Nieuwe Kamervragen PvdA over ‘mogelijkheid van legalisatie cannabis’

Marith Rebel, woordvoerder drugsbeleid in de Tweede Kamer voor de PvdA, heeft justitieminister Opstelten een serie Kamervragen gesteld over ‘mogelijkheid van legalisatie cannabis’. Nu Uruguay gaat legaliseren is immers niet meer vol te houden dat internationale verdragen legalisering in de weg staan.

Hieronder de Kamervragen van Marith Rebel-Volp (klik hier voor pdf). We zijn met haar zeer benieuwd naar de antwoorden van Opstelten…

Marith Rebel-Volp, drugswoordvoerder PvdA in de Tweede Kamer (Foto: PvdA)
Marith Rebel-Volp, drugswoordvoerder PvdA in de Tweede Kamer (Foto: PvdA)

2013Z20779
Vragen van het lid Rebel (PvdA) aan de minister van Veiligheid en Justitie over de mogelijkheid van legalisatie van cannabis (ingezonden 31 oktober 2013)

1
Kent u het bericht “Reguleer ook de inkoop van wiet” 1) en het bericht “Verandert wietwet Uruguay de mondiale drugsaanpak?” 2)

2
Deelt u de in het NRC-bericht geuite mening dat het Nederlands beleid ten aanzien van het criminaliseren van de teelt en inkoop van cannabis (de achterdeur) hypocriet is? Zo ja, welke conclusies trekt u daar uit? Zo nee, waarom niet en erkent u dan wel dat er tenminste een spanning bestaat tussen het verbieden van de inkoop van cannabis door coffeeshops en het onder strikte voorwaarden gedogen van de verkoop van cannabis door coffeeshops?

3
Ziet u net als de auteurs van het NRC-bericht dat er wereldwijd steeds meer initiatieven zijn van decriminalisering en zelfs legalisering van gereguleerde wietteelt en inkoop door cannabisverstrekkers? Zo nee, waarom niet en in welke van de in het artikel genoemde landen is er geen sprake van decriminalisering?

Beeld: VOC
Beeld: VOC

4
Deelt u de mening van de medewerker van het Trimbos-instituut in het Volkskrant-artikel dat  je over het algemeen kunt zeggen dat landen met een repressief beleid grotere problematiek ervaren dan landen met een liberaal beleid? Zo ja, wat betekent dat voor het softdrugsbeleid dat Nederland voert? Zo nee, waarom niet?

5
Kunt u in uw aan de Kamer toegezegde rapportage over de verhouding van legalisering van wietteelt tot internationale verdragen expliciet ingaan op de verhouding van de bepalingen in het Uruguayaanse wetsvoorstel ten aanzien van de teelt voor persoonlijk gebruik of in clubverband tot de relevante internationale verdragen?

1) NRC, 28 oktober 2013
2) http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3485323/2013/08/01/Verandert-wietwet-Uruguay-de-mondiale-drugsaanpak.dhtml

Comments (3)

 • karel_kweker 31/10/2013 at 9:40 pm Reply

  De enige manier om het drugsprobleem op te lossen is door het legaliseren.

  Maar dan ook de thuiskweek vrij geven, men moet gewoon ook hun eigen plantje kunnen kweken anders gaat het nog niet werken.

  Er zijn heel veel hobby kwekers die graag hun eigen rooktertje kweken, soortjes willen roken die je niet in elke shop kan kopen. of zelfs in geen enkele shop te vinden zijn.

  Wiet legalisatie ik ben er wel voor, maar dan dient het wel goed gebeuren. waarbij er zeker plek moet zijn voor de hobbyist , en ontwikkelaars van nieuwe soorten wiet.

  Ook moeten we af van de 15% regeling. het is van de gekke dat we deze regeling hebben als je kijkt naar alcohol, Terwijl de schadelijkheid van meer thc niet is aangetoond.

  Gr Karel

 • Stefan 05/11/2013 at 1:49 pm Reply

  Ik volg het nieuws, maar ben niet meer in staat om nog positief te zijn hierover. Pas als ik goede signalen zie vanuit onze “pakken” in Den Haag kan ik bijkomen.
  Ja ik blijf pro legalisatie, dat wel.

 • Piep 24/01/2014 at 11:03 am Reply

  Alcohole staat onder hard drugs, marijuana is soft drugs wiet werkt ongeveer 2-4 uur in je bloed en weet ik veel hoeveel langer alcohole werkt waarom is er zoveel gezeik over wiet en bijna niks over alcohole we kunnen dat gewoon in de supermarkten kopen voor wiet moet je speciaal naar de coffeeshop en het gedoogbeleid is ook bullshit als je 5 planten mag kweken in de tuin waarom niet in huis, met dit klote klimaat kan er geen plant groeien …

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*