Advocaat-generaal Raad van State: wietpas toegestaan

Het besloten club criterium en het ingezetenencriterium voor coffeeshops zijn toegestaan en niet in strijd met de Grondwet, het internationale recht en het Europese recht. Zo luidt het advies van advocaat-generaal Leen Keus van de Raad van State, dat zojuist is gepubliceerd.

Leen Keus 'bestuursrecht advocaat-generaal' bij de Hoge Raad
Leen Keus 'bestuursrecht advocaat-generaal' bij de Hoge Raad

De voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State had Keus gevraagd een conclusie te nemen in drie zaken over het toelatingsbeleid van coffeeshops. Aanleiding waren de tijdelijke sluitingen van coffeeshop Toermalijn in Tilburg en coffeeshop Easy Going in Maastricht in 2012, vanwege het niet naleven van de omstreden B en I criteria.

De partijen hebben nu drie weken om te reageren op dit advies, daarna zal de Afdeling bestuursrechtspraak een definitieve uitspraak doen. Het VOC hoopt dat de afdeling dit advies daarbij in de wind zal slaan…

In een eerste reactie noemt Marc Josemans van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) het advies vanochtend onbegrijpelijk: “Als dit advies wordt overgenomen, is er weinig bestaansrecht meer voor coffeeshops en zijn ook de bezoekers vogelvrij. De minister en de burgemeester mogen in dit advies direct grijpen naar het zwaarste middel om buitenlanders te weren. Bovendien moet de coffeeshop volgens dit advies weer een kleine besloten club worden. Dan jaag je alle klanten weg naar de illegale markt, ook de Nederlanders.”

Klik hier voor een persbericht van de Raad van State over het advies

Klik hier voor de volledige tekst van het advies

VOC_RvS_24122013

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*