Ook Amsterdam eist regulering cannabisteelt voor coffeeshops

De lijst met gemeenten die snel willen beginnen met regulering van de cannabisteelt blijft groeien. Vandaag voegde ook Amsterdam zich bij deze groep. De druk op minister Opstelten (VVD) en de beide coalitiepartijen VVD en PvdA neemt met de dag toe.

Beeld: VOC
Beeld: VOC

Het Parool meldt zojuist op haar website: “Een meerderheid van PvdA, GroenLinks, D66 en SP wil dat er eindelijk een oplossing komt voor de achterdeurproblematiek: de verkoop van wiet door coffeeshop wordt gedoogd, maar het kopen van softdrugs om de shops te bevoorraden, is verboden. De partijen stemmen vandaag voor een motie waarin het college van b. en w. wordt opgeroepen om in Den Haag te pleiten ‘voor het bieden van de vrijheid aan gemeenten om wietteelt te reguleren’. Amsterdam sluit zich daarmee aan bij gemeenten als Groningen, Utrecht en Rotterdam, die al eerder aandrongen op gereguleerde wietteelt.”

Ook in de Eindhovense gemeenteraad is vandaag gesproken over regulering van de cannabisteelt, meldt het Eindhovens Dagblad vanmiddag: “Bij de Eindhovense proef met gereguleerde wietteelt wordt de wiet gekweekt door professionele gecertificeerde bedrijven. Kopers van de wiet worden in de drie jaar durende proef centraal geregistreerd. Dat heeft de Eindhovense burgemeester Van Gijzel minister Opstelten per brief laten weten. Van Gijzel heeft de minister een voorstel gedaan voor gereguleerde wietteelt, zo heeft hij de Eindhovense gemeenteraad woensdagmiddag laten weten.”

De Utrechtse wethouder Victor Everhardt (Foto: Gemeente Utrecht)
De Utrechtse wethouder Victor Everhardt (Foto: Gemeente Utrecht)

De gemeente Utrecht is ook klaar om te starten met gereguleerde teelt, berichtte BNR Nieuwsradio vorige week. Naar aanleiding van een interview met D66-wethouder Victor Everhardt schrijft BNR’s Renée van Heteren:

“Minister Opstelten heeft gemeenten tot 1 april de tijd gegeven om hun plannen voor gereguleerde wietteelt op te sturen. Hij gaat ze dan van een juridisch kader voorzien. Maar wethouder Victor Everhardt, die de portefeuille volksgezondheid beheert, heeft het zijn juridisch kader al klaar. ‘Wij hebben een systeem bedacht waarbij volwassen Utrechters zelf telen in verenigingsverband, en dat telen laten we dan uitvoeren in het kader van een medisch wetenschappelijk experiment’. Want voor medische wiet kan de minister van volksgezondheid een verlof van de Opiumwet verlenen.  Everhardt is vol vertrouwen: ‘Ik ga ervan uit dat het gaat lukken. Ik heb het onderzoek uit laten schrijven, de vereniging is er bijna en dan stap ik naar Den Haag. Als ik een afwijzing krijg vecht ik die aan’.”

Gemeenten waar recentelijk moties zijn aangenomen voor regulering van de cannabisteelt:

Amsterdam
Eindhoven
Groningen
Haarlem
Leeuwarden
Nijmegen
Rotterdam
Smallingerland
Tilburg
Utrecht
Velsen
Zutphen
Zwolle

De partijen stemmen vandaag voor een motie waarin het college van b. en w. wordt opgeroepen om in Den Haag te pleiten ‘voor het bieden van de vrijheid aan gemeenten om wietteelt te reguleren’. Amsterdam sluit zich daarmee aan bij gemeenten als Groningen, Utrecht en Rotterdam, die al eerder aandrongen op gereguleerde wietteelt.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*