Bekijk de eerste aflevering van International Cannabis News (ICN)

Sinds kort is de eerste aflevering van het International Cannabis News (ICN) op internet beschikbaar. Verplichte kost voor iedereen met een mening over cannabis.

Scroll naar beneden of klik hier om deze aflevering te bekijken

Beeld: International Cannabis News
Beeld: International Cannabis News

Aflevering 1 International Cannabis News:

– Huisuitzettingen door het hebben van wiet buitenproportioneel

– Deskundigen leggen bom onder huidig drugsbeleid

– Gemeenten willen aanvoer van coffeeshops regelen

In Nederland vinden jaarlijks zo’n 400 huisuitzettingen plaats vanwege wietteelt. Dit varieert van het hebben van een paar plantjes tot professionele kwekerijen. Buitensporig en een totaal doorgeschoten beleid vindt promovendus Michel Vols van de Rijks Universiteit in Groningen.

Ivo Opstelten (VVD), minister van veiligheid en justitie (© Gonzo media)
Ivo Opstelten (VVD), minister van veiligheid en justitie (© Gonzo media)

Het Nederlandse drugsbeleid onder minister Opstelten is verhard en steeds meer gericht op repressie. De wietpas, de keiharde aanpak van de hennepteelt, het strafbaar maken van elke handeling dat hennepteelt bevordert en nu ook nog eens het invoeren van een maximum 15% THC eis t.a.v. wiet en hasj. Alle wiet en hasj boven die 15% komt dan op de lijst van harddrugs te staan met alle gevolgen van dien. Nu is recent boven tafel gekomen dat alle experts en uitvoerende instanties, deze eis onuitvoerbaar vinden en dus niet wenselijk.

En die wetenschappelijke onderbouwing is er volgens het Trimbos instituut, het kenniscentrum voor alcohol en drugs, niet. Het woord is aan de ministers Opstelten van veiligheid en justitie en Schippers van volksgezondheid.

In Nederland mogen coffeeshops wel wiet en hasj verkopen maar is de aanvoer nog steeds illegaal. Als het aan minister Opstelten ligt blijft dat zo en biedt hij geen ruimte om daar verandering in te brengen. Toch zijn er 18 gemeenten, van Groningen tot Venlo, die het wel willen regelen. Zij hebben hun plannen opgestuurd naar de minister. Een van de gemeenten is Utrecht. Daar wil wethouder Victor Everhardt consumenten de mogelijkheid bieden hun eigen wiet te telen. Een kleinschalig experiment om de impasse te doorbreken.

Beeld: International Cannabis News
Beeld: International Cannabis News

Everhardt heeft in het verleden bij het Trimbos instituut gewerkt en heeft mede daardoor een duidelijke mening. Minister Opstelten zal aan het einde van dit jaar met zijn antwoord komen

ICN-Uruguay-legalize-marihuana
Uruguay schrijft geschiedenis

Terwijl in Nederland de strijd tegen drugs in alle hevigheid door gaat zien we in de rest van de wereld de een omslag. In de Verenigde Staten zijn 2 staten overgegaan tot volledige legalisatie van cannabis. De steun voor legalisering van cannabis bereikte in oktober historisch hoogtepunt: 58 procent van de Amerikanen is nu voorstander van legalisering. Dat cijfer is nooit eerder zo hoog geweest.

Roemenië is het tiende land in Europa waar medicijnen op basis van cannabis voortaan legaal verkrijgbaar zijn. Ook Europese landen met een sterk repressief drugsbeleid, zoals Frankrijk, staan producten op basis van cannabis toe. De plant zelf blijft vooralsnog verboden.

Uruguay wordt het eerste land ter wereld dat consumptie, bezit, verkoop en teelt van cannabis volledig legaliseert. Een krappe meerderheid van het Lagerhuis stemde in augustus (2013) vóór dit wetsvoorstel. Des staat verstrekt een beperkt aantal vergunningen voor commerciële teelt.

In Groot Brittannië zijn een half miljoen illegale cannabistelers actief. Een explosieve stijging omdat steeds meer Britten gaan kweken vanwege de geringe strafmaat voor teelt tot 10 planten. Al eerder gaf de Britse politie aan dat Engeland volledig zelfvoorzienend is wat cannabis betreft en dus geen import van wiet uit bijvoorbeeld Nederland meer nodig heeft.

Huisuitzetting
Zoals U eerder zag vinden er 400 huis uitzettingen per jaar plaats vanwege het telen van hennep. De impact van deze maatregel is enorm. Zo ook bij Chris en Titi. Zij woonden 13 jaren met hun 3 jonge kinderen met veel plezier in Appelscha. Ze hadden 500 wietstekken op hun zolder staan om uit de schulden te komen….

Inmiddels hebben Chis en Titi een andere woning, een pand met een winkeltje waar veel opgeknapt moet worden. Met behulp van familie en vrienden gaat dat goed. Maar de schulden zijn alleen maar groter geworden omdat alle kosten van de ontruiming op de familie zijn verhaald.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*