Bijeenkomt zeven grote steden over reguleren cannabisteelt

Groningen en Utrecht beleggen een bijeenkomst met Rotterdam, Leeuwarden, Nijmegen, Eindhoven en Tilburg om te praten over een gezamenlijk initiatief voor regulering van de cannabisteelt. Dat meldt de website van de gemeente Groningen vandaag.

Peter Rehwinkel (PvdA), burgemeester van Groningen (Foto: Niels Kim / Wikimedia)
Peter Rehwinkel (PvdA), burgemeester van Groningen (Foto: Niels Kim / Wikimedia)

‘Burgemeester Rehwinkel voorstander van regulering wietteelt’ luidt de kop boven het artikel, waarin de bijeenkomst wordt aangekondigd. ‘Daarmee kan de kwaliteit van de verkochte wiet in coffeeshops worden bewaakt. Hij volgt daarom met belangstelling de initiatieven in andere gemeenten om te komen tot regulering van ‘de achterdeur’ van coffeeshops. Dat antwoordt de burgemeester op vragen van GroenLinks.’

Zoals bekend verzet minister Opstelten (VVD) zich tegen elk gemeentelijk initiatief om cannabisteelt te reguleren. ‘Daardoor is een experiment van de gemeente Utrecht met een ‘sociaal clubmodel’ nog niet van de grond gekomen’, aldus het artikel. In de laatste zin wordt het overleg tussen de coffeeshopsteden aangekondigd, zonder dat een datum wordt genoemd:

‘Burgemeester Rehwinkel wil in goed overleg blijven met andere gemeenten die wietteelt willen reguleren. Zo gaan Groningen en Utrecht een bijeenkomst beleggen met Rotterdam, Leeuwarden, Nijmegen, Eindhoven en Tilburg om te praten over een gezamenlijk initiatief.’

Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod reageert verheugd op het initiatief. ‘De druk op minister Opstelten om eindelijk te starten met regulering wordt steeds groter’, aldus VOC-woordvoerder Derrick Bergman.

Beeld: VOC
Beeld: VOC

‘Gemeenten weten al heel lang dat het echte probleem van het coffeeshopbeleid de achterdeur is,’ zegt Bergman. ‘Niet de buitenlandse bezoekers, de scholenafstand of het THC-gehalte van cannabis, maar het verbod op de teelt. Regulering van de hele keten heeft alleen maar voordelen: voor de veiligheid, de volksgezondheid, de capaciteit van politie en justitie én de schatkist. De achterdeur moet open.’

Eerder deze week riep nachtburgemeester Chris Garrit van Groningen Rehwinkel in een open brief op om zich bij minister Opstelten hard te maken voor regulering van de cannabisteelt. Een fragment:

Ik wil u het volgende vragen. De heer Opstelten heeft u de mogelijkheid gegeven om voor 1 april te komen met een “wietkweekplan”. Om te komen met een genuanceerd plan voor Groningen is er meer tijd nodig. Ik wil u vragen om de heer Opstelten te verzoeken meer tijd uit te trekken voor een dergelijk plan.

Chris Garrit, nachtburgemeester van Groningen (Foto: www.chrisgarrit.com)
Chris Garrit, nachtburgemeester van Groningen (Foto: www.chrisgarrit.com)

Ook wil ik u vragen de heer Opstelten kenbaar te maken dat wij in Groningen willen werken aan veiligheid. En daarom de mogelijkheden verder willen onderzoeken om te kunnen werken aan een transparant veilig houdbaar systeem.

Ik ben ervan overtuigd dat er met een beetje wilskracht en overtuiging een “groots geldverslindend systeem” omgebogen kan worden naar een goede oplossing die zelfs grote financiële en gezondheids-technische voordelen zou kunnen hebben. Ik stuur u mijn aanbeveling vanuit de V.O.C mee en de brief van de heer Opstelten die u als het goed is eerder hebt ontvangen.

Met vriendelijke groet/ Kind regards,

Chris Garrit. (nachtburgemeester)

Klik hier om de hele brief te lezen, met bijlagen

Comment (1)

  • Stefan 06/03/2013 at 9:12 am Reply

    Als reguleren een stap is in de richting van volledige vrijgave, dan steun ik het. Anders moet ik er niets van weten.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*