Groene Woensdag: legale verkoop cannabis van start in Colorado

Ruim dertig winkels in Colorado beginnen vandaag met de legale verkoop van cannabis. Daarmee is 1 januari 2014 een nieuwe historische datum in de internationale strijd voor opheffing van het cannabisverbod.

Beeld: The Green Solution
Beeld: The Green Solution

Op 23 december schreef de Uruguayaanse president Jose Mujica al geschiedenis met de ondertekening van de wet die cannabis legaliseert in zijn land, een absolute wereldprimeur. Waar Uruguay kiest voor een volledig door de overheid gecontroleerd systeem, laat de Amerikaanse staat Colorado alle ruimte aan de commercie. Ruim dertig winkels, met namen als 3D Cannabis Center, Citi-Med, Dank Colorado, Denver Kush Club en The Green Solution, verkopen vanaf vandaag legaal cannabis aan iedereen van 21 jaar en ouder.

Het grootste deel is gevestigd in Denver, maar in vijfentwintig andere steden -waaronder ski-paradijs Aspen en het stadje Nederland– zijn de gemeentelijke regels aangepast om “wietwinkels” toe te staan. Als maximale verkoophoeveelheid geldt een ounce, zo’n 28 gram. Klanten die niet in Colorado wonen, mogen een kwart ounce kopen.

Beeld: Denver Kush Club
Beeld: Denver Kush Club

Consumptie van cannabis was al sinds 10 december 2012 legaal in Colorado, maar consumptie in het openbaar blijft verboden. Ook thuisteelt is legaal: iedereen van 21 jaar en ouder mag drie volwassen en drie onvolwassen planten in bezit hebben, inclusief alle opbrengst, zolang deze het huis niet verlaat. Buitenshuis mag je maximaal een ounce cannabis bij je hebben.

De regelgeving in Colorado bewijst dat legalisering van cannabis niet minder, maar méér regels betekent. In september 2013 publiceerde het Colorado Department of Revenue een 144 pagina’s tellend boekwerk: ‘Permanent Rules Related to the Colorado Retail Marijuana Code‘ (klik hier voor pdf).

Beeld: Denver Kush Club
Beeld: Denver Kush Club

Voor elke stap in het proces van zaadje tot zakje gelden gedetailleerde voorschriften en eisen. Van een echt vrije markt is -vooralsnog- geen sprake. Zo moeten de winkels minimaal zeventig procent van de cannabis die zij verkopen zelf telen. Deze regel gold al een paar jaar voor de ruim 200 dispensaries in Colorado, die cannabis voor medicinale doeleinden verkopen.

De regulering in Colorado gaat uit van verticale integratie: (vrijwel) alle stappen in het proces in handen van één onderneming. Washington, de tweede staat die in november 2012 stemde voor legalisering, werkt nog aan het opzetten van een reguleringssysteem. Verwacht wordt dat deze staat juist kiest voor horizontale integratie, waarbij verschillende partijen verantwoordelijk zijn voor de diverse stappen in het proces van zaadje tot eindproduct.

Beeld: MarijuanaMajority.org
Beeld: MarijuanaMajority.com

Eén ding is duidelijk: 2014 wordt een cruciaal jaar in de strijd voor opheffing van het cannabisverbod. “A make-or-break year for legal pot“, in de woorden van John Hudak, die voor CNN een sterke analyse schreef over het “jaar waarin ons land echt met cannabis begint te experimenteren”.

Voor Nederland zijn de spectaculaire ontwikkelingen in Colorado, Washington State en Uruguay één groot verwijt aan het adres van onze politici. Zij krijgen nu al 38 jaar lang niet voor elkaar wat dáár gewoon wordt geregeld: een fatsoenlijke wettelijke regulering van de teelt en handel van cannabis.

© VOC, september 2011
© VOC, september 2011

De principes waaraan regulering van cannabis in Nederland zou moeten voldoen zijn door het VOC, na een reeks openbare debatten, geformuleerd in de brochure ‘Van gedogen naar handhaven: model voor een transparant en rationeel cannabisbeleid‘:

  • regulering van bezit en teelt van cannabis voor persoonlijk gebruik
  • normalisering van de coffeeshop
  • gedoogontheffingen voor professionele teelt
  • de mogelijkheid om in clubverband teelt voor persoonlijk gebruik te organiseren

Onze wens voor het nieuwe jaar is dat de groene revolutie in Colorado, Washington en Uruguay in ons land zal leiden tot een publiek en politiek debat over de wenselijkheid van opheffing van het zinloze verbod op cannabis.

Eén man houdt op dit moment tegen wat 65% van de Nederlanders wil: legalisering van cannabis. De vraag is hoe lang de Tweede Kamer -en met name coalitiepartij PvdA- deze blokkade blijft gedogen.

Boodschap

STEUN HET VOC:
DONEER via Geef.nl

Comment (1)

  • Eelco 01/01/2014 at 7:39 pm Reply

    Opstelten drukt zichzelf steeds meer in een hoek .

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*