het PCN, het Platform Cannabisondernemingen Nederland. Jarenlang leidde hij de PCN vergaderingen, van Purmerend tot Eindhoven en van Sneek tot Breda. Zijn monologen waren zowel geliefd als gevreesd: niemand wist meer van cannabis, coffeeshops en drugsbeleid dan Koos, maar hij kon er wel heel uitgebreid over oreren.

In 2011 kwam Koos naar twee van de vier VOC debatten over een reguleringsmodel voor cannabis, in Leeuwarden en Eindhoven. Als altijd leverde hij scherpe, maar opbouwende kritiek. Meerdere keren heb ik hem proberen over te halen zijn fameuze Beursberichten een keer live te doen op Cannabis Bevrijdingsdag. Maar zijn gezondheid liet het niet meer toe; zijn suikerziekte had steeds meer invloed op zijn dagelijks leven.

Bij het 40-jarig jubileum van In de Rooie Haan, op 11 januari, was Koos wél van de partij. Hij laakte het achteruit sukkelen van Nederland, nu in de rest van de wereld cannabis juist gelegaliseerd wordt. En hij wees op het belang van voorlichting over drugs: “En overigens, prijzen omroepen: het hoeft niet meer. In elk van de 600 coffeeshops hangt of ligt immers een prijslijst. Drugsvoorlichting: het moet. Het is telkens weer nodig te waarschuwen voor risico’s.”

Rechtbanktekening van Koos Zwart in De Telegraaf, 2 april 1977
Rechtbanktekening van Koos Zwart in De Telegraaf, 2 april 1977

We wisten dat het slecht ging met Koos. Afgelopen zomer stapte hij op als adviseur bij het PCN, boos en bitter. Af en toe belde hij me en dan wist ik dat ik drie tot vier uur af kon schrijven als werktijd. Toch was elke minuut leerzaam, vermakelijk en interessant. Koos was een geweldige verteller en hij had heel wat te vertellen.

Na jaren op een afgelegen boerderij in Zevenhuizen verhuisde hij rond de invoering van de wietpas weer terug naar Amsterdam. “Ik ga een guerillagroepje beginnen om de wietpas van tafel te krijgen”, meldde hij per telefoon, “ik moet er nu dicht bovenop zitten.” Elke toerist die vandaag in een Amsterdamse coffeeshop zit is Koos Zwart dank verschuldigd.

Koos Zwart, Leeuwarden, maart 2011 (© Gonzo media)
Koos Zwart, Leeuwarden, maart 2011 (© Gonzo media)

Met Koos Zwart verliezen we een van de markantste en meest effectieve cannabisactivisten uit de Nederlandse geschiedenis. Het is een gemiste kans van epische proporties dat de plannen om zijn kennis in de vorm van een documentaire te bewaren voor het nageslacht nooit van de grond zijn gekomen.

Zelf zag Koos het project niet echt zitten; hij was liever bezig met wat er nu speelde: de afbraak van het cannabisbeleid. En eigenlijk past het wel bij hem: zijn erfenis zal bestaan uit anekdotes, sterke verhalen en mythes met een grote kern van waarheid. Zo vader, zo zoon: de biografie van Koos’ stiefvader heeft als titel ‘Alleen tegen de wereld: Joop Zwart, de geheimzinnigste man van Nederland’.

We zullen Koos dit jaar passend herdenken op Cannabis Bevrijdingsdag. Een groot strijder is niet meer. Wij zetten zijn strijd tegen criminalisering van cannabis voort.

Derrick Bergman
Secretaris Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod

Comments (16)

 • Karel kweker 08/05/2014 at 7:02 pm Reply

  Mooie stuk voor een goede man

 • Serge 09/05/2014 at 12:07 am Reply

  Bedankt namens de cannabis plant…. hoop dat je je rust hebt nu…

 • CoK 09/05/2014 at 12:54 am Reply

  Old soldiers never die, they just fade away.

 • Reijer Alexander Elzinga 09/05/2014 at 6:36 am Reply

  Toen er in 1994 meer dan 500 coffeeshops alleen al in Amsterdam waren gevestigd en dat prachtige gedoogbeleid in Nederland maar niet consequent landelijk werd gehonoreerd naar een voor Coffeeshopeigenaren betere werkbare situatie, vond ik het tijd worden om een bond op te gaan richten. Dat werd de BCD, de Bond van Cannabisdetaillisten. We hebben nadien veel bereikt en mede doordat een groot denker, verteller en schrijver en geweldige adviseur Koos Zwart ons vanaf het begin met raad en daad heeft bijgestaan. Koos heeft mij en mijn medebestuursleden al die jaren enorm geïnspireerd en hij was ook altijd aanwezig op de vergaderingen waar die dan ook plaatsvonden. Uitermate precies en uitgebreid gedocumenteerd verscheen Koos altijd ruim voor aanvang om ons van de inhoud goed te informeren. Door zijn zeer goed gedocumenteerde dossiers en persoonlijke kennis, was het altijd een plezier om met hem in debat te gaan over het bepalen van een strategie van de BCD in ontmoetingen met politici, burgemeesters en ambtenaren. Ik heb persoonlijk heel veel van hem geleerd en vind het voor de Cannabiswereld een groot verlies. Maar door zijn enorme erfenis aan informatie en ervaring zal hij nog heel lang bij ons allen voortleven.

 • Dirkje 09/05/2014 at 7:18 am Reply

  Ik denk (en hoop) dat Koos boven gewoon doorgaat met lobbyen en vermoed dat hij God de oren van zijn hoofd zal oreren om het maar netjes te zeggen. In de korte tijd dat ik Koos in zijn strijd mocht helpen vond ik hem een gedreven mens die zeer goed op de hoogte was van wat er speelde en wat er gedaan kon worden. De urenlange telefoongesprekken ken ik wel Derrick, gelukkig mocht ik die ook afschrijven want af en toe was de telefoon roodgloeiend en mijn oren ook. Koos zal gemist worden. Heel af en toe had ik later nog wel eens telefonisch contact met hem, die telefoontjes zal ik heel erg missen

 • jack van kuik 09/05/2014 at 7:51 am Reply

  Vaarwel Koos,
  bedankt voor alle steun en inspiratie bij de strijd voor legale cannabis!

 • Ron Jongejeugd 09/05/2014 at 8:55 am Reply

  Mooie teksten over Koos….maar mis toch ook zijn andere passie ….Ajax.
  Heb een mooi aandenken van Koos gekregen die ik bijna iedere dag zie…
  Een gedenksteen van De Meer..
  Vaarwel Koos.

 • cutter 09/05/2014 at 9:13 am Reply

  My thoughts are with family and friends of Koos, I am sorry for your loss. Koos is with friends in a better place, one day well all be together. <3

 • Arjan 09/05/2014 at 11:36 am Reply

  Bedankt Koos.

 • marijauana seeds 09/05/2014 at 12:33 pm Reply

  Rust zacht Koos, vele hadden de gedachte, weinige de woorden. We zijn trots op je!

 • peter muller 09/05/2014 at 2:10 pm Reply

  Koos, rust zacht.

 • redactie Cannabis-Kieswijzer 10/05/2014 at 5:23 am Reply

  We zijn diep bedroefd vanwege het overlijden van Koos Zwart, journalist en idealist, collega-redacteur en (politiek) adviseur, initiator en organisator, drugsdocent en cannabisconsument, visionair en bovenal eigenzinnig lief mens. Vooralsnog onbeschrijfelijk is het gemis. Dankjewel voor alles en rust zacht. Dag Koos!!!

  redactie cannabiskieswijzer: Jeroen Bos / Lisa Lankes / Gerrit Jan ten Bloemendal, 8 mei 2014

 • Herb 10/05/2014 at 10:55 am Reply

  How sad this is. This man should be a national figure for all he has done. My sympathy to all the family and friends of Koos Zwart.

 • Mark Jacobsen 10/05/2014 at 2:55 pm Reply

  Ook coffeeshop The Rookies in Amsterdam heeft veel te danken gehad aan lieve Koos
  Sterker nog, eigenlijk hebben alle coffeeshops in Nederland veel te danken gehad aan hem,
  Helaas beseffen weinig mensen dat , hij werkte ook graag achter de schermen en had in heel Nederland wel contacten in de politiek, een bijzondere man is heen gegaan.
  Zijn kennis over politiek en het Nederlands rechtssysteem was ongekend samen met zijn slimheid maakte dat hem onverslaanbaar…
  De coffeeshops zullen het nu nog moeilijker krijgen om open te blijven.
  Leve de cannabis plant!!
  En beste Koos bedankt voor alle wijsheid die je met mij heb gedeeld!!!
  Mark Jacobsen
  Voormailg lid van BCD LOC en PCN

 • Paké 18/05/2014 at 11:32 pm Reply

  Having known Koos in the late 1960’s and early 1970’s while working at De Kosmos (formerly Fantasio), de JAC and SDI (Stichting Drug Informatie), we are truly saddened to hear of his death. From the days of the Provos thru the age of the Kabouters up to the time of his passing, he has always been a leader in promoting a humane and rational drug policy in Holland. No words can express our respect for his being who he was. We want to offer our sympathies and condolences to Koos’ family, friends and colleagues.
  Koos: Aloha and Mahalo from Hawaii
  Paké and Julie in Honolulu

 • r 11/12/2018 at 8:25 pm Reply

  Nu, in 2018, meer nodig dan ooit.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*