Opstand aan de achterdeur: burgemeesters komen met ‘joint regulation’ manifest

‘Joint regulation’ is de titel van het manifest dat meer dan twintig burgemeesters komende vrijdag presenteren om eindelijk de cannabisteelt te reguleren in ons land. KRO Brandpunt besteedde vandaag uitgebreid aandacht aan de ‘opstand aan de achterdeur’.

Opstand_Brandpunt26012014

De tekst op de Brandpunt website over de reportage windt er geen doekjes om: het roer moet om.

Over de hele wereld zijn softdrugs bezig aan een gestage opmars naar een legale status. Van Uruguay tot de Verenigde Staten, overal zijn initiatieven om softdrugs te decriminaliseren. Maar juist in het ooit zo tolerante Nederland, waait de laatste jaren een andere wind. De verkoop van wiet wordt nog gedoogd, maar de weg van teler naar coffeeshop wordt keihard aangepakt. Aart Zeeman over de kronkels in de Nederlandse wet en de problemen waar gemeenten mee worden geconfronteerd.

Burgemeester Depla van Heerlen in de reportage
Burgemeester Depla van Heerlen in de reportage

In de reportage komen burgemeester Paul Depla (PvdA) van Heerlen, professor Jan Brouwer en -medicinale- kweker Serge de Bruijn aan het woord. Over het manifest ‘Joint Regulation’ dat de burgemeesters vrijdag in Utrecht presenteren zegt Depla: “Het manifest gaat dwars door alle politieke partijen heen. Het gaat niet om partijpolitiek, het gaat om een oplossing voor de grote problemen waar wij als burgemeesters mee geconfronteerd worden.” Twee citaten uit het manifest:

“Op dit moment wordt 77 procent van de vervolgingscapaciteit ingezet op drugsgerelateerde zaken. Dat is ongekend veel; andere belangrijke zaken kunnen daardoor slechts beperkt worden opgepakt.”
“De landelijke invoering van gecertificeerde en gereguleerde wietteelt is de oplossing met betrekking tot de gezondheid van gebruikers, de veiligheid in wijken en de aanpak van georganiseerde drugscriminaliteit.”

Professor Jan Brouwer (RuG) in de reportage
Professor Jan Brouwer (RuG) in de reportage

Het “argument” van minister Opstelten dat regulering onmogelijk is vanwege internationale verdragen, wordt door professor Brouwer van tafel geveegd: “In die verdragen zit een escape: het is strafbaar maar je hoeft niet te vervolgen. Daar hebben wij gebruik van gemaakt bij verkoop aan de voordeur en dat zou je ook bij de teelt kunnen doen.”

Initiatiefnemers Paul Depla, Rob van Gijzel (burgemeester Eindhoven) en Victor Everhardt (wethouder Utrecht) presenteren het manifest op vrijdag 31 januari tijdens een ‘Bestuurlijke Bijeenkomst Regulering Cannabisteelt’ in Utrecht. De lijst van gemeenten die zijn uitgenodigd om te ondertekenen:
Almere
Amsterdam
Arnhem
Beek
Breda
Deventer
Doetinchem
Drachten/Smallingerland
Eindhoven
Enschede
Gilze en Rijen
Groningen
Haarlem
Heerlen
Heusden
Hoorn
Kerkrade
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Nijmegen
Roermond
Rotterdam
Sittard-Geleen
Tilburg
Utrecht
Velsen
Venlo
Venray
Weert
Zwijndrecht
Zwolle

Comments (2)

 • karel_kweker 27/01/2014 at 1:00 pm Reply

  Ik ga hier nog eens zeggen maar dan anders dan daar,.

  Ik vind dat wiet helemaal legaal moet worden, als straks gemeente of bedrijven wiet gaan verbouwen, zie ik het er van komen dat mensen straks met behoud van uitkering wiet zitten te knippen voor de overheid. Bedrijven die nu geld verdienen aan het opruimen van wiet, zullen dan zeker straks de plantages voor de gemeente gaan runnen.

  Wietsoorten zullen verdwijnen omdat ze commercieel niet aantrekkelijk zijn. te moeilijk om te kweken, te lang bloeitijd. of misschien wel een te hoge thc gehalte. grote kwekers gaan voor economische gewin. net als de grote jongens die het nu kweken. Maar een coffeeshop zal dan de wiet verplicht moeten afnemen bij deze gemeente kweker en dus krijg je nog meer rommel in de shops omdat ze geen goede wiet mogen verbouwen (15% thc regel) en veel al ook niet de liefde voor de plant hebben en dus de snellere soortjes gaan kweken.

  Laat wiet legaal worden, zorg voor een goed gekeurde kast met relais en mabo ingebouwd. zorg dat je niet meer je huis kan worden uitgezet voor je eigen wiet kweekje, Er zijn zat manieren om veilig wiet binnen te kunnen kweken. Laat dit mensen die liefde en gevoel voor de plant hebben deze growen. Dan hou je ook de soorten in leven die 18 week moeten bloei, Als men wel een biertje mag brouwen in eigen kelder ,. waarom dan geen wietje kweken?

  Er zijn zat mensen die het leuk vinden een paar planten thuis te hebben gewoon voor de hobby maar die durven al niet meer een paar in de tuin te zetten omdat ze bang zijn hun huur huis te verliezen, voor een plant? dit is toch te idioot voor woorden. Zorg eens dat hier iets aan gebeurd.

  Niet dat straks wiet legaal is voor bedrijven te growen en nog meer graaiers aan de macht krijgen die mensen met een uitkering gaan uitbuiten voor hun eigen gewin.

  Gr Karel kweker (weedforum.eu team)

 • Dokkie Knows 27/01/2014 at 10:33 pm Reply

  De Echte Oplossing: ”Alle niet te handhaven regels die zijn opgelegd om Coffeeshops het leven zuur te maken, moeten per direct geschrapt worden.

  Voor de coffeeshops moet cannabis voortaan bedrijfsmatig gekweekt worden. Er bestaat daar ook vergelijkbare wetgeving voor, die heel goed toepasbaar is. Cannabis kweken voor consumptie valt dan onder streng toezicht van onze ministeries. Cannabis moet een keurmerk hebben, waaraan een kwaliteit code is gekoppeld.

  Bedrijfsmatige kwekerijen voor coffeeshop bevoorrading mogen net zoveel Cannabis produceren en in voorraad hebben als dat er vraag voor is op een gereguleerde markt. Maar ze mogen die cannabis dan alleen aan coffeeshops verkopen. De coffeeshops mogen dan ook een hoeveelheid cannabis in voorraad hebben al naar gelang hun omzet. Uiteindelijk vallen coffeeshops onder de horeca wetgeving net als een café of zo…(Cannabis business is gevoelig voor monopoly, dus er moet iets bedacht worden om dat tegen te gaan)

  Coffeeshops hebben in de afgelopen 35 jaar hun bedrijfstak ontwikkeld tot een waardevol deel van horeca. Met andere woorden, de voordeur is perfect geregeld. Daar hoeft niets aan te gebeuren. Het gaat hier dus ook alleen om het reguleren van de inkoop en productie van Cannabis.

  Daarnaast moet natuurlijk wel kunnen dat Cannabis in de huiselijke sfeer voor eigen gebruik gekweekt kan worden. Dit kan dan zowel binnen als buiten. Zoals al toegestaan is in een woning met bijvoorbeeld andere planten eventueel onder een lamp. Zonder dat je met je hele gezin uit je huis gezet kan worden door de woningbouw. Er zullen dus voor de woning coöperaties nieuwe regels moeten komen, die voorkomen dat iemand met maar 5 plantjes er uitgezet wordt.

  Eén verantwoord beleid kan dan via de normale weg aan de Tweede Kamer in Den Haag aangeboden worden. En dan staan we er tenminste ook met ze alle achter. Zo kan de regering goed geïnformeerd een beslissing nemen. Op grond van het door de cannabis branche zelf voorgestelde beleid, Een beleid wat is tot stand gekomen om de Cannabis consument en de Cannabis branche te decriminaliseren, waar nodig legaliseren,reguleren, herstructureren, te respecteren, you name it!!!
  Gewoon vanwege het maatschappelijke en sociale belang daarvan…’

  Want in tegenstelling tot wat vele denken hebben we geen grote bedrijven of gemeentelijke mega kassen nodig om de nederlandse coffeeshops te bevoorraden. De eerste 20 jaar zijn de Nederlandse coffeeshops vrijwel alleen door kleinschalige kwekers bevoorraad. Het is was dus mogelijk om alle Nederlandse coffeeshops te bevoorraden met tal van kleinschalige kwekers.
  En dat in een tijd waarin er zelfs veel meer coffeeshops waren dan er nu nog maar over zijn.

  Dus die coffeeshops die nu nog over zijn kunnen makkelijk door kleine lokale kwekers worden bevoorraad. Dit is ook goed voor de consument. Vanuit het oogpunt van een ervaringsdeskundige is de kwaliteit van cannabis, gemiddeld genomen, beter van kleinschalige kwekers dan van grotere broodkwekers. Veel kleine kwekers leveren ook een bredere keuze in verschillende soorten cannabis.

  Dus naast Decriminalisering van verkoop aan coffeeshops, een vergunning voor (relatief) Kleine kwekers, al dan niet met btw nummer met 50 tot max 500 plantjes. Zo is het niet interessant meer voor de grote en rijke bedrijven om voor een cannabis monopoly te lobbyen.

  En natuurlijk 5 planten voor eigen gebruik zonder vergunning…

  Goed voor de echte economie, Goed voor de coffeeshops die dan eindelijk een gedecriminaliseerde achterdeur hebben en veel meer soorten en hogere kwaliteit cannabis in hun assortiment kunnen aanbieden, goed voor mensen die wat willen bijverdienen zonder al te veel te hoeven investeren en respectvol naar al die hobby kwekers waar het vroeger allemaal mee begon…” We weten wel dat er van alles op aan te merken valt, zoals dat altijd kan bij voorstellen en ideeën voor legalisatie van Cannabis. Maar we staan open voor opbouwende kritiek en aanvullingen of opmerkingen… ICC – International Cannabis Community…

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*