Heerlen begint zelf cannabisplantage als Opstelten ‘doof en blind’ blijft

Heerlen is bezig met het opzetten van een eigen cannabisplantage. Dit onthulde burgemeester Paul Depla (PvdA) vanavond in zijn nieuwjaarstoespraak. “Als er in Den Haag niets verandert, moeten we zelf het initiatief nemen. Bijvoorbeeld door zelf een wietplantage te starten. Ondersteund door deskundigen en bedrijven. De eerste gesprekken hiervoor zijn gestart.”

Hieronder de passage over cannabis uit de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Depla van Heerlen.
Klik hier voor de volledige tekst.

Paul Depla (Foto: Gemeente Heerlen)
Paul Depla (Foto: Gemeente Heerlen)

“Heerlen als proeftuin. Als het gaat over de aanpak van wietteelt misschien wel letterlijk. Want één ding heeft 2013 duidelijk gemaakt, we kunnen niet op de huidige weg doorgaan. In totaal zijn 130 plantages geruimd. 130! 1,5 per 1.000 inwoners.
Het is om stil van te worden.

Het is onacceptabel als je kijkt naar de inzet die hiervoor nodig is. Een voorzichtige schatting laat zien dat we allen bij het ruimen praten over 3 politiemensen en 6 gemeentelijke mensen. Full time.

Het is triest als wordt bedacht dat politie en OM nauwelijks in staat zijn de organisaties en netwerken achter de plantages bloot te leggen. En we dus eigenlijk niet meer doen dan dweilen met de kraan open.

Om verdrietig van te worden als we ons beseffen dat een groot deel van 130 huishoudens zich heeft laten strikken in de netwerken van criminelen.

Ivo Opstelten (© Gonzo media)
Ivo Opstelten (© Gonzo media)

En om boos van te worden dat dit alleen maar blijft omdat één minister doof en blind lijkt voor alle branden in buurten, argumenten van deskundigen, opvattingen van kiezers en ontwikkelingen in het buitenland.

2014 moet ook op dit gebied het jaar worden, waar het onmogelijke mogelijk wordt. Doormodderen kan niet. Als er in Den Haag niets verandert, moeten we zelf het initiatief nemen. Bijvoorbeeld door zelf een wietplantage te starten. Ondersteund door deskundigen en bedrijven. De eerste gesprekken hiervoor zijn gestart.

Zo ver is het nog niet. En hopelijk komt het niet zo ver. De Kamer kan de gemeenten en Heerlen in het bijzonder de ruimte geven om als proeftuin voor de gereguleerde wietteelt te functioneren.”

Zie ook: Heerlen start desnoods eigen wietplantage, De Limburger, 9 januari 2014

Zie ook: Van Gijzel leidt offensief burgemeesters voor regulering cannabis: 31 januari nieuwe wiettop, VOC Blog, 9 januari 2014

Comments (5)

 • Alan Dronkers 12/01/2014 at 2:20 am Reply

  Depla een held? ……. Toen deze meneer wethouder van de gemeente Nijmegen was en te horen kreeg dat er een legale hennepkwekerij (met een vergunning uit Den Haag dus) binnen de gemeente functioneerde (onderzoek en veredeling!) ….. was zijn eerste reactie om daar een dag later de milieu politie langs te sturen (ondanks dat deze instelling daar al 20 jaar functioneerde). Nu wil hij zelf een illegale kwekerij zonder vergunning uit Den Haag beginnen, stuurt hij dan ook de politie op zijn eigen dak? …… Ik begrijp niets van de motivering van deze man ….. al is gereguleerde teelt natuurlijk inderdaad de enige oplossing

 • Arnout 12/01/2014 at 10:51 am Reply

  Laat je niet gek maken allemaal…
  Er zitten verkiezingen aan te komen…
  Ze roepen allemaal maar wat.

 • hanspy 15/01/2014 at 1:12 am Reply

  Alan D , je hebt gelijk.Ik ken Depla ook nog uit die tijd en ik kan je zeggen dat hij gewoon niet te vertrouwen is.Hij ontkent glashard zaken die gebeuren of gebeurt zijn.Maar is niet helemaal zijn schuld.Het is een PvdA gewoonte. Maar als hij Opstelten dwars zit.lol. Van mij mag hij.Maar vertrouwen zal ik nooit doen.Dat heeft Depla bij mij al lang geleden verpest.

 • jo 22/01/2014 at 1:26 pm Reply

  Hallo
  Ik moet binnenkort taakstraf doen ivm plantage.
  Misschien kan ik dat wel bij burgemeester Heerlen doen

 • henkie 11/03/2015 at 8:20 pm Reply

  Als ze dat doen ga ik wekelijks aangifte doen, aangezien meneer Depla per 1 maart bij deze ook strafbare feiten gaat plegen 🙂 en ook nog eens openbaar in de media aangeeft dat hij hulp gaat verlenen bij het kweken van wiet.
  Wel de growshops verbieden bij wet spullen te verkopen
  En daarna zelf handeltje beginnen grapjassen.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*