Groningen wil wietboeren in buitengebied

De stad Groningen heeft een plan ingediend bij minister Opstelten van veiligheid en justitie om de aanvoer naar coffeeshops en kweek van cannabis te reguleren. Dit meldt de Groningse nachtburgemeester Chris Garrit vandaag in een persbericht.

Burgemeester Rehwinkel van Groningen (Wikimedia)
Burgemeester Rehwinkel van Groningen (Wikimedia)

Op 27 maart jl. nam de gemeenteraad van Groningen een motie aan die burgemeester Rehwinkel (PvdA) oproept zich actief in te zetten voor regulering van de cannabisteelt. Het Groningse plan voor regulering is nu naar Opstelten verstuurd. Hieronder de volledige tekst van het persbericht van nachtburgemeester Chris Garrit, die zich actief inzet voor verbetering van het cannabisbeleid. Op 30 april zal hij het teeltplan overhandigen aan koning Willem Alexander. Garrit is een van de sprekers tijdens de vijfde editie van Cannabis Bevrijdingsdag, op 16 juni in het Westerpark in Amsterdam.

Groningen, 27 april 2013

Groningen wil wietboeren in buitengebied

De stad Groningen heeft een plan ingediend bij minister Opstelten van veiligheid en justitie om de aanvoer naar coffeeshops en kweek van cannabis te reguleren. De gemeente wil dat de kweek in agrarische gebieden gaat plaatsvinden, gecontroleerd en met vergunning. Zo komt er een nieuwe impuls voor werk en inkomen in economisch zwakke gebieden, zoals Oost Groningen of zuid Limburg.

Beeld: VOC
Beeld: VOC

Groningen volgt hiermee andere gemeenten zoals Rotterdam, Utrecht en Eindhoven die de aanvoer van cannabis willen regelen. Het grote verschil tussen het plan van Groningen en andere steden is dat de wiet gekweekt wordt door kwekers en niet de gemeente of gebruikers zelf. “Het is zoals elk ander product”, zegt Paul Houtgast één van de initiatiefnemers van het Groningse plan. ”Alleen voor de provincie Groningen zal dit plan honderden banen en miljoenen euro’s aan inkomsten kunnen opleveren”, volgens Houtgast. “Waarom moet een gemeente of gebruikers zelf hun eigen wiet gaan kweken? Bierdrinkers hoeven toch ook niet hun eigen bier te brouwen of gemeenten gaan toch ook geen eigen bierbrouwerij beginnen”. Houtgast reageert op de initiatieven van Rotterdam en Utrecht.  De één wil dat de gemeente zelf wiet kweekt de ander een stichting waarin gebruikers zelf kunnen kweken.

Prof. mr. dr. Jan Brouwer (Beeld: Stichting Global Eye)
Prof. mr. dr. Jan Brouwer (Beeld: Stichting Global Eye)

Samen met andere ervaringsdeskundigen is Houtgast als voormalig wietkweker één van de oprichters van het “Groninger expertisecentrum soft drugs problematiek” (GESP).  Zij raadpleegden wetenschappers zoals professor Jan Brouwer die het plan heeft doorgelicht en zij worden ondersteund door de Groninger coffeeshops. Landelijk een unicum!

Groningen loopt sowieso voorop als het gaat om de regulering van cannabis. In Groningen werd in 1997 een zeer succesvolle proef gestart met de belastingdienst. Kwekers konden gewoon samenwerken met de overheid. Miljoenen guldens stroomden binnen en kwekers werden met rust gelaten.

Chris Garrit, nachtburgemeester van Groningen (Foto: www.chrisgarrit.com)
Chris Garrit, nachtburgemeester van Groningen (Foto: www.chrisgarrit.com)

Uit die periode is Bedrocan ontstaan de enige legale kweker in Nederland van medicinale cannabis. Ook de kwekers, in het plan van GESP, zullen hun wiet via een landelijke rijksoverheidsorganisatie zoals BMC (Bureau Medicinale Cannabis) moeten verkopen zoals Bedrocan dat al jaren doet. Wettelijk kan het niet anders en de kwaliteit en de verhoudingen in de plant blijven zo gewaarborgd.

Nachtburgemeester Chris Garrit ziet de potentie van het plan en bracht de gemeente en het GESP samen. “Groningen moet wat betreft de regulering van cannabis voorop blijven lopen. Door over de gemeentegrenzen heen te kijken ontstaat er een kruisbestuiving zoals het altijd was. Het platteland produceert voor stad en omlanden. Juist nu in deze tijd van crisis kunnen we het ons niet veroorloven om door te gaan met de geldverslindende oorlog tegen wiet! Vanuit die visie is het plan, “De Achterdeur goed geregeld”, ontstaan. Meer veiligheid, beter voor de volksgezondheid en economisch worden we er ook beter van!

Op 30 april zal op Koningsdag het plan van GESP officieel door nachtburgemeester Chris Garrit aan zijne majesteit Willem Alexander worden overhandigd.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*