Ontzetting en internationale steun na politieactie bij Mambo Social Club

Vijf dagen na de actie van de Hasseltse politie tegen Mambo Social Club, de tweede Cannabis Social Club van België, is de ontzetting bij de leden en het bestuur nog steeds groot. Ook internationaal trekt de actie aandacht.

Logo van Mambo Social Club Hasselt
Logo van Mambo Social Club Hasselt

(Bron: persbericht Mambo Social Club, 23 december)

Op woensdag 18 december werd Mambo voorzitter Michel Degens door de politie aangehouden, terwijl hij op weg was naar de driemaandelijkse ruilbeurs voor clubleden, in Het Borrelhuis in Hasselt. Daar zaten zo’n zestig leden, deels medicinale gebruikers, te wachten. Tevergeefs.

De lokale politie (HAZODI) nam de zestig zakjes met in totaal 1100 gram cannabis die Degens bij zich had voor de leden in beslag. Korte tijd later volgde een inval bij een van de kweekplaatsen van Mambo Social Club, waarbij alle 27 planten en een computer in beslag werden genomen. De actie is een enorme strop voor Mambo en de ontzetting bij leden en bestuur is groot. Temeer omdat dit al de negende ruilbeurs in Hasselt zou worden; de eerste acht hebben probleemloos doorgang gevonden.

Michel Degens (© Gonzo media)
Michel Degens (© Gonzo media)

De club houdt zich strikt aan de ministeriële richtlijn van 2005, die stelt dat bezit door een volwassene van maximaal 3 gram cannabis en/of één cannabisplant niet wordt vervolgd, tenzij sprake is van overlast of verzwarende omstandigheden. Door een transparante en biologisch verantwoorde werkwijze zijn de clubleden (gemiddelde leeftijd 38) zeker van de kwaliteit en zuiverheid van hun cannabis en hoeven zij zich niet in het illegale circuit te begeven.

Trekt Uw Plant, de eerste Cannabis Social Club van België, actief sinds 2006, is twee keer vrij gesproken door de rechter, die daarmee erkent dat hun handelwijze binnen de richtlijn valt. De Cannabis Social Club vindt haar oorsprong in Spanje, waar inmiddels honderden clubs zijn. De baanbrekende wetswijziging die Uruguay deze maand aannam biedt expliciet ruimte voor legale cannabisteelt in clubverband. De inval bij Mambo is extra wrang omdat Michel Degens al meerdere keren met de politie samen heeft gezeten om te overleggen over de activiteiten van de club.

Michel Degens en Doug Fine (© Gonzo media)
Michel Degens en Doug Fine tijdens de recente Europese 'Too High To Fail Tour' (© Gonzo media)

Mambo ontving de afgelopen dagen steunbetuigingen uit onder meer Nederland, Engeland, Italië en de VS. De Amerikaanse auteur en cannabisdeskundige Doug Fine liet weten: “Michel Degens laat zijn landgenoten zien hoe verantwoordelijke en veilige cannabis legalisering er uit ziet. Hij overlegde met de plaatselijke politie en begon een social club, gebaseerd op de Belgische één-plant-per persoon richtlijn. Zoals de telers uit Mendocino Californië die ik portretteer in mijn boek ‘Too High To Fail’ is Michel een eersteklas organisator en mens, die simpelweg geen crimineel wil zijn omdat hij kiest voor een veilig en verantwoord alternatief voor alcohol.”

Een woordvoerder van de Italiaanse cannabis beweging verklaarde “verrast en woedend” te zijn, “dat het in een land als België, waar Cannabis Social Clubs legaal en volledig transparant opereren en een model vormen voor andere Europese landen, mogelijk is om zoveel schade toe te brengen aan tientallen mensen, onder wie patiënten, met een actie die elke logica en gezond verstand ontbeert. Al onze steun en solidariteit gaat uit naar Mambo Social Club.”

Mambo Social Club: feiten en cijfers

 • Opgericht in april 2013, voortgekomen uit Hasseltse afdeling van Trekt Uw Plant (TUP)
 • Minimum leeftijd lidmaatschap: 21
 • Aantal leden: 85
 • Aantal aspirant leden op de wachtlijst: 200+
 • Aantal ruilbeurzen als afdeling Hasselt van Trekt Uw Plant: 4
 • Aantal ruilbeurzen als Mambo Social Club: 3
 • Prijs per gram (december 2013): €7, waarvan €4 voor de plantverzorging en €3 voor administratie en overige kosten
  Overzicht_ruilbeurzen_Mambo_Social_Club

Reportage Koppen over Mambo Social Club (14 november 2013):

Comment (1)

 • stonald 30/12/2013 at 1:32 pm Reply

  social club? 7 euro per gram ? krijgt een commerciele kweker er nooit voor.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*