De Transparante Keten: Bolkestein en Branson bepleiten regulering cannabisteelt

Tijdens het congres De Transparante Keten, dat gisteren in Utrecht plaatsvond, pleitten VVD coryfee Frits Bolkestein en topondernemer Richard Branson voor reguleren van de hele cannabisketen.

Transparante-Keten-tilt

Het congres werd georganiseerd door de stichting Epicurus Foundation, in samenwerking met het Transnational Institute (TNI), de gemeente Utrecht en de Open Society Foundation. Klik hier voor de website van het congres.

Een opmerkelijke bijdrage aan het debat kwam van advocaat Gerard Spong. Het lijkt wel of niemand die internationale drugsverdragen ooit goed heeft gelezen, betoogde Spong: “Onthoud het goed: artikel 36, lid 4 van het Enkelvoudig Verdrag van de VN is de blikopener!” Daar lijkt het inderdaad op:

Enkelvoudig Verdrag inzake verdovende middelen, Artikel 36, lid 4:

Geen enkele bepaling van dit artikel tast het beginsel aan, dat de strafbare feiten waarop het betrekking heeft worden omschreven, vervolgd en gestraft overeenkomstig de nationale wetgeving van een Partij.

Epicurus verspreidde gisteren onderstaand persbericht met de belangrijkste uitkomsten van het vlekkeloos georganiseerde congres. Zie ook de tweets van het VOC op Twitter, hashtag #dtk

PERSBERICHT
Utrecht, 30 oktober 2013

Frits Bolkestein en Sir Richard Branson pleiten voor regulering van wietteelt

VVD-erelid Frits Bolkestein en ondernemer Richard Branson roepen de Nederlandse overheid op wietteelt te reguleren en een einde te maken aan de symbool politiek. In de korte film De Transparante Keten pleiten zij voor een transparante en controleerbare cannabisketen.

Bolkestein en Branson constateren dat het Nederlandse softdrugsbeleid is vastgelopen. “Wiet mag verkocht worden in de coffeeshop, maar de productie is nog steeds illegaal.  Als Nederland de cannabisketen transparant organiseert kunnen blowers veilig blijven roken, is het rustig op straat en kunnen de criminele wietplantages eindelijk met succes worden aangepakt. Een transparante cannabisketen levert de schatkist vele honderden miljoenen euro’s op en bevordert de volksgezondheid.”

De belangrijkste uitgangspunten van een transparante keten zijn:

  • Een vergunningstelsel voor telers en kwaliteitscontrole door de overheid;
  • Coffeeshops mogen alleen inkopen bij geregistreerde telers. Verder is er een administratie van de voorraad en is altijd duidelijk op welke plek die voorraad zich bevindt.
  • Alle geldoverdrachten worden transparant en gecontroleerd door de belastingdienst.
  • Consumenten krijgen zicht op de samenstelling van cannabisproducten.
  • Alle coffeeshops werken samen met de hulpverlening en het personeel van de coffeeshops wordt opgeleid, geen toegang onder de 18 jaar, geen hard drugs.

De uitgangspunten van de Transparante Keten worden vandaag besproken op een congres voor bestuurders, politici, beleidsmakers, wetenschappers en professionals uit het veld.

De film De Transparante Keten, een infographic over de werking van een controleerbare en transparante cannabisketen en informatie over het congres zijn te vinden via: www.detransparanteketen.nl

Over De Transparante Keten
De Transparante Keten is een initiatief van stichting Epicurus Foundation en het Transnational Institute (TNI).  Stichting Epicurus Foundation is opgericht door cannabisondernemers die een inhoudelijke bijdrage willen leveren aan het debat over cannabisregulering. Het Transnational Institute (TNI) is via haar Drugs and Democracy programma nauw betrokken bij het internationale debat over drugsbeleid. TNI adviseert wereldwijd overheden en internationale organisaties en doet onderzoek naar drugsregulering. Het congres is verder mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Utrecht en Open Society Foundations.

Klik hier voor een pdf van Epicurus met feiten en cijfers over coffeeshops, cannabis en regulering

Beeld: Epicurus / De Transparante Keten
Beeld: Epicurus / De Transparante Keten

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*