Biologisch wietkweker en VOC’er Doede de Jong: wij zijn niet de vijand

  • SHARE:
  • Tweet this

August 14th, 2013 | 23:00
Door webmaster

‘Terwijl  boven ons een politiehelikopter, naarstig op zoek naar die vermaledijde hennepplanten, heen en weer vliegt, worden in de coffeeshops beneden hen dagelijks honderden kilo’s wiet verkocht’, schrijft biologisch wietkweker en VOC’er in zijn meest recente opinieartikel.

Repressie, een dure symboolpolitiek

Doede de Jong spreekt tijdens de vijfde Cannabis Bevrijdingsdag, Amsterdam, 16 juni 2013 (© Gonzo media)

Doede de Jong spreekt tijdens de vijfde Cannabis Bevrijdingsdag, Amsterdam, 16 juni 2013 (© Gonzo media)

Bijna iedere dag lees ik in de krant dat mensen met hennep worden gepakt. Er worden zelfs al foto’s van hun huis en een plattegrond bij geplaatst. Het aan de schandpaal nagelen nog voordat er überhaupt een rechtszaak is geweest.

Terwijl  boven ons een politiehelikopter, naarstig op zoek naar die vermaledijde hennepplanten, heen en weer vliegt, worden in de coffeeshops beneden hen dagelijks honderden kilo’s wiet verkocht.

Wat een zotte vertoning, kosten noch moeite worden gespaard om de teelt te bestrijden.

Een verspilling van tijd en energie. Het geld met bakken over de balk smijten terwijl iedereen moet inleveren. Het is dan ook de hoogste tijd dat het O.M. en justitie aan ‘een kosten-baten analyse’ worden onderworpen.

Want hoe lang moet deze geld verslindende idioterie nog plaats vinden?

De verkoop toestaan en tegelijkertijd de aanvoer ten koste van veel geld en vele onnodige slachtoffers, bestrijden. Een volslagen absurd en juridisch niet te rechtvaardigen beleid!

Voor de wet is iedere Nederlander gelijk (art. 1 van de Grondwet). Bekeken vanuit dit gelijkheidsprincipe is het op z’n minst merkwaardig dat een coffeeshophouder wel wiet mag kopen en verkopen maar een kweker niet. Deze is blijkbaar geen Nederlander en vertoeft op een andere planeet vanwaar hij virtueel verbouwde wiet aan de coffeeshops levert.

Doede de Jong, Appelscha, juli 2013 (© Gonzo media)

Doede de Jong, Appelscha, juli 2013 (© Gonzo media)

Aan deze waanzin hangt een prijskaartje van ettelijke miljarden euro’s en dat in tijden van rigoureuze bezuinigingen. Ondertussen holt de kwaliteit van de wiet gigantisch achteruit en stijgt de prijs omgekeerd evenredig snel. Dit alles in het voordeel van de malafide kweker en ten nadele van de consument en de samenleving. Voor deze situatie is de overheid volledig verantwoordelijk. Zij weigert oplossingsgericht te werk te gaan.

Waarom wordt er niet met volwassen mensen, cannabisgenieters, een inhoudelijke dialoog op basis van wederzijds respect gevoerd om tot een fatsoenlijke oplossing te komen?

Er is geen enkele reden om ons zo onwelwillend tegemoet te treden. Wij zijn niet de vijand, integendeel!
De vijand zit in de autoriteiten hun hoofd!

Beter is het, in plaats van op een morele basis cannabis te veroordelen, het gezonde verstand te laten prevaleren en de materie rationeel te benaderen. Te beginnen met te onderkennen dat er een miljoen cannabisgebruikers zijn , die boven of naast alcohol, wiet prefereren en hier niemand mee tot last zijn. Vergeleken met alcohol zijn de maatschappelijke gevolgen van cannabis te verwaarlozen. En er gaat ook nog eens niemand aan dood.

Beeld: VOC

Beeld: VOC

In de ons omringende wereld treedt alom liberalisering op.

De Amerikaanse minister van justitie Eric Holder wil de straffen voor drugs delicten verlichten. Verder wil hij om morele en financiële redenen het drugs beleid onder de loep nemen.

In de VS zijn momenteel al 19 staten waar cannabis op medicinale basis wordt verstrekt en in de staten Colorado en Washington is de wiet volledig gelegaliseerd, evenals in Uruguay.

Wat let ons om dit goede voorbeeld te volgen?

Tel uit je winst!

Doede J. de Jong
Biologische wietkweker en VOC medewerker

Help mee met het VOC > klik hier

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.