Vrij Nederland: ‘Internationaal is reguleren van wiet geen probleem’

Het weekblad Vrij Nederland laat deze week drie drugsexperts aan het woord over de mogelijkheden van regulering van cannabis in ons land. “Er is nu zoveel druk vanuit de gemeenten en de burgemeesters. Dit gaat Opstelten verliezen.”

Vrij_Nederland_30112013_Reguleren_wiet_tilt
Uit: Vrij Nederland 48, 30 november 2013

De Tilburgse criminoloog Jan van Dijk is net terug uit de VS en beschrijft de doorbraak die daar gaande is: “De staat Maine gaat ook reguleren. En er staan nog meer staten op het punt om dat te doen. In totaal acht.” De tijd is rijp om ook in ons land de cannabisteelt en aanvoer van coffeeshops te reguleren, vindt hij. “Natuurlijk blijven er beperkingen nodig: geen verkoop aan minderjarigen of in de buurt van scholen. Maar als we dit op bedachtzame wijze regelen, kunnen we een prachtig model opzetten.

De mantra van minister Opstelten dat regulering onmogelijk zou zijn vanwege internationale verdragen noemen de deskundigen een “slap excuus”. Professor Jan Brouwer: “Het is gek dat Opstelten zo vasthoudt aan die strikte lijn. Internationaal zie je bewegingen richting een veel minder strenge wetgeving.” De voorbeelden zijn bekend: Colorado en Washington State hebben cannabis gelegaliseerd, in Spanje en België floreren cannabis social clubs en Uruguay gaat als eerste land ter wereld de hele cannabisketen reguleren.

Prof. dr. Jan van Dijk (Foto: Ministerie V & J)
Prof. dr. Jan van Dijk (Foto: Ministerie V & J)

Brouwer legt in het artikel uit dat internationale verdragen volop ruimte bieden voor eigen beleid. Van Dijk onderschrijft die analyse: “Zo werkt ook ons voordeurbeleid. De verkoop is niet gelegaliseerd, maar wordt gedoogd. Dat zou je ook met de achterdeur kunnen doen.” De auteurs van het artikel, Sophie Derkzen en Harry Lensink, schrijven ook over de onthulling die Van Dijk onlangs deed tijdens een symposium van de stichting Drugsbeleid. Rond 1995 lagen in Den Haag de plannen klaar om cannabis te reguleren. “Nederland is er al eerder vlakbij geweest”, schrijven Derkzen en Lensink. “Althans, binnen het ministerie van Justitie bestonden midden jaren negentig plannen om de wietteelt onder overheidstoezicht te brengen. D66-bewindslieden als Winnie Sorgdrager (Justitie), Els Borst (VWS) en Jacob Kohnstamm (Binnenlandse Zaken) waren ook toen al voorstander van regulering.”

Jan van Dijk was in deze periode directeur strategie op het ministerie van justitie. Van Dijk: “Ik tastte de mogelijkheden af. Er lag een plan van VWS om de wietteelt helemaal te legaliseren, maar dat was te radicaal. Een vorm van gedoogbeleid, misschien niet eens officieel, leek haalbaar. Het College van procureurs-generaal ging ginnegappend akkoord.”

Beeld: VOC
Beeld: VOC

Verschillende betrokkenen bevestigen dat de plannen in een vergevorderd stadium waren. Onderzoeker Carl Steinmetz vertelt over een “denktank met advocaten, accountants en drugsbaronnen” waarvan hij deel uitmaakte. “De politie deed in die tijd veel invallen in coffeeshops. Toen de wiet daar vaak niet schoon bleek, werd de denktank in het leven geroepen.” Steinmetz werd in een geblindeerde auto op het Leidseplein afgehaald “voor afspraken met drugscriminelen”. “We hadden bedacht dat Amsterdam zou beginnen met een gereguleerde achterdeur. Aan de IJ-oevers zouden we een groot gebouw gebruiken voor de teelt van wiet met een laag THC-gehalte. Om de softdrugsscene in kaart te brengen, voerde ik gesprekken met de grote baronnen.”

Volgens Jan van Dijk deed politieke druk uit Frankrijk het project de das om: “In mijn herinnering is er een tête-à-tête geweest tussen de Franse president Jacques Chirac en premier Wim Kok. Daar hebben de Fransen laten weten dat ze het niet zouden accepteren.” Kok, D66-minister van buitenlandse zaken Hans van Mierlo en Joris Demmink, directeur-generaal van justitie, veegden de plannen van tafel, aldus Van Dijk.

Maar anno 2013 is de internationale context totaal anders. Brouwer: “In het buitenland, zelfs in de VS, gaan ze nu verder dan wij met ons coffeeshopbeleid.” Hij toont zich optimistisch over de kansen voor regulering, ondanks de halsstarrige weigering van VVD-minister van veiligheid en justitie Ivo Opstelten: “Ik denk dat Opstelten uiteindelijk om zal gaan. Er is nu zoveel druk vanuit de gemeenten en de burgemeesters. Dit gaat Opstelten verliezen. Ik voorzie dat hij moet meebuigen als wuivend koren.”

STEUN HET VOC
IN DE STRIJD
VOOR FATSOENLIJK
CANNABISBELEID!

Comment (1)

  • Kerst Ster 03/12/2013 at 8:31 pm Reply

    Klinkt als een typisch gevalletje wet van de remmende voorsprong…

    Hoorde laatst een brave bekende die ook geheelonthouder is zeggen dat ze zin had de hele autoroute vol te zaaien met hennep… als ultieme vorm van guerillagardening ; )

    Wellicht is het tijd om ook Geheelonhouders voor Opheffing van het canabisverboD op te richten ; )

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*