Krankzinnig vonnis Doede: 100 uur werkstraf en 233.000 euro ontneming

Nederlands bekendste wietkweker en VOC’er van het eerste uur Doede de Jong is vandaag veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar, 100 uur werkstraf en een ontnemingsvordering van 233.282,60 euro. “Deze mensen zijn zojuist kapot gemaakt voor het telen van wietplantjes.”

Doede de Jong, VOC Cannabis Tribunaal 2010, Den Haag (© Gonzo media)
Doede de Jong, VOC Cannabis Tribunaal 2010, Den Haag (© Gonzo media)

Het krankzinnige vonnis leidde tot emotionele reacties bij Doede, zijn vrouw Kicky en aanwezige sympathisanten en journalisten. Jelte Sondij van het BNN programmaDe Social Club‘ twitterde: “Emotionele reactie vrouw Doede. Bij hem ongeloof, overleg advocaat. Deze mensen zijn zojuist kapot gemaakt voor telen wietplantjes.”

Doede’s vrees is waarheid geworden: doordat het Openbaar Ministerie de ‘Bolhaar tactiek’ toepaste en de schamele feiten in deze zaak opblies tot gigantische proporties, gaat de rechtbank mee in de hysterie. Als Doede werkelijk meer dan twee ton moet betalen, zal zijn boerderij, waarop conservatoir beslag is gelegd, verkocht worden.

Het heeft er alle schijn van dat Doede slachtoffer is geworden van zijn eerlijkheid en openheid én van de wraakzucht van Fred Teeven, staatssecretaris van veiligheid en justitie. Tijdens het tweede Cannabis Tribunaal in 2010 pakte Doede de VVD’er, toen nog Kamerlid, hard aan op zijn standpunten over drugs.

Waar hasjbaronnen als Cees H. hun vervolging af kunnen kopen, wordt een man als Doede, die met open vizier strijdt voor maatschappelijke verbetering genadeloos de nek om gedraaid. Zelf zei Doede tijdens zijn proces, precies twee weken geleden:

Doede en zijn vrouw worden geïnterviewd door het BNN programma De Social Club (© Gonzo media)
Doede en zijn vrouw worden geïnterviewd door het BNN programma De Social Club (© Gonzo media)

“In plaats van waardering voor mijn inzet volgt het O.M. de tactiek van Herman Bolhaar, hoofdambtenaar bij het Openbaar Ministerie. Namelijk de rand opzoeken. De verdachte, middels het buitenproportioneel opblazen van het bewijs materiaal, maximaal in het diskrediet brengen. Het stapelen van bewijsmateriaal om zodoende het hof te misleiden. Een verwerpelijke methode! Het is hun taak om bewijs op waarheidsvinding te baseren, niet om er maar wat op los te speculeren.

Ik ben in deze door de overheid gecreëerde tragedie de positieve factor, een betrokken burger. Ik zet mij via de media, krant en tv in, als het ware een handvat, voor opheffen van het verbod of minimaal legalisering om de impasse in de wiettragedie te doorbreken. Ik ben geen graaier, geldwolf of patser maar een boerenhobby kweker, een liefhebber en een tuinman. Geld is nooit de allesbepalende factor geweest. Ik heb niemand bedrogen, benadeeld of bestolen en ben niemand tot last geweest. Integendeel!”

Nu is het tijd voor cannabis minnend Nederland om als één man achter Doede te gaan staan. Verhef je stem tegen de redeloze hennepoorlog. Kom uit de kast als cannabisgenieter, laat je horen op internet, met brieven naar de minister, de VVD (de partij van Teeven en Opstelten) of de krant of word actief voor het VOC. Genoeg is genoeg!

Emotionele reactie vrouw Doede. Bij hem ongeloof, overleg advocaat. Deze mensen zijn zojuist kapot gemaakt voor telen wietplantjes.

Comments (34)

 • Has 25/04/2014 at 12:33 pm Reply

  Echt verdrietig. Waar kan blowend NL storten?

 • Ed van der Tuuk 25/04/2014 at 12:55 pm Reply

  hier zakt bij mij de broek vanaf, (nou breekt mijn klomp) een ongelofelijk vonnis (letterlijk) het wordt tijd om iets te doen aan het Nederlandse beleid betreft genotsmiddelen, ik wordt er dood ziek van om in welke krant dan ook advertenties te lezen die aanmoedigen om drank te kopen, cq van te genieten, en een pagina verder te moeten lezen dat er weer een wietkweker is opgepakt , STOP DISCRIMINATIE, LEGALISEER NU !!!

 • Karel kweker 25/04/2014 at 1:41 pm Reply

  Dit is echt te ziek voor woorden, in mijn blog roep ik dan ook op om net als bij deze rechtszitting naar het hogere beroep te gaan..

  Ze hebben liever dat we gif roken, dan dat er bio-boertje wiet verbouwd ..

 • Natasha 25/04/2014 at 2:50 pm Reply

  Wie geïnteresseerd is in het organiseren van benefiet(en) mail n.sanspareille@gmail.com
  laat dit het begin zijn van iets moois, in plaats van het einde ervan! Die twee ton moet bij elkaar te krijgen zijn!

 • marcel 25/04/2014 at 4:06 pm Reply

  Waar kan ik geld storten om Doede te steunen? Als we met zijn allen nu eens €10,00 overmaken, is Doede geholpen. Opstelten, ga met pensioen. Teeven, ga iets nuttigs doen met je leven!! Stelletje EIKELS….
  Doede Rules!

 • Marianne 25/04/2014 at 4:24 pm Reply

  Het is nu toch wel de állerhoogste tijd dat er een zeer duidelijk signaal wordt gegeven naar de beleidsmakers! Als iedere cannabisgebruiker -of het nu recreatief of medicinaal is- op de bres springt voor Doede en allemaal wat geld storten op een speciale rekening, komen we misschien een aardig eind in de richting van het ontnemingsvordering van 233.000 euro.
  Je kunt het toch niet laten gebeuren dat iemand zelfs in deze tijd nog z’n huis kwijtraakt, terwijl elders in de wereld de legalisatie steeds normaler wordt!

  De politiek moet zien dat de burgers het nu écht helemaal zat zijn, en de schandalige strijd tegen cannabis niet meer pikken!

 • Casto 25/04/2014 at 4:38 pm Reply

  Laten we massaal onze steun beteugen op een nader te bepalen dag!

  Kom op voor doede, kom op voor cannabis!!
  Laten we deze keer massaal een statement maken en niet op onze luie reet blijven zitten!

 • webmaster 25/04/2014 at 5:18 pm Reply

  Beste mensen,

  A.s. dinsdag 29 april bespreken we alle mogelijke acties voor Doede tijdens de maandelijkse VOC vergadering. Deze keer in Utrecht, woonboot aan de Kanaalweg 313. Vanaf 14 uur. Ook crowdfunding zal aan de orde komen. I.v.m. beperkte ruimte is het handig als je van tevoren meldt als je wil komen, met een mailtje naar info@voc-nederland.org

  Dank voor jullie steun, mede namens Doede,
  Derrick Bergman, secretaris VOC

 • webmaster 25/04/2014 at 5:20 pm Reply

  Niet te vergeten:

  Over 50 dagen is het CANNABIS BEVRIJDINGSDAG (zondag 15 juni, Amsterdam), met Doede als één van de sprekers. Volgende week meer informatie. Toegang is gratis; komt allen!

 • jack van kuik 25/04/2014 at 5:34 pm Reply

  Hoog tijd om eens massaaal in actie te komen tegen de superregenten Opstelten en Teeven!!Als alle blowers en sympathisanten op dezelfde tijd twitteren en mailen naar de VVd website…..

 • Sven 25/04/2014 at 5:38 pm Reply

  Discriminatie, er zijn recent nog vrijspraken van echte echte criminelen, de rechter moest is dus bull!
  Hoe sympathieker de rechter hoe gevaarlijker, blijk maar weer, je wordt dan soms net iets te open en daar rekenen ze je op af.

  Als we steunen – crowdfunding – zou ik niet in hoger beroep gaan, dan gaat de strafeis bij verlies nml. omhoog.

  Mijn visie 300.000 bij mekaar halen, 233.000 voor Doede, voor de rest kopen we zoveel mogelijk wietzaden en zetten we heel den haag vol!

 • Sam Haze 25/04/2014 at 6:05 pm Reply

  Shocking!!!!
  Verbouwereerd lees ik wat de uitspraak is geworden.
  Ik stort in ieder geval een bedrag voor Doede’s zaak te steunen en hoop dat vele dit zullen doen.
  Hoe is deze uitspraak mogelijk in een land dat de verkoop van cannabis “gedoogd” maar de toevoer naar de shops wordt gecriminaliseerd? Hoe democratisch is Nederland nog en hoe verkopen ze dit aan hun burgers waarvan een meerderheid duidelijk heeft aangegeven dat de teelt van cannabis nu maar eens voorgoed moet worden wettelijk geregeld. Dit zou een enorme sprong voorwaarts zijn in ons aller belang. Maar blijkbaar is er binnen het ministerie van justitie niet veel animo hiervoor. Wederom een gemiste kans voor het justitiële apparaar in Nederland én Europa.
  Nederland, wordt wakker!

 • wlfan 25/04/2014 at 6:16 pm Reply

  Alle steun en sterkte voor Doede. Wat ik me afvraag is hoe ze aan dat krankzinnige bedrag zijn gekomen. Kunnen ze wel rekenen in Leeuwarden… Als dit de afdracht is aan de staat over het inkomen dan moet de hele provincie hebben volgestaan. allemaal doneren en zijn boerderij redden uit de klauwen van een losgeslagen, staat. Trouwens, hennepzaad is spotgoedkoop. Zaai wat paniek.

 • Brainview Creativity 25/04/2014 at 6:18 pm Reply

  Graag ons op de hoogte houden met de actie voor de held Doede.

  Keep you head up Doede.

  Kur-neko.

 • Jos van der Veen 25/04/2014 at 8:00 pm Reply

  Crowdfundactie om zijn boerderij te behouden?

  Kom van onderen en beweeg, mensen!

 • Carolina Hart 26/04/2014 at 8:36 am Reply

  Tranen in mijn ogen! Doede en zijn familie zijn lieve en betrokken mensen. Zij doen geen vlieg kwaad! Sterker nog? Hij zet beestjes in om spint of ander ongedierte te bestrijden in het telen van zijn plantjes. GEEN GIF!

  Ik ken dit gezin als lieve, warme en beschaafde mensen. Daar zouden heel veel mensen nog iets van kunnen leren.

  Ik ben teleurgesteld in onze samenleving en rechtsysteem. Pleeg je een moord of overval? Dan ben je nog beter af dan Doede en zijn gezin! Schandalig! Woorden schieten mij tekort!

  Sterkte Doede, kiki, en kids

  Warme lieve groet,
  Carolina

 • Natasja 26/04/2014 at 8:48 am Reply

  Doede je moet een advokaat nemen die respect afdwingt zoals Spong !!
  Of de ankertjes . Voor als je in hoger beroep gaat !!
  Kijken hoe ze dan reageren.
  Spong weet ook dat het allemaal niet klopt .

 • Carolina Hart 26/04/2014 at 8:51 am Reply

  Laten we alsjebieft samen geld inzamelen zodat deze lieve mensen in hun mooie boerderij kunnen blijven wonen. De kinderen zijn daar geboren. Dat mag de overheid ze toch niet afnemen?????

 • willem 26/04/2014 at 9:14 am Reply

  Ik snap het niet. Wietkweken is verboden en dat je dan vervolgd wordt is logisch. Of krijgen we nu ook acties voor mensen die door rood licht rijden?
  Martijn werd verboden, alleen omdat ze de wet wilden wijzigen. Jullie willen ongestraft de wet overtreden. Ga dan eerst de wet wijzigen en daarna kweken.

 • Karin Keesmaat 26/04/2014 at 10:05 am Reply

  Hoogste tijd om maar eens gewapend met hooivork, riek en zeis naar het binnenhof te gaan om af te rekenen met die schoftenbende die zichzelf de democratisch gekozen regering noemt….Het moet maar een afgelopen zijn met die hetze (heksenjacht) tegen softdrugs, notabene in de V.S. beginnen ze te legaliseren…(daar waar Nederland altijd haantje de voorste is met het volgen van nieuwe politieke ontwikkelingen in Amerika, blijven we hier wel weer even mijlen ver achter). Dat wat Doede is overkomen is een voortvloeisel van wat de christelijke partijen (de huidige regering is afhankelijk van hun senaat steun/zetels) voor ogen hebben nl. zero tollerance against softdrugs…..Waar kan ik storten???

 • Mario 26/04/2014 at 10:08 am Reply

  @Derrick, valt het te realiseren dat er 1:1 berichtgeving volgt, op/ over alles wat de 29e zal worden besproken? Via deze site (het liefst), of anders via dat verrekte twitter? Faecesboek is voor velen géén optie, let wel. En, indien mogelijk, een juridische “tussenstand” qua mogelijkheden daarvoor aan? Dank alvast.

 • webmaster 26/04/2014 at 1:56 pm Reply

  @Mario
  Van elke VOC vergadering wordt een verslag gemaakt dat wordt gemaild aan iedereen die op de Tribunaal / VOC mailinglijst staat. Je kunt je voor die lijst opgeven door een mail te sturen naar joep@voc-nederland.org met de mededeling dat je op de mailinglijst wil. Ik zal ook een update maken over de actieplannen voor Doede maken voor de VOC website. Centrale mail-adres voor alle ideeën en initiatieven: info@voc-nederland.org

 • Hippie 26/04/2014 at 4:40 pm Reply

  Opstelten en Teeven moesten de rechters wel dwingen dit vonnis er door te drukken.
  Immers:
  Beiden willen graag een vet commisariaat bij een big Pharma company in de wacht slepen na hun politiek tirannejte spelen. Dit is dus deels om nog ff lekker aan hun CV’tje te werken voor later.
  Ook is het al lang duidelijk dat zowel Teefje als Opstelten goede vrindjes van hoge mafia bazen zijn, niet enkel vanwege hun handjeklap deals in het verleden, maar ook omdat politici en hoge ambtenaren natuurlijk regelmatig coke gebruiken en dus door hun dealers gechanteerd kunnen worden. Geen enkele top ambtenaar wil dat zijn of haar coke habit op straat komt te liggen.
  Uiteraard moeten de topcriminelen niets hebben van enige vorm van legalisatie of biologisch geteelde wiet. Dus hebben teefje en opsteltjes even dit klusje voor hen geklaard. Ze doen wel alsof ze de criminaliteit willen bestrijden maar ze maken er gewoon onderdeel van uit.

  Zo, bent u ook weer bijgepraat.

 • Peter Lunk 26/04/2014 at 8:36 pm Reply

  600 coffeeshops x 420 Euro

 • Arjan 27/04/2014 at 11:13 am Reply

  In debatcentrum De Rode Hoed riep Frits Bolkenstein Opstelten op om de repressie te stoppen. Iemand is doof voor de resta van het land.

 • Rebecca 27/04/2014 at 1:54 pm Reply

  Er is een fonds geopend op Indie GoGo, maar hier staat het in ponden, wat mij en mijn vriend een beetje tegen houdt. Via Facebook ben ik op dat fonds gekomen. Waar kan ik op de hoogte gehouden worden van jullie acties, VOC? Want ik zou graag een kleine bijdrage leveren, ook al blow ik zelf niet 😉 Alvast bedankt en succes met de vergadering overmorgen!

 • webmaster 27/04/2014 at 2:11 pm Reply

  @Rebecca
  Dat hebben wij ook gezien, maar het VOC noch Doede zelf heeft hier mee te maken. Na de vergadering van dinsdag kunnen we meer informatie geven over de crowdfunding acties en andere initiatieven. Wellicht is het het meest transparant en handig als mensen gewoon rechtstreeks op Doede’s rekening storten. Als je op de hoogte wilt blijven kun je je aanmelden voor de VOC mailinglijst door een mailtje te sturen naar joep@voc-nederland.org met de melding dat je op de mailinglijst wil. Je kunt VOC ook op Twitter volgen: @vocnederland
  Dank voor je betrokkenheid!

  Derrick Bergman
  Secretaris & woordvoerder stichting VOC

 • Wiebe Tijmensma 27/04/2014 at 8:04 pm Reply

  I will donate only for the benefits of Doede not for anny order organisation

 • Jos 29/04/2014 at 7:49 pm Reply

  Teeven is een VVDer, liberaal toch?
  Partij voor de Voor Vrijheid en Democratie?
  Kleinburgelijke “Homo economicus” die poggen over hun wijnkeldertjes en dure cognaccollecties.
  De vrijheid waar ze het altijd over hebben betreft vooral de vrijheid van het grootkapitaal om ons te naaien en te plukken (zie de steun die de bankenmaffia constant ontvangt)
  Dit gaat over veel meer dan het aanpakken van een eerlijke ouderwetse wietteler. Het is een klassestrijd, een subculturenstrijd van de “hardwerkende televisiekijker” tegen de cultuur die het allemaal wat anders ziet en doet.
  Laten we dat geld voor die boete samen opbrengen. Ik wil dan wel eerst duidelijkheid van het VOC dat de donaties volledig naar Doede gaan.
  Aan een grootscheeps opgezette demonstratie die wellicht mede vanuit de coffeeshops georganiseerd zou kunnen worden, loop ik van harte mee . . . dan zullen we Den Haag blauw zetten en ze eens een jointje laten ruiken.

 • dick 30/04/2014 at 10:05 am Reply

  Hallo graag een rekening nummer!

 • San 30/04/2014 at 11:17 am Reply

  Wat is het rek.nr? We gaan hem zeker helpen 🙂

 • TimHE 30/04/2014 at 1:33 pm Reply

  Doede is dan mischien niet zo, maar mensen verharden hierdoor. Uiteindelijk gaat iemand zich verzetten met geweld, tegen de agenten. (die laatsten zijn dan ook de pineut).
  Ondertussen slapen Opstelten en Teeven lekker verder met hun koningsloon.
  Ik begrijp Doede’s beweegredenen, maar ik ga er niet in mee.
  De wereld zit vol met oordelende mensen, ik heb geen zin meer om eerlijk te zijn. Ik doe alles in het geheim. We vechten tegen kwade krachten die alleen met kwaad bestreden kunnen worden.

 • webmaster 30/04/2014 at 5:58 pm Reply

  Beste Dick en San:

  Het VOC wordt via mail, Twitter en Facebook overspoeld met steunbetuigingen en vragen over crowdfunding, om de ontnemingsvordering van ruim 233.000 bij elkaar te brengen. Maar deze zaak gaat over veel meer dan alleen geld. Twee kanttekeningen: de vordering is nog niet definitief en Doede gaat 99% zeker in hoger beroep. De meest transparante en veilige manier om geld in te zamelen is via een derdenrekening bij het kantoor van Doede’s advocaat Tjalling van der Goot, Anker en Anker in Leeuwarden. Hierover is echter nog geen overleg geweest.

  Wie nu al wil storten, kan dat doen op de bankrekening van het VOC: alle donaties met de vermelding “FREE DOEDE” worden apart geadministreerd en aan Doede uitbetaald. Wil je doneren, maak dan rechtstreeks over op de VOC rekening en betaal niet via iDeal, creditcard etc., dan gaat er geen commissie vanaf. Het rekeningnummer is ABN/AMRO 42.98.17.126, Stichting Verbond Opheffing Cannabisverbod, Eindhoven

 • Tjerk 01/05/2014 at 2:17 pm Reply

  Waarom blowen ik vind het terecht

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*