Advocaat André Beckers: ‘Met Onno Hoes valt niet te praten’

De reeks invallen in Maastrichtse coffeeshops sinds 6 mei zijn nergens voor nodig. Burgemeester Onno Hoes (VVD) had kunnen volstaan met één inval bij één coffeeshop om een juridische procedure te starten. Dat zegt advocaat André Beckers in een interview met Maastricht Dichtbij.

Onno Hoes (VVD), burgemeester van Maastricht (Foto: Wikimedia)
Onno Hoes (VVD), burgemeester van Maastricht (Foto: Wikimedia)

Hoes had makkelijk het voorbeeld kunnen volgen van zijn collega Noordanus (PvdA), burgemeester van Tilburg. Noordanus sloot coffeeshop Toermalijn in zijn stad één dag om zo een proefproces te starten voor alle coffeeshops, in samenspraak met de lokale coffeeshopvereniging De Achterdeur. Eerder bewandelde voormalig burgemeester van Maastricht Gerd Leers (CDA) deze weg. Leers kon uitstekend overweg met Marc Josemans, voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM). Met Hoes ligt dat anders, legt André Beckers, advocaat van de VOCM, vandaag uit aan Maastricht Dichtbij.

Beckers: “Voor Hoes is het maken van afspraken onbespreekbaar. Hoes zegt: ik bepaal waar en hoe er wordt binnengevallen. Tel daarbij op dat de gezamenlijke Maastrichtse coffeeshops eigenlijk via hun organisatie (de VOCM) wilden procederen: maar dat mocht niet van de rechter. Het gevolg is dat elke coffeeshop afzonderlijk moet gaan procederen.”

Beckers: “Je kunt in Nederland geen beroep of bezwaar instellen tegen beleid, zoals de wietpas. Je kunt die wet of dat beleid pas toetsen na eerst een overtreding begaan te hebben. Dat kan dus niet in één keer door één coffeeshop via de VOCM. En dus moeten alle coffeeshops zelf overtredingen begaan om ieder afzonderlijk procedures voor de rechter uit te lokken. Dat is wat nu gebeurt.’’

Beeld: VOC
Beeld: VOC

En dat is dus volmaakt onnodig, zoals eerder in Maastricht en recent in Tilburg is bewezen. Burgemeester Onno Hoes -volbloed Leidenaar- isoleert zichzelf steeds verder van de rest van Nederland én van zijn eigen provincie. De NOS bericht vanavond dat zo’n beetje heel Limburg weer open is voor buitenlandse coffeeshopbezoekers: “Steeds meer Limburgse coffeeshops verkopen wiet aan buitenlanders. Het gebeurde al in Maastricht, Sittard en Roermond, maar nu ook in Geleen, Weert, Heerlen en Kerkrade.”

Beckers tegen de NOS: “Hoes heeft onbedoeld coffeeshophouders in andere gemeenten aangespoord zich tegen het beleid te keren.”

Zie ook: Drugsverdachte Marc J. wacht rustig af tot hij een oproep van de rechter krijgt,
Maastricht Dichtbij, 23 mei 2013

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*