VVD: Handhaven Ingezetencriterium is primair verantwoordelijkheid gemeenteraad

Het wel of niet handhaven van het ‘Ingezetenencriterium’ (buitenlanderverbod) voor coffeeshops is “primair de verantwoordelijkheid van de gemeenteraden”. Dit erkende VVD Tweede Kamerlid Ard van der Steur gisteren tijdens het coffeeshopdebat in de commissie V & J. Ook gemeenteraden in het zuiden van het land kunnen dus besluiten te stoppen met de handhaving, zodat coffeeshoptoeristen weer gewoon de coffeeshop in mogen, zoals in de rest van het land.

Het wel of niet handhaven van het ‘Ingezetenencriterium’ (buitenlanderverbod) voor coffeeshops is “primair de verantwoordelijkheid van de gemeenteraden”. Dit erkende VVD Tweede Kamerlid Ard van der Steur gisteren tijdens het coffeeshopdebat in de commissie V & J. Ook gemeenteraden in Zuid Nederland kunnen dus besluiten te stoppen met de handhaving, zodat coffeeshoptoeristen weer bij de coffeeshop terecht kunnen, zoals in de rest van het land.

Van der Steur reageerde op een Tweet van het VOC, tijdens het Algemeen Overleg van de commissie Veiligheid en Justitie over het coffeeshopbeleid:

Ard_primair_verantwoordelijkheid_gemeenteraden_19022014
Op de publieke tribune volgden meerdere VOC’ers het debat, onder wie Freek Polak. Nu zelfs de VVD -de partij van Ivo Opstelten- ronduit erkent dat het Ingezetenen-criterium in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de gemeenteraad is, staat niets de coffeeshopgemeenten in het zuiden van het land nog in de weg om te stoppen met de handhaving.

VVD Tweede Kamerlid Ard van der Steur verstuurt een tweet (© Gonzo media)
VVD Tweede Kamerlid Ard van der Steur verstuurt een Twitter bericht (© Gonzo media)

Gisteren bleek uit onderzoek dat nu al in 85% van alle 103 coffeeshopgemeenten niet wordt gehandhaafd; daar zijn coffeeshop-toeristen nog steeds welkom. Die rechtsongelijkheid is principieel onhoudbaar en onverdedigbaar: de wet dient te gelden in het hele land, niet alleen onder de grote rivieren. Het resultaat van het buitenlander-verbod is bovendien zeer onwenselijk: het illegale circuit tiert welig en de bijbehorende territoriumdrift veroorzaakt geweld en onveiligheid in Zuid Nederland. Een relatief nieuw fenomeen: Belgen die Nederlanders bedreigen omdat zij geen cannabis voor hen willen kopen in de coffeeshop.

De gisteren opnieuw herhaalde claim van Opstelten dat het I-criterium in 90% van de coffeeshopgemeenten “is of zeer, zeer toekomstig zal worden ingevoerd” wordt in het buitenland in elk geval niet geloofd. De Belgische krant Het Laatste Nieuws kopt vandaag: ‘Buitenlander kan nog wiet kopen in Nederlandse coffeeshops‘.

STEUN HET VOC
IN DE STRIJD VOOR
FATSOENLIJK
CANNABISBELEID

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*