Opstand aan de achterdeur: burgemeesters komen met ‘joint regulation’ manifest

  • SHARE:
  • Tweet this

January 26th, 2014 | 22:59
Door webmaster

‘Joint regulation’ is de titel van het manifest dat meer dan twintig burgemeesters komende vrijdag presenteren om eindelijk de cannabisteelt te reguleren in ons land. KRO Brandpunt besteedde vandaag uitgebreid aandacht aan de ‘opstand aan de achterdeur’.

Opstand_Brandpunt26012014

De tekst op de Brandpunt website over de reportage windt er geen doekjes om: het roer moet om.

Over de hele wereld zijn softdrugs bezig aan een gestage opmars naar een legale status. Van Uruguay tot de Verenigde Staten, overal zijn initiatieven om softdrugs te decriminaliseren. Maar juist in het ooit zo tolerante Nederland, waait de laatste jaren een andere wind. De verkoop van wiet wordt nog gedoogd, maar de weg van teler naar coffeeshop wordt keihard aangepakt. Aart Zeeman over de kronkels in de Nederlandse wet en de problemen waar gemeenten mee worden geconfronteerd.

Burgemeester Depla van Heerlen in de reportage

Burgemeester Depla van Heerlen in de reportage

In de reportage komen burgemeester Paul Depla (PvdA) van Heerlen, professor Jan Brouwer en -medicinale- kweker Serge de Bruijn aan het woord. Over het manifest ‘Joint Regulation’ dat de burgemeesters vrijdag in Utrecht presenteren zegt Depla: “Het manifest gaat dwars door alle politieke partijen heen. Het gaat niet om partijpolitiek, het gaat om een oplossing voor de grote problemen waar wij als burgemeesters mee geconfronteerd worden.” Twee citaten uit het manifest:

“Op dit moment wordt 77 procent van de vervolgingscapaciteit ingezet op drugsgerelateerde zaken. Dat is ongekend veel; andere belangrijke zaken kunnen daardoor slechts beperkt worden opgepakt.”
“De landelijke invoering van gecertificeerde en gereguleerde wietteelt is de oplossing met betrekking tot de gezondheid van gebruikers, de veiligheid in wijken en de aanpak van georganiseerde drugscriminaliteit.”

Professor Jan Brouwer (RuG) in de reportage

Professor Jan Brouwer (RuG) in de reportage

Het “argument” van minister Opstelten dat regulering onmogelijk is vanwege internationale verdragen, wordt door professor Brouwer van tafel geveegd: “In die verdragen zit een escape: het is strafbaar maar je hoeft niet te vervolgen. Daar hebben wij gebruik van gemaakt bij verkoop aan de voordeur en dat zou je ook bij de teelt kunnen doen.”

Initiatiefnemers Paul Depla, Rob van Gijzel (burgemeester Eindhoven) en Victor Everhardt (wethouder Utrecht) presenteren het manifest op vrijdag 31 januari tijdens een ‘Bestuurlijke Bijeenkomst Regulering Cannabisteelt’ in Utrecht. De lijst van gemeenten die zijn uitgenodigd om te ondertekenen:
Almere
Amsterdam
Arnhem
Beek
Breda
Deventer
Doetinchem
Drachten/Smallingerland
Eindhoven
Enschede
Gilze en Rijen
Groningen
Haarlem
Heerlen
Heusden
Hoorn
Kerkrade
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Nijmegen
Roermond
Rotterdam
Sittard-Geleen
Tilburg
Utrecht
Velsen
Venlo
Venray
Weert
Zwijndrecht
Zwolle

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.