Razzia’s in drie coffeeshops Maastricht: Marc Josemans heeft continu tandenborstel op zak

De Maastrichtse burgemeester Onno Hoes (VVD) zinkt steeds verder weg in het wietpasmoeras van zijn partijgenoot Ivo Opstelten. Na invallen bij drie coffeeshops verklaarde Marc Josemans, eigenaar van Easy Going, vanochtend tegen de NOS: “Ik kan u verzekeren dat ik me niet aan de regels ga houden zoals de burgemeester en de minister die voor ogen houden.”

Beeld: www.vote2smoke.nl
Beeld: www.vote2smoke.nl

Sinds de Maastrichtse coffeeshops afgelopen zondag -Bevrijdingsdag- voor het eerst sinds 1 mei 2012 weer Belgen en Duitsers verwelkomen zijn er bij drie shops politie invallen geweest: de boten Mississippi en Smokey en coffeeshop Kosbor. De razzia’s leidden tot unieke taferelen, waarbij straatdealers de agenten toejuichten en bedankten voor het redden van hun omzet.

André Beckers, advocaat van Mississippi, waar maandag de eerste inval plaatsvond verklaarde tegen Maastricht Dichtbij: “Het is een blamage voor de rechtstaat dat er zoveel mensen op straat staan te juichen als de politie ingrijpt bij een coffeeshop. De straatdealers triomferen als gevolg van het optreden van gemeente en politie. Ze lachen zich kapot. Geef ons illegaliteit. Dat zal ik in een mogelijke procedure zeker aanvoeren.”

Beckers: “Ondanks alle media-aandacht voor wat er in Maastricht gebeurt is er voor de rest van Nederland boven de grote rivieren helemaal geen wietpas meer. Die bestaat gewoon niet meer. In de rest van Nederland begrijpt niemand wat Hoes aan het doen is. Het is toch niet te begrijpen dat er een agent op een fiets wordt afgestuurd naar overlast van straatdealers in de wijken, terwijl tientallen agenten in busjes een coffeeshop binnenvallen, waar helemaal geen overlast is.”

Marc Josemans, Cannabis Tribunaal 2011 (© Gonzo media)
Marc Josemans, Cannabis Tribunaal 2011 (© Gonzo media)

Vanochtend zond de NOS radio een interview uit met Marc Josemans, eigenaar van Easy Going en voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM). Een aantal fragmenten:

NOS-verslaggever: “Inmiddels hebben drie coffeeshops hier in Maastricht bezoek gehad van de politie, omdat ze aan buitenlanders verkopen. U blijft dat gewoon doen. Waarom doet u dat?”

Josemans: “Omdat wij een punt willen duidelijk maken. Helaas zit de rechtspraak in Nederland zo in elkaar dat je niet tegen een beslissing in beroep kunt gaan, je zult eerst gesanctioneerd moeten worden. Dus eerst de regel overtreden, vervolgens krijg je daar een straf op en met die straf in je hand kun je pas naar de rechter toe stappen om te vragen: klopt dit nou eigenlijk wel, wat hier gebeurd is? Nou hebben wij al een bestuursrechtelijke procedure lopen, want wij proberen al anderhalf jaar, ik zou bijna zeggen: we hebben gesmeekt aan diverse officieren van justitie: kunt u niet alstublieft een strafrechtelijke vervolging instellen? Dat is tot op heden niet gebeurd.”

Coffeeshop Easy Going in Maastricht (© Gonzo Media)
Coffeeshop Easy Going in Maastricht (© Gonzo Media)

NOS-verslaggever: “Waarom wilt u dat zo graag?”

Josemans: “Omdat een strafrechtelijke procedure de enige diepgravende procedure is, die geeft pas echt duidelijkheid.”
(…)
“Ik doe het zeker ook omdat ik er geld mee verdien, daar schaam ik me ook niet voor, ik ben trots op mijn beroep. Ik bedoel: nooit voorbijgaan als beleidsmaker aan het feit dat er in Nederland toch honderdduizenden mensen zijn -de schattingen variëren van 460.000 tot 850.000- die puur recreatief of voor pijnbestrijding cannabis gebruiken. Die mensen kun je niet allemaal als uitschot wegzetten, die mensen horen net zo goed bij de samenleving als wie dan ook. Zorg dus ook dat je veilige locaties voor die mensen hebt waar ze cannabis kunnen gebruiken, zonder in contact te komen met hard drugs en waarbij ze niet gecriminaliseerd hoeven te worden.”

“Ik heb de afgelopen dagen continu een tandenborstel op zak gedragen, omdat ik dus hoop op een strafrechtelijke vervolging. En dan moet je mee naar het politiebureau, dan wordt je gearresteerd. Ik heb nu hier zoals u kunt zien een prachtig gevangenis-shirt klaar liggen, met bijbehorend petje. Ik zal dat dadelijk met trots dragen en dan gaan we kijken wat er verder van komt. Maar ik heb natuurlijk gekaatst en wie kaatst moet de bal terug verwachten.”

Marc Josemans, Cannabis Tribunaal 2010 (© Gonzo media)
Marc Josemans, Cannabis Tribunaal 2010 (© Gonzo media)

NOS-verslaggever: “Maar wat gaat u doen als ze hier komen? Dan krijgt u een proces verbaal en dan? Dan gaat u zich keurig aan de wet houden?”

Josemans: “Nee, dat zeker niet. Kijk, op het moment dat proces verbaal tegen mij is opgemaakt en dat ik weer naar buiten kom bij het politiebureau zullen we op dat moment gaan nadenken wat de volgende stap is. Maar ik kan u verzekeren dat ik me niet aan de regels ga houden zoals de burgemeester en de minister die voor ogen houden. Nee, want dan ben ik nog steeds verkeerd bezig. Dan werk ik mee aan het creëren van een enorm illegaal circuit en ik denk niet aan de burger van deze stad en ik denk ook niet aan mijn eigen boterham en mijn eigen medewerkers. Nee, dus dat gaat hem zeker niet worden.”

Zie ook: Derde inval coffeeshop Maastricht, NOS.nl, 8 mei 2013

Zie ook: Weer inval coffeeshop Maastricht na verkoop softdrugs aan buitenlanders, NRC.nl, 7 mei 2013

Zie ook: Nu dan toch politieactie tegen coffeeshops in Maastricht, NRC.nl, 6 mei 2013

NOS-verslaggever: “Inmiddels hebben drie coffeeshops hier in Maastricht bezoek gehad van de politie, omdat ze aan buitenlanders verkopen. U blijft dat gewoon doen. Waarom doet u dat?”
Marc Josemans: “Omdat wij een punt willen duidelijk maken. Helaas zit de rechtspraak in Nederland zo in elkaar dat je niet tegen een beslissing in beroep kunt gaan, je zult eerst gesanctioneerd moeten worden. Dus eerst de regel overtreden, vervolgens krijg je daar een straf op en met die straf in je hand kun je pas naar de rechter toe stappen om te vragen: klopt dit nou eigenlijk wel, wat hier gebeurt is? Nou hebben wij al een bestuursrechtelijke procedure lopen, want wij proberen al anderhalf jaar, ik zou bijna zeggen: we hebben gesmeekt aan diverse officieren van justitie: kunt u niet alstublieft een strafrechtelijke vervolging instellen? Dat is tot op heden niet gebeurt.”
NOS-verslaggever: “En waarom wilt u dat dan zo graag?”
Marc Josemans: “Omdat een strafrechtelijke procedure de enige diepgravende procedure is, die geeft pas echt duidelijkheid.”
“Ik doe het zeker ook omdat ik er geld mee verdien, daar schaam ik me ook niet voor, ik ben trots op mijn beroep. Ik bedoel: nooit voorbijgaan als beleidsmaker aan het feit dat er in Nederland toch honderdduizenden mensen zijn -de schattingen variëren van 460.000 tot 850.000- die puur recreatief of voor pijnbestrijding cannabis gebruiken. Die mensen kun je niet allemaal als uitschot wegzetten, die mensen horen net zo goed bij de samenleving als wie dan ook. Zorg dus ook dat je veilige locaties voor die mensen hebt waar ze cannabis kunnen gebruiken, zonder in contact te komen met hard drugs en waarbij ze niet gecriminaliseerd hoeven te worden.”
“Ik heb de afgelopen dagen continu een tandenborstel op zak gedragen, omdat is dus nogmaals hoop op een strafrechtelijke vervolging en dan moet je dus mee naar het politiebureau, dan wordt je gearresteerd. En ik heb nu hier zoals u kunt zien een prachtig gevangenis-shirt klaar liggen, met bijbehorend petje. Ik zal dat dadelijk met trots dragen en dan gaan we kijken wat er verder van komt. Maar ik heb natuurlijk gekaatst en wie kaatst moet de bal terug verwachten. Dus ik zit niet de hele tijd zenuwachtig op mijn camera’s te kijken.”
NOS-verslaggever: “Maar wat gaat u doen als ze hier komen? Dan krijgt u een proces verbaal en dan? Dan gaat u zich keurig aan de wet houden?”
Marc Josemans: “Nee, dat zeker niet. Kijk, op het moment dat proces verbaal tegen mij is opgemaakt en dat ik weer naar buiten kom bij het politiebureau zullen we op dat moment gaan nadenken wat de volgende stap is. Maar ik kan u verzekeren dat ik me niet aan de regels ga houden zoals de burgemeester en de minister die voor ogen houden. Nee, want dan ben ik nog steeds verkeerd bezig. Dan werk ik mee aan het creëren van een enorm illegaal circuit en ik denk niet aan de burger van deze stad en ik denk ook niet aan mijn eigen boterham en mijn eigen medewerkers. Nee, dus dat gaat hem zeker niet worden.”

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*