NRC legt bom onder I-criterium: willekeur in wietland

Met het vernietigende hoofdcommentaar ‘Willekeur in wietland’ legt NRC/Handelsblad een bom onder het Ingezetenen-criterium voor coffeeshops, ook door deze krant ‘buitenlanderverbod’ genoemd. ‘Minister Opstelten, hoeder van de rechtsstaat, heeft zich in de nesten gewerkt.’

Ivo Opstelten: game over voor het I-criterium? (© Gonzo media)
Ivo Opstelten: game over voor het I-criterium? (© Gonzo media)

Vanwege het risico op auteursrechtclaims kunnen we de volledige tekst van het schitterende hoofdcommentaar uit NRC/Handelsblad van 28 mei 2013 helaas niet weergeven. Citeren mag wel.

Het lijkt ondenkbaar dat een rechter na publicatie van deze genadeloze analyse zijn goedkeuring zal geven aan de handhaving van het I-criterium in de paar coffeeshopgemeenten die dat nog doen.

‘Willekeur in wietland’ begint met de vaststelling dat ‘de regulering van de wiethandel in Nederland nu zelf hallucinante trekjes’ begint te vertonen:
‘Dit kabinet schafte de wietpas af: Nederlanders hoeven geen lid van een cannabisclub meer te worden. Tegelijk bleef de verkoop aan buitenlanders verboden, maar ‘lokaal maatwerk’ was volgens minister Opstelten (Justitie, VVD) mogelijk. Dat is een vrijbrief geworden voor burgemeesters om dit verbod te negeren.’

Niet alleen in Amsterdam blijven toeristen als vanouds welkom, dat geldt voor het overgrote deel van Nederland, zoals bleek uit het recente onderzoek van de stichting Epicurus. ‘Alleen Maastricht is een uitzondering’, schrijft de krant. ‘Daar voert burgemeester Hoes (VVD) deze weken campagne tegen buitenlandse wietkopers. De politie deed er de afgelopen dagen invallen in coffeeshops die uit verzet tegen de rechtsongelijkheid de verkoop aan buitenlanders hadden hervat. Opstelten kende de stad extra politiecapaciteit toe. Kamerlid Peter Oskam (CDA) noemde Hoes al een ‘held’.’

Gewraakte tweet van Peter Oskam, drugswoordvoerder CDA in de Tweede Kamer, 22 mei 2013
Gewraakte tweet van Peter Oskam, drugswoordvoerder CDA in de Tweede Kamer, 22 mei 2013

Dat was een tikje misplaatst. De gemeenteraad dwong Hoes gisteren om de verkoop aan buitenlanders weer toe te laten, memoreert de krant, zij het ‘net buiten de stad, op de nog te realiseren ‘wietboulevard’.’

De volgende passage uit het commentaar is te mooi om niet integraal te citeren:

Beeld: Bobby Fiasco
Beeld: Bobby Fiasco

‘De vraag is nu of Hoes de dappere Asterix is die zijn dorpje namens Opstelten verdedigt tegen de Buitenlandse Wietkopers of Don Quichot die tegen windmolens vecht. Een onervaren bestuurder die in de val is gelopen van een kabinet dat een onuitvoerbare maatregel haastig het regeerakkoord in frommelde. Een maatregel waar andere burgemeesters hun vingers niet aan willen branden – bijvoorbeeld omdat sommige delen van de binnenstad van Amsterdam al sprekend lijken op een wietboulevard voor buitenlandse toeristen. Waaraan praktisch gesproken geen einde valt te maken, anders dan tegen hoge kosten en met grote schade, onder meer voor de lokale economie.’

Ludiek protest tegen de wietpas tijdens Cannabis Bevrijdingsdag 2011: Ivo Op-stelten vraagt een bezoeker naar haar pas (© Gonzo media)
Cannabis Bevrijdingsdag 2011: Ivo Op-stelten vraagt een bezoeker naar haar pas (© Gonzo media)

Niet alleen over Onno Hoes (VVD) velt NRC/Handelsblad een vernietigend oordeel. Ook zijn partijgenoot, de minister van veiligheid en justitie, krijgt een ferme draai om de oren:

‘Minister Opstelten, hoeder van de rechtsstaat, heeft zich in de nesten gewerkt. Een verbod voor buitenlandse kopers dat niet wordt gehandhaafd, of alleen in Zuid-Nederland en daar willekeurig. Wat moet de strafrechter daarvan maken? Is dat een neutrale overheid, die zonder aanzien des persoons optreedt, die fair is en de burger overal in Nederland hetzelfde behandelt? Of is ‘lokaal maatwerk’ een eufemisme voor het overboord knikkeren van de belangrijkste waarde van de rechtsstaat? Namelijk een voorspelbare overheid die zich aan de regels houdt en in evenredigheid recht doet aan allen die door haar geraakt kunnen worden? Dat is hier dus niet het geval.’

Knappe rechter die daar een speld tussen krijgt. Op 12 juni a.s. staan de Maastrichtse coffeeshops die sinds 5 mei het slachtoffer zijn geworden van politieinvallen voor de rechter. Vier dagen later komt blowend en growend Nederland bijeen in het Westerpark in Amsterdam, voor de vijfde editie van Cannabis Bevrijdingsdag

Klik hier om het volledige hoofdcommentaar -tegen betaling- te lezen op de website van NRC/Handelsblad.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*