Brief Opstelten aan burgemeesters: stuur mij uw wietteeltplan

In een brief aan de burgemeesters van alle coffeeshopgemeenten nodigt minister Opstelten (VVD) hen uit vóór 1 april plannen op het gebied van wietteelt in te sturen.

In de brief, gedateerd 4 februari, licht Opstelten het landelijke coffeeshopbeleid toe, inclusief toezeggingen die hij in de Tweede Kamer heeft gedaan over “lokaal maatwerk”. Klik hier voor pdf van de brief.

Ivo Opstelten (VVD), minister van veiligheid & justitie (© Gonzo media)
Ivo Opstelten (VVD), minister van veiligheid & justitie (© Gonzo media)

Dat “lokaal maatwerk” is een duidelijk compromis tussen VVD en PvdA: gemeenten kunnen handhaving van het omstreden buitenlanderverbod nu uitstellen tot Sint Juttemis. Ondanks herhaalde vragen weigert Opstelten een termijn te noemen waarop het “Ingezetenencriterium” wél gehandhaafd moet worden. Resultaat: zeker twee derde van alle coffeeshops in Nederland laten gewoon buitenlanders toe. Alleen in de drie Zuidelijke provincies houden burgemeesters vooralsnog vast aan de maatregel.
De opmerkelijkste passage staat aan het einde van de brief en gaat over cannabisteelt:

Tot slot: cannabisteelt
Regulering of legalisering van cannabisteelt is in strijd met internationale verdragen (VN-verdragen en EU-recht) en de Opiumwet. Er is geen ruimte voor gemeentelijke initiatieven die daarvan afwijken.
Ik heb bij het Algemeen Overleg op 13 december 2012 aangegeven plannen van gemeenten op het gebied van wietteelt op een rij te zullen zetten en van een juridisch kader te voorzien. Recente plannen van gemeenten die vóór 1 april 2013 bij ons bekend zijn zullen hierbij worden betrokken.

Beeld: VOC
Beeld: VOC

De innerlijke tegenstrijdigheid en schizofrenie van het coffeeshopbeleid komt in deze passage weer eens haarscherp in beeld: voor initiatieven met cannabisteelt is geen ruimte, dus stuur uw plannen voor cannabisteelt snel in. Een oproep die het VOC van harte ondersteunt: zolang de landelijke politiek het af laat weten, zullen de coffeeshopgemeenten zelf de impasse moeten doorbreken.

Anders dan Opstelten beweert bieden de internationale verdragen wel degelijk ruimte voor regulering van de cannabisteelt. Jan Brouwer, hoogleraar rechtswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, legt het vandaag nog eens glashelder uit in een aantal regionale kranten, waaronder De Limburger en het Eindhovens Dagblad. De claim van Opstelten dat regulering onmogelijk is vanwege internationale verdragen noemt hij “volstrekte onzin”.

Prof. mr. dr. Jan Brouwer (Beeld: Global Eye / Fresh TV)
Prof. mr. dr. Jan Brouwer (Beeld: Global Eye / Fresh TV)

Brouwer: “Nederland heeft bij VN-verdragen altijd een voorbehoud geplaatst. En ook in Europa hebben we de vrijheid om wietteelt te reguleren. Dat Opstelten er nu niet in mee wil, is puur een politieke keuze.” Terecht wijst Brouwer er op dat het Nederlandse beleid van decriminaliseren en reguleren van cannabis helemaal niet meer zo uitzonderlijk is. “Vaak vinden we ons gedoogbeleid heel vooruitstrevend. Maar dat is niet meer zo. In de Amerikaanse staten Washington en Colorado is de teelt van wiet sinds december vorig jaar gelegaliseerd. En in België en Spanje wordt op dit moment geëxperimenteerd met legale teelt.”

De teelt van medicinale cannabis is al jaren legaal: de firma Bedrocan B.V. produceert cannabis voor de Nederlandse apotheken en een aantal Europese landen, onder toeziend oog van het Bureau Medicinale Cannabis, onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid. Brouwer: “Ik denk dan ook dat je de teelt op gemeentelijk niveau niet moet overlaten aan lokale ambtenaren. Laat het doen door gecertificeerde bedrijven, die je streng controleert. Elke dag rolt de politie nu nog rond vijftien illegale hennepkwekerijen op. Regulering maakt een einde aan de vele stroomtappen en zolderbrandjes. En de politie kan het geld aan andere zaken besteden.”

Zie ook: Onthullende documentaire ‘De achterdeur’ over coffeeshopbeleid (met interview Jan Brouwer)

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*