Bekijk de docu ‘Fryske Himp’ over wietkweker en VOC’er Doede de Jong

Verplichte kost voor iedereen met een mening over cannabis: ‘Fryske Himp: in poldermodel’, de prachtige documentaire van Ernst Ellerman over Doede de Jong, biologische wietkweker en VOC’er. Aan het woord komen onder meer VOC-voorzitter Henk Poncin en Joep Oomen, voorzitter van Trekt Uw Plant, de eerste Cannabis Social Club van België.

Doede de Jong, Cannabis Bevrijdingsdag 2013, Westerpark, Amsterdam (© Gonzo media)
Doede de Jong, Cannabis Bevrijdingsdag 2013, Westerpark, Amsterdam (© Gonzo media)

Doede de Jong uit Appelscha is de enige openhartige wietkweker in Nederland. Diverse politie-invallen (acht stuks) en een gewapende overval hebben inmiddels geleid tot een conservatoir beslag op zijn huis. Dit hangt als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd. Zijn -nog steeds illegale- kweekactiviteiten moeten het O.M. een doorn in het oog zijn, terwijl hij al zo’n drie jaar wacht op een uitspraak van de rechter inzake tenlasteleggingen.

Ondanks het dreigende onheil gaat Doede, volkomen te goeder trouw, onvermoeibaar door met zijn strijd tegen de hypocrisie van de huidige cannabiswetgeving, die impliceert dat wiet wel mag worden verkocht maar niet mag worden verbouwd. Waardoor criminelen vrij spel krijgen. Niemand weet eigenlijk waar de coffeeshopwiet vandaan komt. Ook de politie niet of willen ze het niet weten?

Voor Doede -overtuigd cannabispromotor- is en blijft het onverteerbaar. Er moet toch iemand die verantwoord geteelde wiet mag kweken voor de bevoorrading van de coffeeshops in Fryslân en daarbuiten?

Doede de Jong (Foto: Bleijs Film)
Doede de Jong (Foto: Bleijs Film)

Citaat van Doede uit de documentaire:

“Er wordt nog steeds wiet verkocht in de koffieshop. Dus wat had het voor zin? Bovendien, iedereen wist dat ik verbouwde, dus ik werd gewoon gedoogd. Dus wat had het nou voor zin om mij te pakken? Terwijl ik niemand tot last ben, ik berokken anderen geen schade, ik benadeel niemand. Dus wat is dan de reden? Vertel dat maar eens. En wat is de winst om mij te pakken? Ik vind het grenzen aan de waanzin. Een waanzinnig beleid, dat is het.
Er staat me nog een rechtszaak te wachten. Ik hoop dat het vrijspraak wordt of, dat kan een rechter ook doen: niet-ontvankelijk verklaren. Dat hij een van tweeën doet. Dat er eens een rechter is die zijn signaalfunctie gebruikt en zegt: het is nou mooi geweest met deze inconsistente, hypocriete, contraproductieve, illusoire en juridisch volslagen incorrecte rotzooi. Het is een hele zin, maar dat is het allemaal wel. Dat ze daar eens een eind aan maken.”

Comment (1)

  • Charles Heidsieck 29/04/2014 at 8:25 am Reply

    Wanneer er een bijdrage moet komen om de boete te betalen doe ik met een bescheiden bedrag mee…

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*