Raad Groningen: Rehwinkel moet cannabisteelt reguleren

De Groningse gemeenteraad roept burgemeester Rehwinkel (PvdA) op zich actief in te zetten voor het reguleren van de wietteelt in Groningen. Nachtburgemeester Chris Garrit heeft deze week een uitgewerkt plan voor regulering aanbevolen bij zijn collega Rehwinkel. Vanaf vandaag beschikbaar op de VOC-site.

Peter Rehwinkel (PvdA), burgemeester van Groningen
Peter Rehwinkel (PvdA), burgemeester van Groningen

Gisteren nam de Groningse raad een motie aan die Rehwinkel oproept om zich aan te sluiten bij bestaande initiatieven, bericht RTV-Noord vandaag. “Rehwinkel heeft eerder al gezegd positief te staan tegenover het idee dat de gemeente zelf wiet kweekt en verkoopt, om op die manier criminaliteit tegen te gaan”, aldus RTV-Noord. “Zo hebben Utrecht, Leeuwarden en Eindhoven al concrete plannen. Gemeenten hebben tot 1 april de tijd om die initiatieven in te dienen bij minister Opstelten.”

Eerder deze week stuurde de Groningse nachtburgemeester Chris Garrit een uitgewerkt plan voor regulering naar de burgemeester, de wethouders en alle gemeenteraadsleden. Het plan is ontwikkeld door twee voormalige cannabistelers, Paul Houtgast en Jan Hogewoning, bekend van de onthullende documentaire ‘De Achterdeur‘ (2012).

Tot nu toe heeft burgemeester Rehwinkel nog niet officieel gereageerd op dit uitgewerkte en degelijk onderbouwde voorstel. Voor de vele gemeenten die staan te springen om de cannabisteelt en de bevoorrading van coffeeshops transparant te reguleren biedt het Groningse voorstel tal van aanknopingspunten. Hetzelfde geldt voor de geactualiseerde ‘Concept Cannabiswet 2.0’ van Mario Lap, een zeer ervaren deskundige op het gebied van cannabisbeleid en wetgeving.

De wet die cannabis legaliseert in Washington State (klik voor grote versie)
Proclamatie van de gouverneur van Washington State over de legalisering van cannabis voor volwassenen (klik voor grote versie)

Het VOC is, op afstand of direct, betrokken bij meerdere gemeentelijke initiatieven door het verstrekken van informatie en advies. Want één ding is duidelijk: met of zonder Opstelten, regulering van cannabis is niet alleen zeer wenselijk, maar ook onvermijdelijk. De grijs gedraaide plaat van de internationale verdragen die regulering onmogelijk zouden maken is kapot.

Alleen al de legalisering van recreatief gebruik, bezit en teelt van cannabis in de Amerikaanse staten Colorado en Washington State bewijst dat mensen als Ard van der Steur, de drugswoordvoerder van de VVD in de Tweede Kamer, ongelijk hebben als ze zeggen dat regulering of legalisering onmogelijk is. Hetzelfde geldt voor de honderden Cannabis Social Clubs in Spanje en de vzw Trekt Uw Plant in België.

Wordt vervolgd…

Comment (1)

  • johan 29/03/2013 at 9:12 am Reply

    als we dan toch gemeentelijke wietplantages krijgen,waarom dan geen gemeentelijke bordelen.het moet niet gekker worden.eerst alleen maar oordelen hoe slecht het allemaal is.en nu gaan ze het zelf doen.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*