Weer historische doorbraak in VS: Obama laat staten met legale cannabis met rust

Opnieuw een historische doorbraak in de VS: de regering Obama zal zich niet verzetten tegen de staten Colorado en Washington State, die in november vorig jaar besloten cannabis te legaliseren.

Obama_yes-we-can(nabis)_klein
Beeld: NORML

In een memorandum aan alle officieren van justitie, gedateerd 29 augustus 2013, wordt de koerswijziging behoedzaam uitgelegd (klik hier voor de pdf). In het kort komt het er op neer dat de landelijke politie in principe niet in zal grijpen bij gereguleerde cannabisverkoop in staten die hierover duidelijke wetten hebben aangenomen. Dat geldt dus voor Colorado en Washington State, maar ook voor alle andere staten die cannabis in de toekomst gaan reguleren.

Ethan Nadelmann, voorzitter van de Drug Policy Alliance, reageerde enthousiast: “De aankondiging van vandaag laat het soort politieke visie en vooruitziendheid van het Witte Huis zien waar we al heel lang op hoopten. Ik moet toegeven: ik verwachtte een oranje licht van het Witte Huis, maar dit licht is een stuk groener dan ik had gehoopt. Het Witte Huis zegt in feite tegen Washington en Colorado: ga behoedzaam door.”

De reactie van LEAP (Law Enforcement Against Prohibition), een organisatie van politie- en justitie ambtenaren die strijdt tegen de war on drugs, was gematigder. LEAP bestuurslid Norm Stamper, voormalig politiecommissaris van Los Angeles:

Beeld: NORML
Beeld: NORML

“Hoewel we weten dat de landelijke overheid in het verleden terug gekomen is op soortgelijke verklaringen, is dit potentieel een enorme vooruitgang in de geschiedenis van de hervorming van het drugsbeleid. Door staten toe te staan cannabis te legaliseren en reguleren vloeien er miljoenen dollars winst van criminele organisaties die de markt in handen hadden naar rechtmatige bedrijven die identiteitsbewijzen controleren, banen creëren en belasting betalen.”

Vivian McPeak, directeur van Seattle Hempfest, het grootste cannabisfestival ter wereld vatte de doorbraak in vier woorden samen: ‘Prohibition takes a hit‘:

McPeak: “Het ziet er naar uit dat het grote keerpunt waar zovelen op hebben gewacht eindelijk is gekomen, nu de regering Obama heeft ingestemd met de implementatie van wet I-502 in Washington en Measure 64 in Colorado. Een paar uur geleden werd bekend dat de federale regering zich niet zal verzetten tegen nieuwe wetten op staatsniveau die recreatief gebruik van cannabis toestaan.

Klik op HELP MEE! of DONEER bovenaan de pagina
Klik op HELP MEE! of DONEER bovenaan de pagina

Hoewel dit nieuws feitelijk een bevestiging is van eerder beleid, is deze nieuwe openbaring een gigantische gebeurtenis en in potentie de grootste stap in de hervorming van het cannabisbeleid sinds het ontstaan van de legaliseringsbeweging in de late jaren zestig.

Cannabis blijft op federaal niveau illegaal, maar deze koerswijziging verbrijzelt de mythe dat het cannabisverbod een ondoordringbaar ijzeren gordijn is, simpelweg een feit van het moderne leven. Het Amerikaanse volk maakt het begin van een fundamentele verschuiving van het beleid mee, die onmogelijk was geweest zonder de toewijding en opoffering van een kleine groep activisten en beleidsidioten, die al decennia werken aan de mechanismes van hervorming.”

Bronnen:

Associated Press
Reuters
UPI
LA Times
Seattlepi.com

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*