Koning alcohol en commercie zegevieren in Westerpark: deelraad steunt boycot Cannabis Bevrijdingsdag

Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod is bitter teleurgesteld met de steun van de deelraad Amsterdam West aan de boycot van Cannabis Bevrijdingsdag door het Westerpark. Dat zelfs GroenLinks en de PvdA tegen behoud van dit gratis kleinschalige festival hebben gestemd maakt de schande voor Amsterdam nog groter. De organisatie overweegt Cannabis Bevrijdingsdag nu naar Zuid Nederland te verhuizen.

5e Cannabis Bevrijdingsdag, Westerpark, Amsterdam, 16 juni 2013 (© Broek)
5e Cannabis Bevrijdingsdag, Westerpark, Amsterdam, 16 juni 2013 (© Broek)

Het debat in de Deelraad West leek goed te beginnen: letterlijk elke partij prees Cannabis Bevrijdingsdag als een sympathiek, kleinschalig en goed georganiseerd festival, zonder overlast. En toen kwam de stemming en werden de moties ‘Cannabis Bevrijdingsdag 2014 in Westerpark’ en ‘Houd Westerpark toegankelijk voor kleinschalige en laagdrempelige festivals’ allebei verworpen.

Dit betekent dat Cannabis Bevrijdingsdag wordt verdreven uit het Westerpark, waar we vier edities lang zonder enige overlast of klacht ons evenement hebben georganiseerd.

Cannabis Bevrijdingsdag 2013, Westerpark (© Broek)
Cannabis Bevrijdingsdag 2013, Westerpark (© Broek)

Geen hekken, geen schade aan het gras, geen overschrijding van de geluidsnormen en geen alcohol: Cannabis Bevrijdingsdag kan zonder overdrijving het meest vreedzame festival van Amsterdam worden genoemd. Juist dit festival wordt nu -als enige- geslachtofferd.

Het leek de raadsleden niet helemaal duidelijk, maar er is voor 2014 geen enkel ander festival geweigerd door het Westerpark. De enige twee evenementen die moeten verhuizen zijn de ‘Nike Womans Run’ en de ‘Intreeweek’.

Dreadless, Cannabis Bevrijdingsdag 2013 (© Broek)
Dreadless, Cannabis Bevrijdingsdag 2013 (© Broek)

Dit blijkt uit de brief van portefeuillehouder Dirk de Jager aan de deelraad (dd 15 januari: klik hier voor pdf). Het door meerdere partijen aangevoerde argument dat nu toelaten van Cannabis Bevrijdingsdag een precedent zou scheppen voor andere geweigerde festivals houdt dus geen stand; er zijn geen andere festivals geweigerd.

Een ander misverstand is de nieuwe regel dat er in de maanden juni en augustus geen evenement mag plaatsvinden; al in augustus heeft het VOC aangeboden om te verhuizen naar de maand mei. De allereerste editie vond immers ook in mei plaats. Dit bleek echter onbespreekbaar.

(© Broek)
(© Broek)

En zo zegevieren de grote commerciële festivals, die entree heffen, het park vol hekken zetten en vijftien tot twintigduizend bezoekers trekken. En delft Cannabis Bevrijdingsdag, klein maar fijn, gratis en alcoholvrij het onderspit. Voor de duidelijkheid: we hebben nooit meer dan 3000 bezoekers tegelijk gehad.

Er heeft zich inmiddels een grote stad in Zuid Nederland gemeld, waar Cannabis Bevrijdingsdag wel welkom is. Op korte termijn neemt het productieteam een besluit over een nieuwe locatie. De datum blijft vooralsnog 15 juni. Het VOC bedankt de SP, De Groenen en D66 voor hun steun. Het Amsterdamse imago van tolerantie en vrijheid heeft -opnieuw- een flinke deuk opgelopen.

HELP MEE
MET HET VOC:
KLIK HIER

Comment (1)

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*