Biologisch wietkweker en VOC’er Doede de Jong: wij zijn niet de vijand

‘Terwijl  boven ons een politiehelikopter, naarstig op zoek naar die vermaledijde hennepplanten, heen en weer vliegt, worden in de coffeeshops beneden hen dagelijks honderden kilo’s wiet verkocht’, schrijft biologisch wietkweker en VOC’er in zijn meest recente opinieartikel.

Repressie, een dure symboolpolitiek

Doede de Jong spreekt tijdens de vijfde Cannabis Bevrijdingsdag, Amsterdam, 16 juni 2013 (© Gonzo media)
Doede de Jong spreekt tijdens de vijfde Cannabis Bevrijdingsdag, Amsterdam, 16 juni 2013 (© Gonzo media)

Bijna iedere dag lees ik in de krant dat mensen met hennep worden gepakt. Er worden zelfs al foto’s van hun huis en een plattegrond bij geplaatst. Het aan de schandpaal nagelen nog voordat er überhaupt een rechtszaak is geweest.

Terwijl  boven ons een politiehelikopter, naarstig op zoek naar die vermaledijde hennepplanten, heen en weer vliegt, worden in de coffeeshops beneden hen dagelijks honderden kilo’s wiet verkocht.

Wat een zotte vertoning, kosten noch moeite worden gespaard om de teelt te bestrijden.

Een verspilling van tijd en energie. Het geld met bakken over de balk smijten terwijl iedereen moet inleveren. Het is dan ook de hoogste tijd dat het O.M. en justitie aan ‘een kosten-baten analyse’ worden onderworpen.

Want hoe lang moet deze geld verslindende idioterie nog plaats vinden?

De verkoop toestaan en tegelijkertijd de aanvoer ten koste van veel geld en vele onnodige slachtoffers, bestrijden. Een volslagen absurd en juridisch niet te rechtvaardigen beleid!

Voor de wet is iedere Nederlander gelijk (art. 1 van de Grondwet). Bekeken vanuit dit gelijkheidsprincipe is het op z’n minst merkwaardig dat een coffeeshophouder wel wiet mag kopen en verkopen maar een kweker niet. Deze is blijkbaar geen Nederlander en vertoeft op een andere planeet vanwaar hij virtueel verbouwde wiet aan de coffeeshops levert.

Doede de Jong, Appelscha, juli 2013 (© Gonzo media)
Doede de Jong, Appelscha, juli 2013 (© Gonzo media)

Aan deze waanzin hangt een prijskaartje van ettelijke miljarden euro’s en dat in tijden van rigoureuze bezuinigingen. Ondertussen holt de kwaliteit van de wiet gigantisch achteruit en stijgt de prijs omgekeerd evenredig snel. Dit alles in het voordeel van de malafide kweker en ten nadele van de consument en de samenleving. Voor deze situatie is de overheid volledig verantwoordelijk. Zij weigert oplossingsgericht te werk te gaan.

Waarom wordt er niet met volwassen mensen, cannabisgenieters, een inhoudelijke dialoog op basis van wederzijds respect gevoerd om tot een fatsoenlijke oplossing te komen?

Er is geen enkele reden om ons zo onwelwillend tegemoet te treden. Wij zijn niet de vijand, integendeel!
De vijand zit in de autoriteiten hun hoofd!

Beter is het, in plaats van op een morele basis cannabis te veroordelen, het gezonde verstand te laten prevaleren en de materie rationeel te benaderen. Te beginnen met te onderkennen dat er een miljoen cannabisgebruikers zijn , die boven of naast alcohol, wiet prefereren en hier niemand mee tot last zijn. Vergeleken met alcohol zijn de maatschappelijke gevolgen van cannabis te verwaarlozen. En er gaat ook nog eens niemand aan dood.

Beeld: VOC
Beeld: VOC

In de ons omringende wereld treedt alom liberalisering op.

De Amerikaanse minister van justitie Eric Holder wil de straffen voor drugs delicten verlichten. Verder wil hij om morele en financiële redenen het drugs beleid onder de loep nemen.

In de VS zijn momenteel al 19 staten waar cannabis op medicinale basis wordt verstrekt en in de staten Colorado en Washington is de wiet volledig gelegaliseerd, evenals in Uruguay.

Wat let ons om dit goede voorbeeld te volgen?

Tel uit je winst!

Doede J. de Jong
Biologische wietkweker en VOC medewerker

Help mee met het VOC > klik hier

Comments (4)

 • Hans 02/09/2013 at 8:09 pm Reply

  Het in stand houden van deze waanzin levert de regenten een complete industrie op van opspoorders, beveiliging, justitie, advocaten, rechtspraak, detentieinrichtingen, reclasering, etcetera, kortom een banen,-machiene waar miljarden in omgaat en waar hun vrindjes de beste posities met de hoogste salarissen bekleden en u vraagt hen dat lucratieve systeem, volledig gefinancierd door de belastingbetaler op te geven en hun foute inzichten toe te geven?

 • Karel_kweker 05/09/2013 at 7:35 pm Reply

  Hans ik ben bang dat je gelijk hebt.
  Ik kan me ook geen andere reden voorstellen waarom het anders nu in Maastricht nu zo uit de hand loopt. toeristen moet daar hun wiet op straat kopen en coffeeshopbezoekers zouden weer verplicht zijn een uittreksel van de gemeente te tonen, dat ze wel Nederlander zijn.

  He moet wel kwestie van prestige en verstrengelde belangen zijn, want als dit alleen om een prestigekwestie ging was Ivo al lang de de laan uitgeschopt. (kijk naar de spits-strook).
  De wietpas is een mislukking die vele miljoenen heeft gekost, en toch word het beleid achter deze mislukking nog steeds gebruikt om mensen het kopen van een zakje wiet moeilijk te maken.

  We moeten weer voorop lopen qwa legalisatie zoals we jaren hebben gedaan. we hadden de minste harddruks verslaafde, Nu zie je daar in het zuiden al verandering in komen, door het beleid zie je vermenging van soft en harddrugs op straat, en dan wil ik nog zwijgen over de 12 jarige dealers die het aan proberen te smeren.

  Gr Karel Kweker (weedforum.eu team)

 • Doede 07/09/2013 at 11:42 am Reply

  Mijn volgende stukje zal waarschijnlijk getitelt zijn; Cannabisgenieter in gijzeling omwille werkgelegenheid justitie en politie.

 • dubblm 28/09/2013 at 12:27 pm Reply

  Gewoon legaliseren beter kijken die overheids mannetjes eens op deze website of luisteren ze eens mijn voorbeeld is als je alles legaliseer dan zijn er niet eens meer coffeeshops nodig maar dan kan gewoon iedereen ze eigen plantje kweken en bestaat er geen handel meer in ik ben het beu om afhankelijk te moeten zijn van een coffeeshop vanwege dit domme beleid doe er nou gewoon eens wat aan en doe niet wat jullie zelf denken dat het beste is luister naar de andere cannabis gebruikers en maak daar een goed wietbeleid van maar deze manier idd in het zuiden van het land begint de eerste harddrugs of minder sterke wiet i dunno te verschijnen wiet is niet meer wat wiet was en de misdaad stijgt hier ook steeds meer door ik heb alle feiten die alles kapot maken doe er gewoon iets aan en laat ons hier niet stikken ! Letterlijk stikken !

  Grtzz Dubbl – m

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*