Burgemeester Eindhoven: Opstelten speelt criminelen in de kaart

Ongehoord harde kritiek van de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel (PvdA) op het cannabisbeleid van minister Opstelten (VVD). In zijn nieuwjaarstoespraak verklaarde Van Gijzel: “De hardnekkigheid van de minister van justitie om niet tot regulering over te gaan speelt criminelen in de kaart, betekent een aanslag op onze volksgezondheid en vormt een groot risico voor ons veiligheidssysteem.”

Hieronder een letterlijke transcriptie van de uitspraken van Van Gijzel over het cannabisbeleid.
(klik hier voor video van de hele toespraak)

Nieuwjaarstoespraak Rob van Gijzel 6 januari 2014:

Van Gijzel tijdens zijn nieuwjaarstoespraak
Van Gijzel tijdens zijn nieuwjaarstoespraak

“We hebben een klein korps, hier in Oost Brabant, met relatief veel overhead. We hebben de toegezegde versterking die we het afgelopen jaar zouden krijgen niet gekregen. We worden geconfronteerd met een enorme inspanning ten gevolge van het cannabis gedoogbeleid.

Het WODC, het Wetenschappelijk Documentatie-centrum van het ministerie van justitie heeft berekend dat alleen al aan de drugs, zo’n zeventig procent van alle opsporings-onderzoeken daaraan gerelateerd zijn. Bolkestein, u kent hem wel van de VVD, heeft uitgerekend dat zestig procent van de hele politiecapaciteit direct of indirect op gaat aan inspanningen met betrekking tot drugsaanpak.
Het water staat ons gewoon aan de lippen.

In de week voor kerstmis waren voor de basistaken en noodhulp hier 928 diensten nodig. We konden er maar 916 regelen. Er was geen enkele capaciteit over voor bestrijding van welk incident ook. Het systeem van gedoogbeleid is alleen al op basis van het bovenstaande niet langer houdbaar.

Beeld: VOC
Beeld: VOC

De hardnekkigheid van de minister van justitie om niet tot regulering over te gaan speelt criminelen in de kaart, betekent een aanslag op onze volksgezondheid en vormt een groot risico voor ons veiligheidssysteem.

Ik hoop dat het grote aantal burgemeesters die zich nu verenigen gehoor zullen vinden in het Kamerdebat.”

Tegen Omroep Brabant zei Van Gijzel na zijn toespraak over de Taskforce Hennep: “Ja, dat lijkt wel heel bemoedigend, maar het is dweilen met de kraan open, kan ik u zeggen. En ik zit er redelijk bovenop. Ook de taskforce probeert goed haar werk te doen, en rolt ook wietkwekerijen op en stroopt ook geld af. Maar je ziet dat het zo lucratief is. In de wereld van de drugscriminaliteit gaat men er van uit dat men één op de zes oogsten gewoon verliest aan de politie.”

STEUN HET VOC
IN DE STRIJD
VOOR FATSOENLIJK
CANNABISBELEID

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*