Cannabis-manifest burgemeesters zet Opstelten voor het blok

Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) ziet in het manifest ‘Joint Regulation‘ een stevige aanzet om eindelijk te komen tot fatsoenlijke regulering van cannabis in ons land. Niet minder dan 35 gemeenten steunen het manifest, bleek vandaag in Utrecht. Zij vertegenwoordigen samen 428 van de 614 coffeeshops in ons land, bijna zeventig procent (69,7%). 

De analyse van de burgemeesters is juist, net als de richting van hun oplossing: regulering. Bij de voorgestelde uitvoering zijn wel wat kanttekeningen te zetten.
Het VOC onderschrijft de centrale oproep van het manifest: ‘Voer samen met ons een landelijk stelsel in van gecertificeerde en gereguleerde wietteelt’. Ook zien wij ons standpunt door de burgemeesters bevestigd dat het huidige repressieve beleid neerkomt op dweilen met de kraan open.
Treffend is ook dat de nieuwe verdedigingswal van de minister, de vermeende hoge exportcijfers, al direct door de initiatief nemende burgemeester Paul Depla werd doorgeprikt: ‘80% van de teelt naar export? Toch bijzonder dat er dan zelden een groot export-transport van wiet wordt onderschept!’
Wij missen in het manifest echter de kleine thuisteler, met een paar plantjes voor persoonlijk -al dan niet medicinaal- gebruik. Waar de burgemeesters voorstellen “dat bij een landelijke invoering van de gereguleerde wietteelt de opsporing en bestraffing van illegale wietteelt aanzienlijk moet worden geïntensiveerd”, moet dit beperkt blijven tot de aanpak van criminele organisaties, waarbij de kleine thuisteler buiten schot blijft. Nu al vinden vrijwel dagelijks drama’s plaats, waarbij mensen en gezinnen uit hun huis worden gezet vanwege een (zeer) klein aantal planten. Het VOC houdt onverkort vast aan het recht van volwassen burgers op teelt van cannabis voor eigen gebruik, net als inmiddels in Uruguay, Washington State, Colorado en België.
Een ander kritiekpunt betreft de passage over “onaanvaardbaar hoge THC-percentages”. Ten eerste daalt het gemiddelde thc-gehalte -in strijd met de beeldvorming- al sinds 2004 (Trimbos). Terecht stelt ook het manifest dat het THC-percentage alleen onvoldoende is om de “sterkte” van cannabis te beoordelen. Citaat: “Daarbij gaat het niet alleen om de controle op.. THC.. maar ook om de verhouding tussen THC en andere bestanddelen zoals CBD, die tezamen bepalend zijn voor het effect.” Er kan dan ook geen sprake zijn van een onaanvaardbaar hoog THC percentage als zodanig. De consument is vooral gebaat bij betrouwbare informatie over cannabis en de gehaltes werkzame stoffen. Maximering zal bovendien nieuwe kansen bieden voor het illegale circuit.
Nu regulering van cannabis internationaal onvermijdelijk blijkt te worden, moet Nederland niet uit de pas gaan lopen. Dit manifest, afkomstig van bij de dagelijkse problematiek nauw betrokken burgemeesters, zal voor de minister aanleiding moeten zijn om zijn halsstarrige houding op te geven en te gaan werken aan échte oplossingen.
'De bende van drie' vanmiddag in Utrecht: v.l.n.r. Rob van Gijzel, dagvoorzitter Ruben Maas, Victor Everhardt en Paul Depla (© Gonzo Media)
'De bende van drie' vanmiddag in Utrecht: v.l.n.r. Rob van Gijzel, dagvoorzitter Ruben Maas, Victor Everhardt en Paul Depla (© Gonzo Media)

De analyse van de burgemeesters in hun manifest ‘Joint Regulation‘ is juist, net als de richting van hun oplossing: regulering. Bij de voorgestelde uitvoering zijn wel wat kanttekeningen te zetten.

Het VOC onderschrijft de centrale oproep van de burgemeesters: ‘Voer samen met ons een landelijk stelsel in van gecertificeerde en gereguleerde wietteelt’. Ook zien wij ons standpunt door de burgemeesters bevestigd dat het huidige repressieve beleid neerkomt op dweilen met de kraan open.

Van Gijzel interviewt speciale gast, VVD icoon en eerste ondertekenaar van het manifest Frits Bolkestein (© Gonzo media)
Van Gijzel interviewt speciale gast, VVD icoon en eerste ondertekenaar van het manifest Frits Bolkestein (© Gonzo media)

Treffend is ook dat de nieuwe verdedigingswal van de minister, de vermeende hoge exportcijfers, al direct door de initiatief nemende burgemeester Paul Depla werd doorgeprikt: ‘80% van de teelt naar export? Toch bijzonder dat er dan zelden een groot export-transport van wiet wordt onderschept!’

Wij missen in het manifest echter de kleine thuisteler, met een paar plantjes voor persoonlijk -al dan niet medicinaal- gebruik. Waar de burgemeesters voorstellen “dat bij een landelijke invoering van de gereguleerde wietteelt de opsporing en bestraffing van illegale wietteelt aanzienlijk moet worden geïntensiveerd”, moet dit beperkt blijven tot de aanpak van criminele organisaties, waarbij de kleine thuisteler buiten schot blijft.

Burgemeester Aboutaleb (PvdA) van Rotterdam tekent het manifest (© Gonzo media)
Burgemeester Aboutaleb (PvdA) van Rotterdam tekent het manifest (© Gonzo media)

Nu al vinden vrijwel dagelijks drama’s plaats, waarbij mensen en gezinnen uit hun huis worden gezet vanwege een (zeer) klein aantal planten. Het VOC houdt onverkort vast aan het recht van volwassen burgers op teelt van cannabis voor eigen gebruik, net als inmiddels in Uruguay, Washington State, Colorado en België.

Een ander kritiekpunt betreft de passage over “onaanvaardbaar hoge THC-percentages”. Ten eerste daalt het gemiddelde thc-gehalte -in strijd met de beeldvorming- al sinds 2004 (Trimbos). Terecht stelt ook het manifest dat het THC-percentage alleen onvoldoende is om de “sterkte” van cannabis te beoordelen.

Onderonsje tussen D66 Kamerlid Magda Berndsen en burgemeester Aboutaleb (PvdA) van Rotterdam (© Gonzo media)
Onderonsje tussen D66 Kamerlid Magda Berndsen en burgemeester Aboutaleb (PvdA) van Rotterdam (© Gonzo media)

Citaat uit het manifest: “Daarbij gaat het niet alleen om de controle op.. THC.. maar ook om de verhouding tussen THC en andere bestanddelen zoals CBD, die tezamen bepalend zijn voor het effect.” Er kan dan ook geen sprake zijn van een onaanvaardbaar hoog THC percentage als zodanig. De consument is vooral gebaat bij betrouwbare informatie over cannabis en de gehaltes werkzame stoffen. Maximering zal bovendien nieuwe kansen bieden voor het illegale circuit.

Nu regulering van cannabis internationaal onvermijdelijk blijkt te worden, moet Nederland niet uit de pas gaan lopen. Dit manifest, afkomstig van bij de dagelijkse problematiek nauw betrokken burgemeesters, zal voor de minister aanleiding moeten zijn om zijn halsstarrige houding op te geven en te gaan werken aan échte oplossingen.

De gemeenten die het manifest steunen (gemeenten die er na 31 januari bij zijn gekomen vet gedrukt):

Alkmaar (raad)

Amsterdam

Arnhem

Beek

Breda

Delft

Deventer

Doetinchem

Drachten/Smallingerland

Een deel van de handtekeningen van het manifest (© Gonzo media)
Een deel van de handtekeningen van het manifest (© Gonzo media)

Delfzijl

Eindhoven

Enschede

Gennep

Gilze en Rijen

Groningen

Haarlem

Haarlemmermeer

Heerlen

Heeze-Leende

Helmond (raad)

Hengelo

Heusden

Hilversum

Hoorn

Kerkrade

Leeuwarden

Leiden

Maastricht

Nijmegen

Oldambt

Roermond

Rotterdam

Sittard-Geleen

Terneuzen

Tilburg

Utrecht

Velsen

Venlo

Venray

Wageningen

Weert

Woerden

Zutphen

Zwijndrecht

Zwolle

STEUN HET VOC
IN DE STRIJD VOOR
FATSOENLIJK
CANNABISBELEID

Comment (1)

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*