Coffeeshops Maastricht: maatregelen om aantal bezoekers te beperken

De Maastrichtse coffeeshops hebben een aantal maatregelen genomen om de bezoekersaantallen te beperken en overlast van klanten en straatdealers tegen te gaan. Dat meldt de VOCM (Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht) vandaag in een persbericht.

VOCM-logoPERSBERICHT VOCM
21 mei 2013

Naar aanleiding van een recente uitspraak van de Rechtbank Limburg hebben de Maastrichtse coffeeshops hun zaken weer beperkt opengesteld voor buitenlanders. Om parkeer- en verkeersoverlast in de binnenstad te voorkomen, zijn maatregelen getroffen om het aantal bezoekers te beperken. In dit persbericht informeren wij u over onze aanpak.

Hoe beperken wij de bezoekersaantallen?

 • Wij hanteren het buurlandcriterium. Alleen ingezetenen van Duitsland, België en Nederland zijn welkom in de Maastrichtse coffeeshops. Buitenlanders uit andere landen worden voorgelicht en doorgeleid naar gemeenten waar zij wel welkom zijn.
 • Wij hebben onze openingstijden beperkt. VOCM coffeeshops zijn maximaal tussen 12:00 en 23:00 uur geopend. Er wordt aan bezoekers duidelijk gemaakt dat ze voor en na deze tijden niet meer voor cannabis naar Maastricht hoeven te komen.
 • Wij hebben de verkooptransacties beperkt. De VOCM coffeeshops verkopen momenteel maximaal tussen de 1 en 3 gram cannabis per dag per persoon. Het landelijk gedoogde maximum is 5 gram.

Hoe gaan wij overlast van klanten en straatdealers tegen?

 • Wij hebben extra herkenbare beveiligers ingehuurd, die rondom de VOCM coffeeshops zullen surveilleren om de orde en rust te bewaren en daar waar nodig de politie in te schakelen.
 • VOCM coffeeshops reageren op signalen uit de omgeving. Heeft u klachten? Loop gerust de coffeeshop binnen en vraag om hulp.

Wat is ons streven?

 • Wij willen de straatdealers de wind uit de zeilen nemen. Sinds de invoering van de wietpas is in Maastricht sprake van een levendige straathandel en zijn er talloze huisadressen waar drugs worden verkocht.
 • Wij willen de straten weer veilig maken en ervoor zorgen dat de mensen uit onze regio in een veilige omgeving terecht kunnen voor de aankoop van gedoogde cannabisproducten.

Marc Josemans, voorzitter Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM)

  Leave Your Comment

  Your email address will not be published.*