Cannabis Culture Award winnaar Frits Bolkestein: beleid wankelt, cannabis binnen twee jaar legaal

VVD-boegbeeld Frits Bolkestein schat dat het cannabisverbod nog zo’n twee jaar stand zal houden. “Het beleid wankelt”, aldus de winnaar van de Cannabis Culture Award 2013 bij de uitreikingsceremonie in Amsterdam. Ook het BNN-programma Spuiten & Slikken ontving een Cannabis Culture Award, die Tim Hofman in ontvangst nam. Exclusief (foto)verslag van een historische dag.

Uitreiking Cannabis Culture Awards 2013

Frits Bolkestein, winnaar Cannabis Culture Award 2013 en Dries van Agt, winnaar in 2009 (© Gonzo media)
Frits Bolkestein, winnaar Cannabis Culture Award 2013 en Dries van Agt, winnaar in 2009 (© Gonzo media)
Bolkestein, D'Ancona en Van Agt, Amsterdam, 23 april 2013 (© Gonzo media)
Bolkestein, D'Ancona en Van Agt, Amsterdam, 23 april 2013 (© Gonzo media)

Drie beeldbepalende politici van de VVD, het CDA en de PvdA stonden gisteren zij aan zij op het podium van de Cannabis Culture Awards in het sfeervolle Bethaniënklooster in het centrum van Amsterdam. De voormalige eurocommissaris en minister Frits Bolkestein, de voormalige minister president en minister van justitie Dries van Agt en voormalig minister en feministisch boegbeeld Hedy D’Ancona.

Een magisch moment en een duidelijke, eensgezinde boodschap: stop met de redeloze en steeds radelozere oorlog tegen de plant cannabis. Hef het verbod op en benut de bijna grenzeloze potentie van cannabis als duurzame grondstof, energieleverancier, medicijn en bron van inspiratie en ontspanning.

VVD-boegbeeld Frits Bolkestein spreekt zijn aanvaardingsspeech uit (© Gonzo media)
VVD-boegbeeld Frits Bolkestein spreekt zijn aanvaardingsspeech uit (© Gonzo media)

Natuurlijk, de kersverse winnaar Frits Bolkestein benadrukte in zijn speech dat hij absoluut tegenstander is van het consumeren van cannabis. Maar ook dat die opvatting niets te maken heeft met zijn pleidooi voor legalisering van cannabis. Het verbod werkt namelijk contraproductief, speelt criminelen in de kaart en zorgt voor extra, onnodige volksgezondheidsrisico’s.

Bolkestein ziet het huidige cannabisbeleid “wankelen”, zei hij in zijn aanvaardingsspeech. Hij vertelde de aanwezigen over de verzuchting die de Amsterdamse politiecommissaris Eric Nordholt ooit tegen hem deed: “Meneer Bolkestein, de politiek heeft van mijn dienders hasjhonden gemaakt. Wij hebben wel wat beters te doen.” Sindsdien zijn nog veel meer agenten veranderd in hasjhonden: de jacht op plantjes en de voortdurende controle van coffeeshops slurpt naar schatting de helft van de totale capaciteit van politie en justitie op.

Dat is een schandaal. Zoals het ook een schandaal is dat nauwelijks enig serieus medium aanwezig was bij de uitreiking van de Cannabis Culture Awards.

Bolkestein, Spuiten & Slikken presentator Tim Hofman en Ben Dronkers (© Gonzo media)
Bolkestein, Spuiten & Slikken presentator Tim Hofman en Ben Dronkers (© Gonzo media)

Ben Dronkers, initiatiefnemer van de prijs en oprichter van het Hash, Marijuana & Hemp Museum, Sensi Seeds en Hempflax, is het na ruim dertig jaar gewend geraakt: voor het serieuze, inhoudelijke verhaal hebben de meeste media geen enkele interesse.

CCA2013_01_0354
De Noorse toppoliticus en CCA-winnaar Thorvalt Stoltenberg aan het woord (© Gonzo media)

Pownews was er wel bij, net als AT5 en uiteraard Spuiten & Splikken, de tweede winnaar van dit jaar. Het dappere duo Tim en Kim -presentator Tim Hofman en producer/cameravrouw Kim de Vries- viel lekker uit de toon tussen de stropdassen en maatpakken.

Maar dat is het mooie van de Cannabis Culture Awards: iedereen voelt zich er thuis. Thorvalt Stoltenberg, grand old man van de Noorse politiek en vader van de huidige premier van Noorwegen, won de prijs vorig jaar en vertelde dat hij enige aarzeling voelde, voordat hij destijds naar Amsterdam vertrok. Nu was dat helemaal anders: “It feels like family being here.”

Freek Polak, medeoprichter van het VOC en vorig jaar bekroond met een Cannabis Culture Award, reikte de prijs uit aan Tim Hofman. Dries van Agt, laureaat in 2009, overhandigde de prijs aan Frits Bolkestein. En het duurde een hele tijd, maar uiteindelijk ontdooide zelfs hij.

Tijdens de prachtige filmpjes met Kees Hoekert, oprichter van de Lowlands Weed Company en legendarisch nederwietpionier en met Louk Hulsman, geestelijk vader van het gedoogbeleid en leermeester van Dries van Agt, keek Bolkestein nog demonstratief de andere kant op. Maar naarmate de middag vorderde, verdween de scepsis en de stuurse blik. Het is immers zonneklaar: niet de plant is het probleem, maar het verbod.

Tim Hofman, presentator van BNN's Spuiten & Slikken en luis in de pels van Ivo Opstelten (© Gonzo media)
Tim Hofman, presentator van BNN's Spuiten & Slikken en luis in de pels van Ivo Opstelten (© Gonzo media)

‘Green ambassador’ Darpan was aanwezig bij de indrukwekkende ceremonie; de komende dagen zullen zijn video’s op het net verschijnen. Ook op de vernieuwde website van de Cannabis Culture Awards zullen video’s verschijnen, zodat iedereen kan zien wat er is gebeurd en horen wat is er gezegd. Het cannabisverbod is failliet en zal volgens Frits Bolkestein binnen twee jaar sneuvelen, waarbij hij refereerde aan de legalisering van cannabis voor volwassenen in de Amerikaanse staten Washington en Colorado.

Hulde aan de familie Dronkers, de gelauwerden van deze en voorgaande jaren, het publiek en de journalisten en fotografen die er wél waren: de Cannabis Culture Awards zijn cannabiscultuur in optima forma.

Bethaniënklooster, Amsterdam, 23 april 2013 (© Gonzo media)
Bethaniënklooster, Amsterdam, 23 april 2013 (© Gonzo media)
VOC-voorzitter Henk Poncin in gesprek met PvdA-boegbeeld Hedy D'Ancona (© Gonzo media)
VOC-voorzitter Henk Poncin in gesprek met PvdA-boegbeeld Hedy D'Ancona (© Gonzo media)
Het publiek, met op de eerste rij de winnaars (© Gonzo media)
Het publiek, met op de eerste rij de winnaars (© Gonzo media)
Freek Polak, VOC'er en winnaar in 2012, reikt de prijs uit aan Tim Hofman (© Gonzo media)
Freek Polak, VOC'er en winnaar in 2012, reikt de prijs uit aan Tim Hofman (© Gonzo media)
Tim Hofman toont de Cannabis Culture Award voor Spuiten & Slikken aan de pers (© Gonzo media)
Tim Hofman toont de Cannabis Culture Award voor Spuiten & Slikken aan de pers (© Gonzo media)
Frits Bolkestein: hef het verbod op cannabis op (© Gonzo media)
Frits Bolkestein: hef het verbod op cannabis op (© Gonzo media)
V.l.n.r.: Frits Bolkestein (VVD), Hedy DAncona (PvdA), Dries van Agt (CDA) en Ben Dronkers (© Gonzo media)
V.l.n.r.: Frits Bolkestein (VVD), Hedy DAncona (PvdA), Dries van Agt (CDA) en Ben Dronkers (© Gonzo media)
De twee winnaars van de Cannabis Culture Awards 2013: Frits Bolkestein en Tim Hofman / Spuiten & Slikken (© Gonzo media)
De twee winnaars van de Cannabis Culture Awards 2013: Frits Bolkestein en Tim Hofman / Spuiten & Slikken (© Gonzo media)
V.l.n.r.:
V.l.n.r.: Dries van Agt, Frits Bolkestein, Tim Hofman, Ben Dronkers en Freek Polak (© Gonzo media)
Frits Bolkestein, Tim Hofman en Ben Dronkers (© Gonzo media)
Frits Bolkestein, Tim Hofman en Ben Dronkers (© Gonzo media)
V.l.n.r.: Thorvalt Stoltenberg, presentatrice Hanneke Groenteman, Dries van Agt, Frits Bolkestein en Ben Dronkers (© Gonzo media)
V.l.n.r.: Thorvalt Stoltenberg, presentatrice Hanneke Groenteman, Dries van Agt, Frits Bolkestein en Tim Hofman (© Gonzo media)
Dries van Agt, Frits Bolkestein en Ben Dronkers luisteren naar Richard Branson, winnaar Cannabis Culture Award 2012 (© Gonzo media)
Dries van Agt, Frits Bolkestein en Ben Dronkers luisteren naar Richard Branson, winnaar Cannabis Culture Award 2012 (© Gonzo media)
Dries van Agt, medeoprichter van het CDA en als minister van justitie verantwoordelijk voor invoering van het gedoogbeleid in 1976 (© Gonzo media)
Dries van Agt (82), medeoprichter van het CDA en als minister van justitie verantwoordelijk voor invoering van het gedoogbeleid in 1976 (© Gonzo media)
Hanneke Groenteman, Dries van Agt en Frits Bolkestein (© Gonzo media)
Hanneke Groenteman, Dries van Agt en Frits Bolkestein (© Gonzo media)
Bolkestein staat AT5 te woord na de uitreiking (© Gonzo media)
Bolkestein staat AT5 te woord na de uitreiking (© Gonzo media)

Comments (4)

 • paul 29/04/2013 at 4:23 pm Reply

  Ik geloof er geen ene drol van. Dit is politieke retoriek in de puurste vorm. Zieltjes winnen. PvdA, CDA, VVD zijn bij uitstek DE grondleggers van de intollerantie politiek omtrent cannabis and not to be trusted.
  over twee jaar is het vele malen erger, en ik vrees dat niets daar nog wat tegen kan doen.

 • paul 29/04/2013 at 4:32 pm Reply

  in 2006 en 2011 is door deze partijen de gedoogde teelt nog eventjes lekker via slinkse wijze teniet gedaan.
  via samenwerkingsverbanden tussen oa politie en woningbouwcorporaties staat er nu in de huurvoorwaarden dat het kweken van hennep (ongeacht 1 of 100 planten binnen of buiten) leidt tot onmiddelijke ontbinding van het huurcontract. Dat hebben ze bij hypotheekverstrekkers ook geprobeerd, maar die waren daar minder happig op. En in 2011 is de definitie van wat proefssionele teelt is middels een toetsingslijst dusdanig opgerekt dat bv 1 plant buiten, uit gekocht zaad en met ongediertebestrijding, ongedoogde professionele teelt is.
  met dank aan de politiek die alles toch zo goed begrijpt en vind dat het anders moet.. schizofreen volk.

 • paul 29/04/2013 at 4:39 pm Reply

  *dat woningcorporaties dit mogen doen is trouwens gestoelt op de stelling dat gedoogd illegaal is, en illegale dingen op straffe van onmiddelijke ontbinding van overeenkomsten mogen worden verboden.

 • Bas van Stapelberg 29/04/2013 at 5:01 pm Reply

  Deze onvoorstelbare oplichter heeft nog nooit iets positief bijgedragen aan de samenleving. Noem het maar??? Mister Euro terwijl hij door een ieder werd gewaarschuwd, geen Griekenland, geen Spanje en vriendjes. Zie hem nog staan met zijn duimpie omhoog samen met Gerrit, wat een losser zeg. Nare schijnheilige man, zou hem nog geen voorzitter van een speeltuin maken. Een schande voor het liberalisme deze graaier.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*