Politie actie bij Mambo Social Club Hasselt: planten en cannabis in beslag genomen

De Mambo Social Club uit Hasselt, de tweede Cannabis Social Club van België, is gisteren opgeschrikt door een actie van de plaatselijke politie.

Bron: persbericht Mambo Social Club, 19 december 2013 CLICK HERE FOR ENGLISH VERSION

Logo van Mambo Social Club Hasselt

Planten en cannabis van leden in beslag genomen

Politie actie bij Mambo Social Club Hasselt

HASSELT – De Hasseltse politie heeft op woensdag 18 december een volledige oogst en 27 cannabisplanten in beslag genomen, toebehorend aan de leden van de vzw Mambo Social Club. Het bestuur en de leden zijn zeer teleurgesteld door deze actie. Voorzitter Michel Degens: “De procureur impliceert dat hij liever heeft dat consumenten en patiënten hun cannabis op de zwarte markt kopen dan bij een transparante, niet-commerciële vzw.”

De politie actie vond plaats kort voor de geplande ruilbeurs van Mambo Social Club in Het Borrelhuis in Hasselt.

Michel Degens, voorzitter van Mambo Social Club (© Gonzo media)
Michel Degens, voorzitter van Mambo Social Club (© Gonzo media)

Voorzitter Michel Degens werd onderweg naar de ruilbeurs door de politie gestopt. In zijn auto bevond zich de opbrengst van zestig legaal geteelde plantjes, bestemd voor evenveel leden, in totaal 1100 gram. Hierna volgde een huiszoeking bij een van de kweekplaatsen van de club, waarbij 27 planten, allen voorzien van documenten en eigendomsbewijzen van de leden, in beslag werden genomen.

De Mambo Social Club is opgericht in april 2013 en is gegroeid uit de Limburgse afdeling van vzw Trekt Uw Plant Antwerpen. De vzw teelt 100% biologische cannabis voor haar leden, op basis van de ministeriële richtlijn van 2005, die stelt dat bezit door een volwassene van maximaal 3 gram cannabis en/of één cannabisplant niet langer wordt vervolgd, tenzij sprake is van overlast of verzwarende omstandigheden. Door een transparante en biologisch verantwoorde werkwijze zijn de leden van Mambo Social Club zeker van de kwaliteit en zuiverheid van hun cannabis en hoeven zij zich niet in het illegale circuit te begeven. Een deel van de leden is medicinaal cannabisgebruiker; zeker voor hen is de actie van de politie een grote klap.

Voorzitter Michel Degens: “Zij keken uit naar feestdagen zonder pijn. Zoals alle leden hebben zij drie maanden gewacht op de cannabis die zij op de ruilbeurs zouden krijgen. Wij moeten hen allen helaas teleurstellen.” Degens prijst de professionaliteit van de Hasseltse politie, die zich correct heeft gedragen. Degens is niet aangehouden en heeft niet vast gezeten. “De procureur wil het niet onder zijn kerketoren hebben, zei één van de tien agenten die de kweeklocatie hebben ontruimd. Daarmee impliceert de procureur dat hij liever heeft dat consumenten en patiënten hun cannabis op de zwarte markt kopen dan bij een transparante, niet-commerciële vzw.”

Degens ziet de rechtsgang die nu onvermijdelijk volgt met vertrouwen tegemoet: “De richtlijn is duidelijk en Mambo houdt zich voor honderd procent aan die richtlijn. Aan elke plant hing een kopie van het id-bewijs van de eigenaar en een eigendomsbewijs. Trekt Uw Plant is twee keer vrijgesproken. De rechters in die zaken erkennen dat Cannabis Social Clubs geen criminele organisaties zijn, maar juist een gezond en veilig alternatief bieden voor het criminele circuit.”

Reportage Koppen (14 november 2013) over Mambo Social Club:

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*