VS: twee wetsvoorstellen voor regulering cannabis in congres

De groene golf die sinds 7 november 2012 over Amerika heen rolt blijft in kracht toenemen. Op dinsdag 5 februari dienden twee leden van het House of Representatives twee aparte wetsvoorstellen in om een einde te maken aan het nationale cannabisverbod.

Jared Polis
Jared Polis

De Democratische afgevaardigden Jared Polis (Colorado) en Earl Blumenauer (Oregon) dienden de beide wetsvoorstellen in bij het Congres, het Amerikaanse parlement. Het voorstel van Polis, de “Ending Federal Marijuana Prohibition Act” betreft de legale status van cannabis, die vergelijkbaar zou worden met die van alcohol. Blumenauer’s wetsvoorstel, “The Marijuana Tax Equity Act”, biedt een kader voor het heffen van belastingen en accijnzen.

In een persbericht verklaart Polis:”Deze wetgeving dwingt geen enkele staat om cannabis te legaliseren, maar Colorado en de andere achttien jurisdicties die ervoor hebben gekozen om cannabis voor medicinaal of recreatief gebruik toe te staan, verdienen de zekerheid te weten dat de federale politie hun op staatsniveau legale ondernemingen niet binnen zal vallen. Het Congres zou staten simpelweg toe moeten staan cannabis te reguleren op de manier die zij het beste vinden en moeten stoppen met het verspillen van federaal belastinggeld aan de mislukte oorlog tegen drugs.”

Earl Blumenauer: “We zitten middenin een dramatische verschuiving binnen het landschap van het cannabisbeleid. De publieke opinie, de wetten op staatsniveau en de dagelijkse praktijk creëren onverenigbare problemen voor ambtenaren op ieder overheidsniveau. Wij willen dat de federale overheid een betrouwbare partner is, met de rest van het universum van belangen rond cannabis, terwijl we duidelijk maken hoe het federale beleid eruit zou moeten zien qua belasting, classificatie en wettelijke status.”Ending_Federal_Prohibition_of_Marijuana_Act_2013

De overheid als betrouwbare partner, daar zou VVD-minister Ivo Opstelten van veiligheid en justitie eens over na moeten denken. In elk geval kan de grijs gedraaide plaat van de internationale verdragen die regulering van cannabis onmogelijk zouden maken nu definitief bij het grof vuil. De wereld verandert, of Opstelten (69) dat nou leuk vindt of niet. CBS News schrijft in een reportage over deze nieuwe Amerikaanse doorbraak:

“Het vooruitzicht van volledige, federale legalisering –eens ondenkbaar in een land waar het drugsbeleid werd bepaald door verplichte minimumstraffen en “just say no”- blijft onwaarschijnlijk, dat is zeker. Maar alleen al de discussie erover staat symbool voor een zee aan verandering in de houding  tegenover cannabisgebruik, zowel politiek als publiek.”

De belangrijkste principes van de twee wetten:

The Ending Federal Marijuana Prohibition Act follows Colorado’s model of regulating marijuana like alcohol by:

 • Removing marijuana from the Controlled Substances Act;
 • Transferring the Drug Enforcement Administration’s authority to regulate marijuana to a newly renamed Bureau of Alcohol, Tobacco, Marijuana and Firearms, which will be tasked with regulating marijuana as it currently does alcohol;
 • Requiring marijuana producers to purchase a permit, as commercial alcohol producers do, of which the proceeds would offset the cost of federal oversight; and,
 • Ensuring federal law distinguishes between individuals who grow marijuana for personal use and those involved in commercial sale and distribution.
 • States could choose to continue to prohibit marijuana production or use in their states and it would remain illegal to transport marijuana to a state where it is prohibited.

The Marijuana Tax Equity Act would create the following framework:

 • This bill imposes a 50 percent excise tax on the first sale of marijuana, from the producer to the next stage of production, usually the processor;
 • Similar to the rules within the alcohol and tobacco tax provisions, an occupational tax will be imposed on those operating in marijuana, with producers, importers and manufacturers facing an occupation tax of $1,000/a year and any other person engaged in the business facing an annual tax of $500/a year;
 • Civil penalties will be imposed for failure to comply with taxing duties. Criminal penalties will be assessed for intentional efforts to defraud the taxing authorities; and,
 • The bill also requires the IRS to produce a study of the industry after two years, and every five years after that, and to issue recommendations to Congress to continue improving the administration of the tax.

  Leave Your Comment

  Your email address will not be published.*