Verbijsterde reacties op afwijzen regulering cannabis door Nationale Politie

Het nieuws dat Ruub Bik, de door minister Opstelten benoemde korpschef van de Nationale Politie, in een notitie tegen regulering van cannabis pleit omdat dit zou leiden tot “extreem geweld” tegen gereguleerde kwekerijen, heeft tot verbijsterde en honende reacties geleid. “Het is bijna onbegrijpelijk hoe onzinnig de reactie van Bik is”.

Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef Nationale Politie
Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef Nationale Politie

Paul Depla, burgemeester van Heerlen en een van de initiatiefnemers van het manifest Joint Regulation, liet aan het ANP weten “onthutst” en “verbijsterd” te zijn door het nieuws over de notitie van Bik, waarover de Volkskrant vandaag bericht. Citaat uit het Volkskrant artikel:

De korpsleiding van de Nationale Politie is tegen het gedogen van wietteelt omdat ze bang is dat criminelen deze ‘legale’ hennepkwekerijen ‘met extreem geweld’ zullen overvallen. Door die dreiging moeten de kwekerijen permanent worden bewaakt, wat extra politie-inzet vergt. Dit schrijft Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie, in een notitie aan de regionale korpsen die in handen is van de Volkskrant. Hij reageert daarmee op de recente oproep van 50 gemeenten om in navolging van wietverkoop in coffeeshops ook de wietteelt te gedogen.’

In een tweet noemde Depla de visie van Bik ‘de omgekeerde wereld’. Tegen het ANP zei hij: “Uit vrees voor de represailles doen we niks en laten we de wietteelt in handen van de criminelen.” Op Twitter regende het honende reacties; hieronder een kleine bloemlezing.

Meerdere critici wijzen er op dat de export blijkbaar uit het repertoire is geschrapt. Weblog Retecool: “Het enige dat uit het onderzoek blijkt is dat Opstelten de burgerij de afgelopen jaren flink heeft voorgelogen. 80% van de kweek zou immers bestemd zijn voor het buitenland? Volgens hetzelfde krantenartikel is men nu echter weer bang dat de illegale kweek zich zal gaan richten op productie voor datzelfde buitenland. Echt, verlos Nederland van deze zwaar bedenkelijke organisatie, en hun aards-conservatieve leider zelf uit zijn lijden. Dank u!”

De korpsleiding van de Nationale Politie is tegen het gedogen van wietteelt omdat ze bang is dat criminelen deze ‘legale’ hennepkwekerijen ‘met extreem geweld’ zullen overvallen. Door die dreiging moeten de kwekerijen permanent worden bewaakt, wat extra politie-inzet vergt.
Dit schrijft Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie, in een notitie aan de regionale korpsen die in handen is van de Volkskrant. Hij reageert daarmee op de recente oproep van 50 gemeenten om in navolging van wietverkoop in coffeeshops ook de wietteelt te gedogen
Kustaw_B_28022014_01
Kustaw_B_28022014_02
Sidney_Smeets_28022014
Lars_Boelen_28022014_01

Comments (3)

 • Peter Lunk 28/02/2014 at 5:21 pm Reply

  De politie mag haar mening eerst niet geven over de wietpas en i-criterium en zeker niet praten over de overlast op straat zonder toestemming van opperhoofd Ivo… Maar zijn eigen ‘Nationale Politie’ laat hij wel een voorgeschreven mening naar buiten brengen. totale propaganda die maar met 1 antwoord valt te beantwoorden:
  “Volledig legaliseren en ook mensen toestaan eigen wiet te kweken zodat de prijs dusdanig daalt dat de criminelen hun interesse in het product verliezen.”
  Grtz,
  Peter Lunk

 • Peter Lunk 28/02/2014 at 5:22 pm Reply

  Sluit alle juweliers dan ook maar met hun tonnen aan goud en juwelen…
  En laten we de pinautomaten ook maar gewoon weghalen…
  Ow ja banken worden overvallen… Dicht ermee…”

  Die zaken worden ook niet door de overheid beveiligd maar door de ondernemers / instanties zelf.
  Daar hebben zij of eigen beveiligers voor of ze huren beveiligingsbedrijven in.
  Allemaal goed voor de werkgelegenheid mijns inziens.

 • Mario 28/02/2014 at 8:54 pm Reply

  Plaatsvervangend korpschef Bik. Tijd voor een nieuwe korpschef dus.

  Wat een halve zool.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*