‘Fryske Himp – in poldermodel‘, zo heet de nieuwe documentaire over Doede de Jong, biologisch wietkweker en VOC medewerker. Te zien op 7 en 8 december op Nederland 2 en op 8 december bij Omrop Fryslân.
Persbericht:
Fryske Himp –In (een) poldermodel
Portret van Doede J. de Jong
Doede de Jong uit Appelscha is de enige openhartige wietkweker in Nederland. Diverse politie-invallen (acht stuks) en een gewapende overval hebben inmiddels geleid tot een conservatoir beslag op zijn huis. Dit hangt als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd. Zijn -nog steeds illegale- kweekactiviteiten moeten het O.M. een doorn in het oog zijn, terwijl hij al zo’n drie jaar wacht op een uitspraak van de rechter inzake tenlasteleggingen.
Ondanks het dreigende onheil gaat Doede, volkomen te goeder trouw, onvermoeibaar door met zijn strijd tegen de hypocrisie van de huidige cannabiswetgeving, die impliceert dat wiet wel mag worden verkocht maar niet mag worden verbouwd. Waardoor criminelen vrij spel krijgen. Niemand weet eigenlijk waar de coffeeshopwiet vandaan komt. Ook de politie niet of willen ze het niet weten?
Voor Doede -overtuigd cannabispromotor- is en blijft het onverteerbaar. Er moet toch iemand die verantwoord geteelde wiet mag kweken voor de bevoorrading van de coffeeshops in Fryslân en daarbuiten?
Portret van een strijdbare Fries in een warm nest in Appelscha.
Uitzending zaterdag 7 december, 10.25 u, Nederland 2, zondag 8 december, 15.30 u Nederland 2 en vanaf 17.00 uur op TV Fryslân, waar hij een aantal keren herhaald wordt.
Gaat dat allemaal zien!
———————————
Een persoonlijke boodschap van Doede over de nieuwe documentaire:
“Je begrijpt dat ik heel nieuwsgierig ben wat de gevolgen hiervan zullen zijn. Ook zijn wij bezig met een nieuwe actie, geïnspireerd door de Amerikaanse campagne ‘Breaking the taboo’. Hierin spreken prominente Amerikanen zich uit voor legalisering van cannabis. Hetzelfde willen wij in Nederland zien te verwezenlijken. Ik verwacht dat deze actie grote potentie heeft. Als dit slaagt , dan willen we het uitbreiden naar advertenties in de krant, spotjes op de radio en eventueel op televisie, maar dat kost wel erg veel geld. We gaan het zien…”