Westerpark gooit deur voor Cannabis Bevrijdingsdag definitief dicht

Het Westerpark en de deelraad Amsterdam West gooien de deur definitief dicht voor Cannabis Bevrijdingsdag, het jaarlijkse gratis festival van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC). Ook een compromisvoorstel om van 15 juni naar 11 mei te verhuizen is afgewezen door deelraadvoorzitter Martien Kuitenbrouwer (PvdA). Verhuizing van het enige openbare cannabis evenement van Nederland is nu onvermijdelijk.

Cannabis Bevrijdingsdag 2012 in het Westerpark (© Gonzo media)
Cannabis Bevrijdingsdag 2012 in het Westerpark (© Gonzo media)

Het VOC is zwaar teleurgesteld door de boycot van het Westerpark, met steun van de PvdA en GroenLinks. Woordvoerder Derrick Bergman: ‘Cannabis Bevrijdingsdag is het enige festival dat niet terug mag keren in het Westerpark, ook al hebben we vier edities zonder enig probleem of overlast achter de rug. Wat vooral steekt is dat veel grotere festivals, die wél overlast geven, gewoon mogen blijven. Ook een nieuwkomer als De Wereld Draait Buiten, met 15.000 bezoekers. Ons bezoekersaantal is nog geen derde daarvan.’

Op 28 januari stemde de deelraad West over een motie van SP, De Groenen en D66 om Cannabis Bevrijdingsdag te behouden voor het Westerpark. VVD, PvdA en GroenLinks stemden tegen, zodat de motie werd verworpen. Alle partijen erkennen dat Cannabis Bevrijdingsdag een klein, gratis festival is, dat voor de buurt geen overlast oplevert. De tegenstemmers beroepen zich op een afspraak met de buurt om in de maanden juni en augustus geen evenementen in het park toe te laten. Daarom deed het VOC een compromisvoorstel: verhuizen van 15 juni naar 11 mei. Op dit voorstel volgde gisteren opnieuw een onverbiddelijk nee van deelraadvoorzitter Martien Kuitenbrouwer (PvdA). Citaat uit haar mail:

Ludiek protest tegen de wietpas op Cannabis Bevrijdingsdag 2011, Westerpark Amsterdam (© Gonzo media)
Ludiek protest tegen de wietpas, Cannabis Bevrijdingsdag 2011, Westerpark Amsterdam (© Gonzo media)

Wat betreft jullie aanvraag voor 11 mei. Op 5 mei wordt het Vrije Westen georganiseerd, in het kader van Bevrijdingsdag. De Rollende Keukens staan de laatste 4 dagen van mei. Dat betekent dat er tussen deze twee festivals mei drie weken ‘vrij’ is, en dat is de ruimte die we nodig hebben voor het manifestatieveld i.v.m. herstel gras. Dit is precies een van de beloftes die we hebben gedaan aan de buurt. Als het gras tussendoor ook nog stevig belast wordt, is het risico dat we in de (voor)zomer geen gras meer hebben en dat willen we nu juist niet. Dat betekent dat we het Canabisfestival op 11 mei ook niet zullen toestaan in het Westerpark.

Het VOC is op dit moment in gesprek met één locatie in Amsterdam en één in het Zuiden van het land. Woordvoerder Bergman: ‘Het blijft een bittere deceptie dat juist de PvdA en GroenLinks ons kleine, alcoholvrije evenement verjagen en de grote commerciële festivals geen strobreed in de weg leggen. Deze partijen praten graag over legalisering en normalisering van cannabis, maar als het erop aan komt geven ze niet thuis.’ Uiterlijk 1 maart maakt het VOC bekend waar de zesde editie van Cannabis Bevrijdingsdag plaats zal vinden. De datum staat vast: zondag 15 juni.

Mozes and the Firstborn, Cannabis Bevrijdingsdag 2013, Westerpark Amsterdam (© Gonzo media)
Mozes and the Firstborn, Cannabis Bevrijdingsdag 2013, Westerpark Amsterdam (© Gonzo media)

Comment (1)

 • Peter Lunk 13/02/2014 at 12:18 pm Reply

  Dit is zeer triest…
  En zeker niet verdiend.
  Een festival wat geen overlast veroorzaakt en waar zelfs de EHBO-ers zeggen dat ze het rustig hebben…
  De onderdrukking van alles wat positief is over Cannabis is weer eens duidelijk…

  Laat dit een extra reden zijn voor een ieder die cannabis een warm hart toedraagt, of dit nu om medicinale, recreatieve of geestelijke redenen is, om op 20 APRIL 2014 naar het:

  Amsterdam 420 Pro-Cannabis ‘Smoke-Out’ Protest te komen !

  Waar de VOC ook zeker weer als sprekers op het podium welkom zijn om hun onvrede over het beleid van de overheid ten aanzien van cannabis aan de kaak te stellen en te laten horen hoe ze over de behandeling van de Gemeente Amsterdam denken.

  Meer info: http://www.AMS420.nl/

  Groet,
  Peter Lunk
  Organisator #AMS420

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*