Doorbraak in Rotterdam, Opstelten onderzoekt toestaan experimenten gereguleerde cannabisteelt

Zijn timing had niet beter kunnen zijn: op 20 april, 420, maakte burgemeester Aboutaleb van Rotterdam bekend dat hij een plan voor gereguleerde cannabisteelt gaat indienen bij minister Opstelten. In het NOS Journaal kwam onder meer coffeeshopondernemer en VOC bestuurslid Myranda Bruin aan het woord.

Aboutaleb vertelt over zijn wietplan in het NOS Journaal, 20 april 2013
Aboutaleb vertelt over zijn wietplan in het NOS Journaal, 20 april 2013

Het nieuws haalde dit weekend alle media en was zaterdag het tweede onderwerp in het 8 Uur Journaal. Het belangrijkste nieuws zat helemaal aan het einde van de reportage. Presentator Rik van de Westelaken meldde: “Minister van justitie Opstelten zegt dat de plannen juridisch onhaalbaar zijn. Hij gaat nu uitzoeken of hij experimenten kan toestaan.

Al op 12 april berichtte dagblad Metro over de plannen:

Burgemeester Aboutaleb komt met een plan voor een experiment met gereguleerde wietteelt. Dat blijkt uit de vergadering van de raadscommissie waarin gisteren de mogelijkheid voor een gemeentelijke hennepplantage werd besproken. Aboutaleb zal zijn plan nog verder uitwerken.

Omslag van de VOC notitie, verschenen april 2013
Omslag van de VOC notitie, verschenen april 2013

Aanleiding voor de variant van de burgemeester vormden twee plannen die werden voorgesteld door het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC, zie kader). Omdat hij kritiek had op verschillende punten uit hun plannen -en de Opiumwet het telen van wiet nog altijd verbiedt- stelde hij voor een eigen variant uit te werken.

Het VOC stuurde begin april de notitie ‘Roterodamum Botanicum – Aanknopingspunten voor regulering van de cannabisteelt in Rotterdam’ aan de gemeenteraad. Klik hier voor meer informatie en de VOC notitie in pdf. Hierin worden twee concrete scenario’s beschreven voor gereguleerde aanvoer van coffeeshops. De notitie bevat daarnaast achtergrondinformatie over de voordelen van regulering, de negatieve criminogene effecten van het huidige zero tolerance beleid, de rol van internationale verdragen en de positieve ontwikkelingen in het buitenland op het gebied van decriminalisering en regulering van cannabis. Aboutaleb reageert uitgebreid op de VOC notitie in een brief van 19 april en schetst de contouren van zijn eigen plan voor “gemeentewiet”. Klik hier voor de brief van Aboutaleb van 19 april 2013.

NOS 8 Uur Journaal, 20 april 2013
NOS 8 Uur Journaal, 20 april 2013

Enige letterlijke citaten uit het 8 Uur Journaal van 20 april 2013:

Presentator Rik van de Westelaken: “Steeds meer gemeenten komen met plannen om zelf wiet te kweken, om van de problemen met illegale teelt af te komen. Zoals Rotterdam: burgemeester Aboutaleb pleit vandaag voor een experiment met een wietkwekerij in de stad. In Nederland wordt de verkoop van soft drugs in coffeeshops al sinds de jaren zeventig gedoogd. Maar het is verboden om wiet op grote schaal te kweken. Dat veroorzaakt problemen.

NOS 8 Uur Journaal, 20 april 2013
NOS 8 Uur Journaal, 20 april 2013

Zo zijn er kwekerijen in woonhuizen en wordt daar stiekem stroom afgetapt, er is brandgevaar en overlast en er komt veel geld terecht bij criminelen. En ook zijn er zorgen over de gezondheidseffecten van te sterke wiet en hasj. Het kabinet wil de sterke soft drugs als hard drugs kwalificeren. Veel gemeenten willen de wietteelt reguleren, om al die problemen nu op te lossen.”

Aboutaleb: “In mijn plan wegen eigenlijk twee dingen zwaar. De achterdeurproblematiek, namelijk dat je het niet mag verhandelen leidt tot criminaliteit, grootschalige criminaliteit, tot zelfs doden aan toe, elk jaar, hier in Nederland. Daar proberen we iets aan te doen.”

NOS 8 Uur Journaal, 20 april 2013
NOS 8 Uur Journaal, 20 april 2013

(…)
Verslaggever Peter ter Velde: “Twintig jaar geleden wilden veel gemeenten ook al dat de wietteelt gereguleerd zou worden. Door verschillende kabinetten zijn de plannen naar de prullenbak verwezen. Ook coffeeshopeigenaren pleiten er al lang voor.”
Myranda Bruin: “We hebben nu de voordeur geregeld om de volksgezondheid van de consument te beschermen en die is zeker ook gebaat bij het regelen van de achterdeur.

NOS 8 Uur Journaal, 20 april 2013
NOS 8 Uur Journaal, 20 april 2013

Op het moment dat de achterdeur geregeld wordt kunnen wij inkopen, de bonnen laten zien aan de belasting, belasting betalen en dan kunnen wij ook productinformatie geven aan de consument. En dat willen we eigenlijk al twintig jaar.”
(…)
Verslaggever Peter ter Velde: “Donderdag bespreekt de gemeenteraad van Rottterdam het plan van Aboutaleb. Het ziet er naar uit dat er een meerderheid is vóór zijn plan.”
Presentator Rik van de Westelaken: “Minister van justitie Opstelten zegt dat de plannen juridisch onhaalbaar zijn. Hij gaat nu uitzoeken of hij experimenten kan toestaan.”

Klik hier voor de volledige uitzending van het 8 Uur Journaal van 20 april 2013.

Comments (3)

  • Stefan 22/04/2013 at 8:07 am Reply

    Volledige legalisatie, elk andere idee staat me niet aan. Ik ga mn eigen kweek echt niet opgeven met deze acties. Op zich is dit niet per se slecht, maar legalisatie is wel hetgeen waar het hier om draait. We hebben nu eenmaal het recht om zelf te kweken, alleen weten ze dat nog niet.

  • J.P. Morgan 23/04/2013 at 4:05 pm Reply

    Hoewel ik legale stadskwekerijen liever wil hebben, ben ik helemaal oneens met Opsteltens voornemens om wiet boven 15% THC als “hard drug” te verklaren. Al jaren heb ik spacecake met hash opgelost in de boter gebakken, niet alleen voor de pret, maar om het als een echte medicijn tegen migraine hoofdpijn te gebruiken. Zal ik daarvoor als harddrugsgebruiker worden vervolgd na 1 januari 2014? Stel je voor dat je een top van 14% THC hebt, – gedoogd door Opstelten als “soft drug”, en je die top neerlegt op een zeef. De hars die door de zeef valt is plotseling in een “hard drug” veranderd, volgens Ministers Opstelten en Schippers. Hoe kan dat nou? Helemaal onzin!

  • Stefan 26/04/2013 at 10:56 am Reply

    Het zijn de laatste stuiptrekkingen van een falend beleid. Het zou zomaar eens de goede kant op kunnen gaan met dit beleid.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*