Fotoreportage anti-wietpas demonstratie Anonymous in Maastricht

Op de Markt in Maastricht vond gisteren een demonstratie plaats tegen de wietpas en het weren van buitenlanders uit de coffeeshops, georganiseerd door Anonymous.

Beeld: Anonymous
Beeld: Anonymous

Ondanks het lentezonnetje was de opkomst bescheiden. Behalve Duitsers en Belgen protesteerden ook Nederlanders tegen het Ingezetenencriterium, dat coffeeshops verplicht om iedereen zonder Nederlands identiteitsbewijs te weigeren.

Boven de rivieren is dit I-criterium een dode letter, maar in Limburg, Brabant en Zeeland wordt deze discriminatieplicht nog steeds gehandhaafd. “Ze hebben van 14-jarigen dealers gemaakt” vatte een van de deelnemers het drama kort en bondig samen.

Ondertussen slaat burgemeester Onno Hoes (VVD) steeds wilder om zich heen. Afgelopen vrijdag was Hoes bij de presentatie van een onderzoek van de politieacademie naar de effecten van het Ingezetenencriterium, waaruit blijkt dat het aantal straatdealers vervijfvoudigd is en dat ze steeds agressiever worden. En wat Twittert Hoes?
Onno_hoes_Tweet_12042013

Anonymous demonstratie tegen de wietpas, Maastricht, 13 april 2013 (© Gonzo media)
Anonymous demonstratie tegen de wietpas, Maastricht, 13 april 2013 (© Gonzo media)

Het ontging weinig deelnemers aan de demonstratie dat op het Maastrichtse stadhuis prominent twee Amstel vlaggen wapperden. Coffeeshopondernemers Willem en Marianne Vugs uit Tilburg en Nol van Schaik uit Haarlem bespraken de plannen van Hoes om de straatdealers aan een huis en een baan te gaan helpen, terwijl hij tegelijkertijd de schuld van de overlast legt bij de coffeeshops. Waarvan de meeste nota bene dicht zijn.

Tegenover de Limburgse omroep L1 benadrukte Marc Josemans van coffeeshop Easy Going dat de gemeente verantwoordelijk is dat het zo uit de hand is gelopen in Maastricht. Josemans: “Dus nou niet beginnen met moeilijke rapporten en zeggen: ja, ik ben van plan die jongens weer een kans te geven. Nee, je had ze niet in verleiding moeten brengen. Dat is het uitgangspunt.”

In NRC/Handelsblad van dit weekend schrijft Bart de Koning, auteur van o.a. De Veiligheidsmythe: over politie, justitie en misdaad in Nederland:

‘Het is typerend voor het beleid van Ivo Opstelten en Fred Teeven: ze slaan al jaren stoere taal uit en doen ferme beloftes, maar ze falen daarbij in de uitvoering en bieden de kiezer dus vooral valse hoop. (…) Met de gesneuvelde plannetjes van de VVD  is moeiteloos nóg een heel opiniekatern te vullen: de wietpas, caviapolitie, capuchonverbod in de bus en het inzetten van de Belastingdienst tegen Occupy-demonstranten. Nodig is dat niet. Het falen van de VVD is zo wel duidelijk genoeg. (…) Hoe lang blijft de kiezer nog geloven dat de misdaadbestrijding bij de VVD in goede handen is?’

Tenslotte: komende zaterdag 20 april (420) vindt in Amsterdam de tweede 420 Smoke Out plaats, op het plein voor de Stopera, van 16.00 tot 17.30 uur. Laat je stem horen tegen de afbraak van ons cannabisbeleid en steek em op om 16.20 uur!

Maastricht, 13 april 2013 (© Gonzo media)
Maastricht, 13 april 2013 (© Gonzo media)
Maastricht, 13 april 2013 (© Gonzo media)
Maastricht, 13 april 2013 (© Gonzo media)

\

Maastricht, 13 april 2013 (© Gonzo media)
Maastricht, 13 april 2013 (© Gonzo media)
Maastricht, 13 april 2013 (© Gonzo media)
Maastricht, 13 april 2013 (© Gonzo media)
Maastricht, 13 april 2013 (© Gonzo media)
Maastricht, 13 april 2013 (© Gonzo media)
Maastricht, 13 april 2013: coffeeshopondernemer Nol van Schaik spreekt de demonstranten toe (© Gonzo media)
Maastricht, 13 april 2013: coffeeshopondernemer Nol van Schaik spreekt de demonstranten toe (© Gonzo media)
Maastricht, 13 april 2013 (© Gonzo media)
Maastricht, 13 april 2013 (© Gonzo media)
SuperMario! Maastricht, 13 april 2013 (© Gonzo media)
SuperMario! Maastricht, 13 april 2013 (© Gonzo media)
Maastricht, 13 april 2013 (© Gonzo media)
Maastricht, 13 april 2013 (© Gonzo media)
Maastricht, 13 april 2013 (© Gonzo media)
Maastricht, 13 april 2013 (© Gonzo media)
Maastricht, 13 april 2013 (© Gonzo media)
Maastricht, 13 april 2013 (© Gonzo media)

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*