Heerlen begint zelf cannabisplantage als Opstelten ‘doof en blind’ blijft

  • SHARE:
  • Tweet this

January 9th, 2014 | 22:14
Door webmaster

Heerlen is bezig met het opzetten van een eigen cannabisplantage. Dit onthulde burgemeester Paul Depla (PvdA) vanavond in zijn nieuwjaarstoespraak. “Als er in Den Haag niets verandert, moeten we zelf het initiatief nemen. Bijvoorbeeld door zelf een wietplantage te starten. Ondersteund door deskundigen en bedrijven. De eerste gesprekken hiervoor zijn gestart.”

Hieronder de passage over cannabis uit de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Depla van Heerlen.
Klik hier voor de volledige tekst.

Paul Depla (Foto: Gemeente Heerlen)

Paul Depla (Foto: Gemeente Heerlen)

“Heerlen als proeftuin. Als het gaat over de aanpak van wietteelt misschien wel letterlijk. Want één ding heeft 2013 duidelijk gemaakt, we kunnen niet op de huidige weg doorgaan. In totaal zijn 130 plantages geruimd. 130! 1,5 per 1.000 inwoners.
Het is om stil van te worden.

Het is onacceptabel als je kijkt naar de inzet die hiervoor nodig is. Een voorzichtige schatting laat zien dat we allen bij het ruimen praten over 3 politiemensen en 6 gemeentelijke mensen. Full time.

Het is triest als wordt bedacht dat politie en OM nauwelijks in staat zijn de organisaties en netwerken achter de plantages bloot te leggen. En we dus eigenlijk niet meer doen dan dweilen met de kraan open.

Om verdrietig van te worden als we ons beseffen dat een groot deel van 130 huishoudens zich heeft laten strikken in de netwerken van criminelen.

Ivo Opstelten (© Gonzo media)

Ivo Opstelten (© Gonzo media)

En om boos van te worden dat dit alleen maar blijft omdat één minister doof en blind lijkt voor alle branden in buurten, argumenten van deskundigen, opvattingen van kiezers en ontwikkelingen in het buitenland.

2014 moet ook op dit gebied het jaar worden, waar het onmogelijke mogelijk wordt. Doormodderen kan niet. Als er in Den Haag niets verandert, moeten we zelf het initiatief nemen. Bijvoorbeeld door zelf een wietplantage te starten. Ondersteund door deskundigen en bedrijven. De eerste gesprekken hiervoor zijn gestart.

Zo ver is het nog niet. En hopelijk komt het niet zo ver. De Kamer kan de gemeenten en Heerlen in het bijzonder de ruimte geven om als proeftuin voor de gereguleerde wietteelt te functioneren.”

Zie ook: Heerlen start desnoods eigen wietplantage, De Limburger, 9 januari 2014

Zie ook: Van Gijzel leidt offensief burgemeesters voor regulering cannabis: 31 januari nieuwe wiettop, VOC Blog, 9 januari 2014

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.