Rechter laat geen spaan heel van coffeeshopbeleid OM en gemeente Maastricht

Een keiharde tik op de vingers van de gemeente Maastricht, het Openbaar  Ministerie en Ivo Opstelten: zo mag de uitspraak die de politierechter Maastricht op 4 september deed gerust worden genoemd. Marc Josemans, eigenaar van coffeeshop Easy Going en voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht, reageert op het vonnis en kijkt vooruit.

Coffeeshop Easy Going in Maastricht (© Gonzo Media)
Coffeeshop Easy Going in Maastricht (© Gonzo Media)

Het Openbaar Ministerie had zes Maastrichtse coffeeshopbeheerders en acht van hun medewerkers aangeklaagd wegens verkoop van cannabis aan buitenlanders. De politierechter verklaarde het OM echter niet-ontvankelijk; in haar ogen dient deze vervolging geen strafrechtelijk belang, maar een gemeentebelang. En daarvoor is het strafrecht niet bedoeld.

Bovendien is nog steeds onduidelijk of het verbieden van verkoop aan buitenlanders strijdig is met andere rechtsregels, met name artikel 1 van onze Grondwet, dat discriminatie op welke grond dan ook verbiedt.

De politierechter hekelt de onduidelijkheid en tegenstrijdigheid van het coffeeshopbeleid. “De politierechter heeft overwogen niet in staat te zijn om het Nederlandse coffeeshopbeleid uit te leggen”, aldus de website van de Nederlandse rechtbanken.

PvdA Tweede Kamerleden Manon Fokke en Lea Bouwmeester hebben inmiddels Kamervragen gesteld over het vonnis: klik hier voor pdf.

Magda Berndsen (D66) heeft een debat met minister Opstelten (VVD) van veiligheid en justitie aangevraagd: Magda_Berndsen_04092013

Via de VOC mailinglist reageert Marc Josemans:

Bedankt voor de felicitaties, het werd ook wel weer eens tijd voor een succesje…

Marc Josemans en Myranda Bruin, rondetafelgesprek drugsbeleid Tweede Kamer, 3 oktober 2011 (© Gonzo media)
Marc Josemans en Myranda Bruin, rondetafelgesprek drugsbeleid Tweede Kamer, 3 oktober 2011 (© Gonzo media)

Even weer een update over de stand van zaken omtrent het I-criterium (weigeren buitenlanders).

Zoals jullie weten heeft Hoes begin juli de GBA verplichting weer in het leven geroepen en heeft hij daardoor de Maastrichtse/NL klanten ook nog weggejaagd naar het illegale circuit. Dat bleek pijnlijk toen in de maand augustus er maar 2 (!!) van de 14 Maastrichtse shops geopend waren. Het had er natuurlijk storm moeten lopen, de werkelijkheid was geheel anders. De lokale klanten hebben nagenoeg allen hun weg gevonden naar de (uiteraard veel goedkopere) huis- of straatdealer of bezorgdienst. Of gaan tegenwoordig zelfs naar andere coffeeshopgemeenten, want jullie weten: in Limburg wordt alleen nog maar in Maastricht het I-criterium en de GBA verplichting gehandhaafd.
In juni waren reeds 3 van de 11 gehandhaafde coffeeshops bestraft (een boete) voor het verkopen aan buitenlanders sinds 5 mei 2013. Dit gebeurde bij de meervoudige strafkamer (3 rechters) die stelden geen politiek te willen bedrijven, zich niet te willen verdiepen in de materie en daarom gewoon een boete oplegden aan iedereen die het I-criterium had overtreden. Lekker simpel, maar niet wat we vroegen!
Gisteren kwamen de resterende 8 coffeeshops voor de politierechter (1 rechter, zeg maar strafrecht “light”). Deze rechter stelde wederom dat het strafrecht zich niet laat gebruiken om politiek te bedrijven, maar ditmaal weigerde de rechter om te straffen. In geval van onduidelijkheid of een regel wel of niet toelaatbaar is (het I-criterium, verbod op buitenlanders) dan kun je volgens deze rechter ook niet iemand bestraffen die zo’n twijfelachtige regel overtreedt. Dus werd de Officier van Justitie (het OM) niet ontvankelijk verklaard en is de zaak klaar. De OvJ ging uiteraard meteen in hoger beroep. Deze rechter is iemand die het blijkbaar dus wel snapt, complimenten voor deze dame met visie:
http://www.rechtspraak.nl/Organisatie/Rechtbanken/Limburg/Nieuws/Pages/ZaakCoffeeshopsOMniet-ontvankelijk.aspx
Er komt uiteraard een hoger beroep in alle 11 zaken dat in Den Bosch bij het hof zal dienen. Wanneer weten we niet, maar het zal waarschijnlijk niet voor 14 november zijn als het hoger beroep bij de Raad van state in Den Haag loopt. Dit is dan de grand finale bij de Raad van State die al 2 extra Staatsraden hebben laten aanschuiven (nu dus 5 in totaal) en bovendien advies vragen aan de Advocaat-Generaal. Dat zegt iets over het belang van de zaak, maar helaas nog niks over eventuele winst… Begin 2014 zal dan definitief bekend worden wat nu wel of niet is toegestaan. En pas dan weten we waar we aan toe zijn, maar de situatie voor een stad als Maastricht wordt er in de tussentijd niet veel beter op.
Daarnaast stond ik persoonlijk nog terecht als voorzitter van de VOCM wegens vermeende affichering (zie bijlage), dan wel bevordering van het gebruik van cannabis. Het is eigenlijk te zielig voor woorden dat het Openbaar Ministerie in deze economisch moeilijke tijden belastinggeld, tijd en moeite verspild aan dit soort flauwekul. Je wordt eerst verplicht informatie te verstrekken door de vorige burgemeester, nu wordt je voor hetzelfde feit aangepakt. Wel een teken dat ze echt geen argumenten meer voorhanden hebben om deze discussie op een normale manier te winnen, maar ergerlijk is het allemaal wel. De rechter kon er ook “met de beste wil van de wereld geen affichering in herkennen”. Daarom werd ik hier van vrijgesproken. Met dank uiteraard aan onze advocaat annex steun en toeverlaat: André Beckers.
We zullen dus nog even geduld moeten hebben voordat er volledige duidelijkheid komt, maar de Easy Going heeft dus zowel de bestuursrechtelijke als de strafrechtelijke rechtszaken gewonnen. Nu komt het op 14 november aan als deze shop voor de Raad van state moet verschijnen voor het hoger beroep…. En dat zal voor alle betrokkenen, incl. de minister en de branche zelf, bindend zijn.
Tot zover weer, groeten, Marc Josemans

Zoals jullie weten heeft Hoes begin juli de GBA verplichting weer in het leven geroepen en heeft hij daardoor de Maastrichtse / Nederlandse klanten ook nog weggejaagd naar het illegale circuit. Dat bleek pijnlijk toen in de maand augustus er maar 2 (!!) van de 14 Maastrichtse shops geopend waren. Het had er natuurlijk storm moeten lopen, de werkelijkheid was geheel anders. De lokale klanten hebben nagenoeg allen hun weg gevonden naar de (uiteraard veel goedkopere) huis- of straatdealer of bezorgdienst. Of gaan tegenwoordig zelfs naar andere coffeeshopgemeenten, want jullie weten: in Limburg wordt alleen nog maar in Maastricht het I-criterium en de GBA verplichting gehandhaafd.

Marc Josemans tijdens het tweede Cannabis Tribunaal (2010) in Den Haag (© Gonzo media)
Marc Josemans tijdens het tweede Cannabis Tribunaal (2010) in Den Haag (© Gonzo media)

In juni waren reeds drie van de 11 gehandhaafde coffeeshops bestraft (een boete) voor het verkopen aan buitenlanders sinds 5 mei 2013. Dit gebeurde bij de meervoudige strafkamer (3 rechters) die stelden geen politiek te willen bedrijven, zich niet te willen verdiepen in de materie en daarom gewoon een boete oplegden aan iedereen die het I-criterium had overtreden. Lekker simpel, maar niet wat we vroegen!

Gisteren kwamen de resterende 8 coffeeshops voor de politierechter (1 rechter, zeg maar strafrecht “light”). Deze rechter stelde wederom dat het strafrecht zich niet laat gebruiken om politiek te bedrijven, maar ditmaal weigerde de rechter om te straffen. In geval van onduidelijkheid of een regel wel of niet toelaatbaar is (het I-criterium, verbod op buitenlanders) dan kun je volgens deze rechter ook niet iemand bestraffen die zo’n twijfelachtige regel overtreedt. Dus werd de Officier van Justitie (het OM) niet ontvankelijk verklaard en is de zaak klaar. De OvJ ging uiteraard meteen in hoger beroep. Deze rechter is iemand die het blijkbaar dus wel snapt, complimenten voor deze dame met visie:

www.rechtspraak.nl/Organisatie/Rechtbanken/Limburg/Nieuws/Pages/ZaakCoffeeshopsOMniet-ontvankelijk.aspx

Marc Josemans (links) en Nol van Schaik, Markt Maastricht, 18 augustus 2012 (© Gonzo media)
Marc Josemans (links) en Nol van Schaik, Markt Maastricht, 18 augustus 2012 (© Gonzo media)

Er komt uiteraard een hoger beroep in alle elf zaken, dat in Den Bosch bij het hof zal dienen. Wanneer weten we niet, maar het zal waarschijnlijk niet voor 14 november zijn als het hoger beroep bij de Raad van state in Den Haag loopt. Dit is dan de grande finale bij de Raad van State die al twee extra Staatsraden hebben laten aanschuiven (nu dus vijf in totaal) en bovendien advies vragen aan de Advocaat-Generaal. Dat zegt iets over het belang van de zaak, maar helaas nog niks over eventuele winst…

Begin 2014 zal dan definitief bekend worden wat nu wel of niet is toegestaan. En pas dan weten we waar we aan toe zijn, maar de situatie voor een stad als Maastricht wordt er in de tussentijd niet veel beter op.

Daarnaast stond ik persoonlijk nog terecht als voorzitter van de VOCM wegens vermeende affichering, dan wel bevordering van het gebruik van cannabis.

Beeld: VOC
Beeld: VOC

Het is eigenlijk te zielig voor woorden dat het Openbaar Ministerie in deze economisch moeilijke tijden belastinggeld, tijd en moeite verspild aan dit soort flauwekul. Je wordt eerst verplicht informatie te verstrekken door de vorige burgemeester, nu wordt je voor hetzelfde feit aangepakt. Wel een teken dat ze echt geen argumenten meer voorhanden hebben om deze discussie op een normale manier te winnen, maar ergerlijk is het allemaal wel. De rechter kon er ook “met de beste wil van de wereld geen affichering in herkennen”. Daarom werd ik hier van vrijgesproken. Met dank uiteraard aan onze advocaat annex steun en toeverlaat: André Beckers.

We zullen dus nog even geduld moeten hebben voordat er volledige duidelijkheid komt, maar de Easy Going heeft dus zowel de bestuursrechtelijke als de strafrechtelijke rechtszaken gewonnen.

Nu komt het op 14 november aan, als deze shop voor de Raad van state moet verschijnen voor het hoger beroep… En dat zal voor alle betrokkenen, inclusief de minister en de branche zelf, bindend zijn.

Tot zover weer, groeten,
Marc Josemans

STEUN HET VOC
IN DE STRIJD
VOOR FATSOENLIJK
CANNABISBELEID

Comments (2)

 • Karel_kweker 08/09/2013 at 2:01 pm Reply

  Veel succes en sterkte mannen bij het hogere beroep.

  Gr Karel Kweker (weedforum.eu team)

 • Michel Armand Schaaij 17/10/2013 at 11:28 am Reply

  Volgens ALLE onderzoeken door onafhankelijke wetenschappers is Cannabis helemaal niet gevaarlijk.

  Volgens onderzoek is de aanhankelijkheid minder dan die van Koffie en is alcohol veel gevaarlijker en zijn sigaretten zelfs verslavender dan heroine.

  De Overheid staat dus schadelijkere producten toe dan Cannabis wat op zich dubieus te noemen is.

  Het verbod op de verkoop van cannabis is onzin aangezien het gedoogd wordt en overal te koop is.

  Het verbod op de kweek van Cannabis is onwettig aangezien door wetenschappelijk onderzoek is vast komen te staan dat Cannabis helemaal niet zo schadelijk is als de Overheid ons wil doen geloven.

  Ik eis van mijn Overheid dat het verbod op de kweek van Cannabis per direct wordt opgeheven tenzij mijn Overheid kan betwisten dat er zo’n 150 medicinale toepassingen zijn voor Cannabis en het dus geen drugs maar een medicijn is (welk medicijn in de toekomst zeker legaal zal zijn) en nooit verboden had mogen worden.

  Er zijn wereldwijd en in de hele mensengeschiedenis nooit mensen gestorven aan Cannabis, er is niet één geval bekend dat iemand is overleden aan Cannabis.

  Als mijn Overheid iets wil verbieden moet dat wel voldoen aan bepaalde voorwaardes. Cannabis voldoet niet aan de beschrijving van de Overheid waardoor men het op de verboden drugslijst heeft gezet en dus had het er ook nooit bij mogen staan.

  Plus heeft een mens niet het recht om zelf te beslissen?!

  Mijn Overheid heeft veel mensen benadeeld vanwege foutieve kennis over Cannabis en behoort snel bij te leren over de werkelijkheid.

  De resultaten van verschillende onderzoeken zullen de komende tijd gepubliceerd worden en het is dan niet meer mogelijk voor de Overheid om vol te houden dat Cannabis verboden dient te zijn.

  Sigaretten en bier zouden volgens de regels van mijn Overheid trouwens wel direct verboden moeten worden.

  En dat geeft duidelijk aan hoe onbetrouwbaar mijn Overheid in werkelijkheid is.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*