Wereldprimeur: Uruguay heeft zojuist cannabis gelegaliseerd

Na een marathondebat heeft de Uruguayaanse senaat, om 1.36 uur Nederlandse tijd, het wetsvoorstel aangenomen waarmee cannabis gelegaliseerd wordt. Zestien senatoren stemden vóór, dertien tegen het voorstel. Daarmee is Uruguay het eerste land ter wereld dat verkoop en teelt van cannabis legaliseert.

Op de trappen van het Senaatsgebouw in Montevideo, Uruguay, 10 december 2013 (Foto: Twitter)
Op de trappen van het Senaatsgebouw in Montevideo, Uruguay, 10 december 2013 (Foto: @Subrayado via Twitter)

Eerder verwierp de Senaat alle ingediende amendementen. In The Guardian zei Julio Bango, afgevaardigde van de socialistische partij en co-auteur van het wetsvoorstel: “Dit is geen wet om cannabisconsumptie te liberaliseren, maar om die te reguleren. Vandaag is er een markt die gedomineerd wordt door drugssmokkelaars. Wij willen dat de staat die domineert.”

Constanza Moreira, senator van de Breed Front partij van president Mujica, verklaarde tegen Associated Press: “Deze wet brengt ons terug in de voorhoede van Latijns Amerika. Voor velen van ons is vandaag een historische dag. Veel landen in Latijns Amerika, en vele regeringen, zullen deze wet ten voorbeeld nemen.”

Poster voor "de laatste demonstratie met illegale cannabis", vandaag in Montevideo
Poster voor "de laatste demonstratie met illegale cannabis", vandaag in Montevideo

Drie vormen van cannabisteelt zijn voortaan wettelijk toegestaan:

1. Volwassen burgers mogen maximaal zes planten telen voor eigen gebruik;
2. Coöperaties van maximaal 45 leden mogen tot 99 planten per jaar telen;
3. De staat verleent vergunningen aan bedrijven om op commerciële basis cannabis te telen.

Vooralsnog zal de staat de enige afnemer zijn van de commerciële telers uit de derde categorie. Via deze constructie zullen de apotheken in Uruguay met legale cannabis worden bevoorraad.

In oktober maakte Julio Calzada, hoofd van de nationale drugscommissie bekend dat de regering mikt op een prijs van een dollar per gram voor gereguleerde cannabis: “De illegale markt is zeer riskant en biedt slechte kwaliteit. De prijs van cannabis uit Paraguay die hier op straat wordt verkocht ligt rond een dollar per gram, dus stellen we de prijs van door de regering gecontroleerde prijs op ongeveer datzelfde bedrag. We willen de markt wegkapen van de dealers.”

Volwassen Uruguayanen kunnen maximaal veertig gram cannabis per maand kopen bij de apotheek. Een doktersrecept is niet nodig, maar aankopen worden wel geregistreerd om het maandelijkse maximum te handhaven.

Comment (1)

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*