Logboek VOC maart: eendracht maakt macht

Nu beschikbaar: het Logboek VOC maart.

Het Logboek VOC verschijnt elke maand exclusief in Highlife, het oudste cannabistijdschrift van Nederland.
Klik hier voor een overzicht van alle Logboeken in pdf-formaat

EENDRACHT MAAKT MACHT

Leaf-fistEen van de oudste politieke strategieën is die van ‘verdeel en heers’: speel je tegenstanders uit elkaar zodat ze niet jou maar elkaar bestrijden. Het effectiefste wapen tegen deze tactiek is samenwerking. Daardoor groeit het onderlinge vertrouwen en daarmee de eendracht. Zo maak je (tegen)macht.

Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod stimuleert sinds 2008 de samenwerking tussen alle partijen in cannabisland. Een typisch polderlandschap, waar het wemelt van de organisaties, stichtingen, clubjes en individuen die allemaal hun eigen visie, traditie en belangen hebben. Iedereen op één lijn krijgen is dan ook een illusie. Dat is niet erg: eendracht is iets anders dan eenheid of eenheidsworst. In de praktijk gaat het om het delen van kennis en ervaring en samen optrekken als dat kan en wenselijk is.

Simon Vinkenoog: Moeder Gras, een boek over marihuana (1980)
Simon Vinkenoog: Moeder Gras, een boek over marihuana (1980)

Want laten we niet vergeten: de strijd om de cannabisplant te ‘bevrijden uit de klauwen van het strafrecht’ (Dries van Agt) is lang en taai. Al zeker vijftig jaar duurt het protest tegen het cannabisverbod en zeker in Nederland leek de doorbraak meer dan eens binnen handbereik. Maar zoals Simon Vinkenoog, de eerste cannabisactivist van ons land, schrijft in zijn klassieker Moeder Gras (1980): “Voorwaar, het is gemakkelijker voor een kameel om door het oog van een naald te kruipen dan voor een regering om cannabis te legaliseren.”

Vinkenoog is zeker niet de enige schrijver die protesteerde tegen het verbod op cannabis en andere drugs. Ook W.F. Hermans wist precies hoe de vork in de steel zat. Al in 1964 schreef de meest genadeloze van de Grote Drie (Hermans, Mulisch en Reve): “Het is, voor wie redelijk denkt, onmogelijk in te zien waarom ‘dope’ aan een zo strenge vervolging door alle politieorganen ter wereld onderworpen is en waarom de kranten er zo opgewonden over schrijven.”

Klinkt bekend toch, kranten die opgewonden over cannabis schrijven? Eén onderzoekje uit Nieuw-Zeeland en hoe luidden de headlines? ‘Lager IQ door blowen op jonge leeftijd’ (NOS), ‘Roken van cannabis verlaagt IQ en vermindert geheugen’ (Elsevier) en ‘Van blowen word je dommer’ (RTL).

Cannabis bevat zestig verschillende cannabinoïden
Cannabis bevat zestig verschillende cannabinoïden

Maar toch. Tegenwoordig lezen we ook heel andere berichten over cannabis, zelfs in De Telegraaf. Op 6 februari berichtte de krant van wakker Nederland:
“Australische wetenschappers onderzoeken het effect van een onderdeel van cannabis dat in staat zou kunnen zijn dementie te voorkomen of terug te dringen. Neurologen betrokken bij het onderzoek hebben laten weten dat de stof cannabidiol eigenschappen heeft die heilzaam zijn voor de hersenen en de mogelijkheid heeft geheugenverlies tegen te gaan.”

Ook goed voor de bewustwording: op 9 mei zendt de VPRO de verpletterende Amerikaanse documentaire ‘The House I Live in’ uit, over de desastreuze gevolgen van de war on drugs. Regisseur Eugene Jarecki brengt niet alleen de schade van die oorlog in beeld, maar laat ook duidelijk zien wie er van profiteren: de gevangenisindustrie, de politie en politici die precies weten hoe ze in moeten spelen op de angsten van de gemiddelde burger. En niet te vergeten: de georganiseerde criminaliteit en de bankensector.

www.bleijsfilm.nl/doedeledocu
www.bleijsfilm.nl/doedeledocu

In eigen land wordt ondertussen hard gewerkt aan een nieuwe documentaire over Doede de Jong, biologisch wietkweker te Appelscha, VOC medewerker en volksheld. Filmmaker Ernst Ellerman volgt Doede al een paar maanden met de camera en heeft ook twee VOC vergaderingen gefilmd. De uitspraak in Doede’s hoger beroep zaak is de geplande climax  van de film. Op internet is al een verzameling teaser-filmpjes beschikbaar van het project, dat Doede-le-Docu is gedoopt. Van harte aanbevolen: www.bleijsfilm.nl/doedeledocu. Ook voor dit soort projecten werkt het VOC als verbindende factor.Eerste lustrum!

En nu de lente in aantocht is, begint het aftellen naar Cannabis Bevrijdingsdag, op 16 juni in Amsterdam. De eerste namen zijn inmiddels bekend: uit Oostenrijk komt opnieuw DJ Skunkstar, die vorig jaar indruk maakte met zijn energieke drum & bass / jungle sets. Uit Rotterdam komt The Cosmic Carnival, winnaar van de jury én de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland (2009). Hun laatste cd ‘Change the world or go home’ (2012) klinkt als een klok, met sterke melodieën, meerstemmige zang en fraaie gitaar- en orgelsolo’s. De twee headliners van deze vijfde Cannabis Bevrijdingsdag worden op 15 april bekend gemaakt.

Wil jij een steentje bijdrage aan het grootste cannabis cultuurfestival van Nederland? Dat kan! We zoeken nog vrijwilligers voor de productie van decoratie, verspreiding van flyers en posters en voor de verschillende ploegen die op 16 juni actief zijn in het Westerpark. Vrijwilligers krijgen een T-shirt, gratis eten en drinken en we organiseren opnieuw een feestje voor de hele crew. Aanmelden kan met een mailtje naar info@voc-nederland.org.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*